Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Sparta Rotterdam

Een nieuwe nederlaag (0-2) tegen een concurrent betekende een nieuwe dreun in de degradatiestrijd van Roda JC. Roda JC Live blikt terug op Roda – Sparta in haar Top/Flop.

Top
Patrick Banggaard
Maecky Ngombo is nog niet de supersub die hij was in zijn eerste Roda-periode. Donis Avdijaj begon sterk, maar lag er op ongelukkige wijze een maand uit. De laatste winteraankoop begon ongelukkig, maar profileert zich de laatste weken steeds meer als een rots in de branding. Patrick Banggaard liet ook tegen Sparta zien een prima verdediger te zijn, zeker voor Roda JC-begrippen. De tegendoelpunten komen niet op zijn conto, maar een aantal potentieel gevaarlijke aanvallen van de Rotterdammers wist hij onschadelijk te maken.

Flop
Kansen, kansen…
Tegen Heracles Almelo kreeg Roda legio kansen; eindstand 0-3. Ook tegen Sparta kregen de Kerkradenaren aardig wat mogelijkheden om het net te laten bollen; eindstand 0-2. Waar Roda zich in de eerste wedstrijden na de winterstop onderscheidde door altijd tot scoren te komen, wil het de laatste weken juist niet vlotten. Zaterdagavond hadden Tsiy Ndenge, Maecky Ngombo en meermaals Dani Schahin een doelpunt op de schoen, maar zij faalden stuk voor stuk. De kroon werd gespamd door Mikhail Rosheuvel, die een niet te missen kans om zeep hielp, door van twee meter afstand voor open doel naast te schieten.

Henk Dijkhuizen
Aan inzet ontbrak het niet bij het team van Robert Molenaar, en zo ook niet bij Henk Dijkhuizen. Misschien is de rechtsback wel de fanatiekste van het stel. Zoals hij zaterdagavond echter stond te schutteren, was haast gênant. Bijna elke verdedigende actie mislukte, terugspeelballen en passes waren onzuiver, de momenten waarop hij naar voren ging waren verkeerd. Het was het (voorlopige) dieptepunt in een reeks toch al niet zo sterke optredens.

Geen punten uit sleutelduels
En die combinatie van geen scorend vermogen en verdedigende zwaktes, leidt ertoe dat uit een drieluik vol kansrijke wedstrijden precies nul punten zijn gehaald. Willem II, Heracles Almelo, Sparta. Het hadden eigenlijk minstens zeven punten moeten worden, maar helaas. Weg zijn de herinneringen van knappe gelijke spelen bij Heerenveen en AZ. Volgende week, op bezoek bij NAC, eindigt het cruciale kwartet.

Directe handhaving is ver weg
Tel bij die puntloze reeks op dat NAC Breda en Willem II plots in de winning mood blijken te zijn, en directe handhaving is plots mijlenver weg. Drie wedstrijden geleden kon Roda op gelijke hoogte komen met de Tilburgers, bij een overwinning in het Koning Willem II Stadion. Het gat naar de nummer vijftien is ineens gegroeid tot maar liefst negen punten.

Bas Nijhuis
Als laatste willen we Bas Nijhuis een eervolle vermelding in deze rubriek niet onthouden. Niet omdat hij zozeer één ploeg benadeelde, maar vooral door zijn hele doen en laten. Nijhuis staat voor mannelijk voetbal, maar lijkt het verschil te zijn vergeten tussen ‘stevig een duel ingaan’ en ‘overtreding’. Shirtje trekken is namelijk gewoon een overtreding. Een tackle van achteren is gewoon een overtreding. Tel daarbij op dat elk woord dat tegen hem gezegd wordt meteen geel oplevert, terwijl kleine moordaanslagen geen kaart zijn. Misschien moet Nijhuis iets minder bezig zijn met televisiezaken, en iets meer met zijn fluitgedrag.

Beoordelingen
Hidde Jurjus: 5,5 – De doelman oogde bij vlagen bijzonder onzeker, maar aan de doelpunten had hij geen schuld.
Henk Dijkhuizen: 3 – Een tranentrekken optreden; zie ‘Flop’.
Patrick Banggaard: 7 – Zie ‘Top’.
Adil Auassar: 5,5 – Het was aan de bal wederom matig, en ook dekkend zag het er niet altijd even goed uit.
Jannes Vansteenkiste: 5,5 – Wederom een vrij onopvallend optreden, maar aanvallend kwam hij soms aardig mee op.
Ognjen Gnjatic: 6,5 – Blijkt met zijn ervaring als enige ‘Ton Caanen’-aankoop cruciaal te zijn voor dit elftal.
Simon Gustafson: 5 – Soms toonde hij aan briljant te zijn, maar vaker waren zijn passes onzuiver.
Mohamed El Makrini: 6 – Viel al snel uit met een blessure.
Mikhail Rosheuvel: 3,5 – Stichtte natuurlijk weer het gebruikelijke gevaar, maar die gemiste kans haalt zijn cijfer twee punten omlaag.
Dani Schahin: 5,5 – Was in de lucht niet zo sterk als gebruikelijk.
Jorn Vancamp: 5,5 – Werd in de rust geslachtofferd voor Avdijaj, maar was zo slecht nog niet.
Tsiy Ndenge: 6 – Moest invallen voor El Makrini, en daar werd Roda niet slechter van.
Donis Avdijaj: 5,5 – Was duidelijk nog niet okselfris en kon, net terug van een blessure, geen potten breken.