Voorbeschouwing | Wederom cruciale wedstrijd in West-Brabant

De strijd om vooral niet op de achttiende plek van de Eredivisie te eindigen lijkt zich te beperken tot drie ploegen: Roda JC, Sparta en FC Twente. In die hevige wedloop staat zondagmiddag voor Roda wederom een in potentie cruciaal duel op het programma: uit tegen NAC Breda, op het veld waar Roda JC al eerder in de recente geschiedenis een wedstrijd van wereldbelang afwerkte. Roda JC Live is er natuurlijk weer live bij en blikt vlak voor de aftrap nog even vooruit middels de traditionele voorbeschouwing.

Een snelle blik: NAC en Roda JC
Daarmee keert Roda JC voor het eerst terug in het Rat Verlegh Stadion, de plek waar in 2015 zich een scenario voltrok dat zelfs Hitchcock niet had kunnen schrijven. De rest is geschiedenis: de Kerkradenaren komen inmiddels alweer drie seizoenen uit op het hoogste niveau, terwijl NAC twee zwarte jaren in de Jupiler League afsloot door N.E.C. te verslaan. Toch is er in de situatie van beide clubs feitelijk weinig veranderd; nog immer wordt er zowel in Breda als in Kerkrade tegen degradatie gevochten. Ook gebeurt dat zonder al te veel realiteitszin en beleid. Zelfs de trainers vertonen gelijkenissen: bij Roda zaten er met René Trost en Rick Plum rustige mannen, net als Robert Molenaar nu is. Bij NAC was er Robert Maaskant, nu is er Stijn Vreven – langs de lijn druk aanwezig, trainers met het hart op de tong.

Vreven zit er zondagmiddag overigens niet, want de Belg zit een schorsing uit voor opmerkingen tegen scheidsrechter Bas Nijhuis. Het naar de tribune gestuurd worden, is de trainer niet vreemd, dus waarschijnlijk is er een speciale stoel gereserveerd in het uitverkochte stadion. De coach heeft met zijn aanpak echter wel gepresteerd wat Robert Molenaar nog niet lukte; NAC een flink stuk richting veilige wateren loodsen. De Bredanaars staan dankzij een ijzersterke serie inmiddels zes punten boven de nacompetitieplekken; het gat naar Roda bedraagt zelfs tien punten. Van de 27 punten werden er in de laatste drie wedstrijden maar liefst zeven behaald, met name door knappe overwinningen tegen Feyenoord en ADO Den Haag.

Overwinningen zijn precies wat men in Kerkrade zo hard nodig heeft, maar in een cruciale reeks wedstrijden wil het maar niet lukken. Willem II, Heracles Almelo en Sparta wisten de ploeg van Robert Molenaar op de knieën te krijgen; tegenstanders waartegen stuk voor stuk punten gepakt hadden kunnen worden. Hoewel het spel bij vlagen niet eens zo slecht is, blijft resultaat uit. Met name in de laatste twee wedstrijden miste de aanvalslinie enkele enorme kansen, terwijl achterin altijd wel een goal wordt weggegeven. Tel die facetten bij elkaar op, en het onvermijdelijke gevolg is: nul punten. Toch kan een overwinning de Kerkradenaren meteen van de laatste plaats af helpen, want ook FC Twente presteert dramatisch. Na het gelijke spel van de Enschedeërs tegen Willem II is het gat twee punten. De statistieken leveren echter weinig op voor het duel: hoop noch vrees. In de Eredivisie troffen beide ploegen elkaar reeds 37 maal in Breda. 14 keer won NAC, 12 keer gingen de punten naar Kerkrade en 11 keer werden de punten gedeeld. Dat noemen wij redelijk in balans.

De Wedstrijd: Geel-zwarte promotiethriller
Voor een opvallende wedstrijd tussen NAC Breda en Roda JC Kerkrade hoeven we natuurlijk niet lang te zoeken. Op 31 mei 2015 trof het tweetal teams elkaar in de return van de finale in de nacompetitie om een plek in de Eredivisie. NAC moest lijfsbehoud veiligstellen, Roda moest alles op alles zetten om een terugkeer op het hoogste niveau te bewerkstelligen. De heenwedstrijd kende een goed voetballend Roda, maar een scorend NAC: eindstand 0-1. Roda moest dus ook in Breda goed voor de dag komen. Dat deed het in de wedstrijd, die nagenoeg uitverkocht was en een tot de nok toe gevuld uitvak liet zien, absoluut wel. Voor rust kwam Roda zelfs op voorsprong via Paulissen op voorgeven van Faik. De spanning was gedurende de volledige wedstrijd te snijden en beide teams durfden lange tijd niet écht vol in te zetten op de aanval, waardoor het in de reguliere speeltijd bij die enge goal bleef en er een verlenging nodig was om te bepalen wie dan die plek in de Eredivisie kreeg. Dat laatste halfuur voetbal ontwikkelde zich tot een waar spektakelstuk met legio kansen voor beide ploegen. NAC kwam na 96 minuten op gelijke hoogte, maar amper vier minuten later ging elke Rodaliefhebber compleet door het dolle nadat Tom van Hyfte Roda opnieuw op voorsprong zette: 1-2. Daarop volgde een tiental zenuwslopende minuten, maar Roda wist te overleven en daarmee met een totaalscore van 2-2 promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen. Uw razende reporters van Roda JC Live waren net als de aanwezige fans uit Limburg volledig door het dolle en het schijnt dat de volledige terugreis naar Kerkrade Limburgse carnavalskrakers zijn gezongen. Het was in elk geval een prachtige zondagmiddag voor het Limburgse voetbal. Hopelijk geldt dat voor vanmiddag ook.

Wedstrijdinformatie
Thomas Agyepong is de opvallendste afwezige aan de kant van NAC Breda. Een hamstringblessure houdt hem aan de kant. Ook Giovanni Korte ontbreekt. Aan de andere kant is Mitchell te Vrede weer beschikbaar, evenals Paolo Fernandes. Beide worden echter niet onmiddellijk in de basiself verwacht. De heren zullen worden aangespoord door assistent-trainer Rob Penders.

Vermoedelijke opstelling NAC Breda: Bertrams – Sporkslede, Mets, Marí, Angeliño – García, Verschueren – Ambrose, Vloet, El Allouchi – Umar.

Bij Roda JC keert Donis Avdijaj terug in de basis. De Schalke-huurling is volledig hersteld van zijn blessure en kan volgens Robert Molenaar de negentig minuten aan. Ondanks de misser van Mikhail Rosheuvel krijgt de rappe buitenspeler nog steeds het vertrouwen van de trainer, die de geblesseerde Mohamed El Makrini moet missen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gustafson, Gnjatic, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

De wedstrijd, die om 14:30 begint, staat onder leiding van Ed Janssen. Zoals altijd is het duel live te volgen via ons Twitter-account: @RodaJClive.

Foto: Roda JC Live.