Nabeschouwing | Roda frustreert en wordt gefrustreerd

Frustratie. Dat is wellicht het beste etiket dat we op het zondagmiddagtreffen tussen Roda JC en De Graafschap kunnen plakken. Een scheidsrechter die de weg kwijt was, een geslepen tegenstander, verdedigend gestuntel en een gebrek aan scorend vermogen aan Roda-kant leidden ertoe dat het team van René Trost, absoluut niet voor het eerst dit seizoen, er niet in slaagde het veldoverwicht ook in de score uit te drukken. Roda JC Live blikt terug op het 1-1 gelijkspel. 

Tovenaar Trost
Zoals dat inmiddels om de paar wedstrijden een gewoonte lijkt te worden, had de technische staf van de Kerkradenaren besloten om de basisopstelling en de tactiek weer eens om te gooien. Dat Biemans als vervanger van de geblesseerde Ramos de positie in het hart van de verdediging innam, was niet meer dan logisch. Daarnaast was het in de aanloop naar de wedstrijd nog onduidelijk of de thuisploeg met Rigino Cicilia of Anco Jansen in de punt van de aanval zou starten. De keuze viel uiteindelijk op… Frank Demouge. Want die variant hadden we nog niet gezien, inderdaad. Verder keerde Marc Höcher, die een tijdje terug van de een op de andere dag uit de selectie werd gezet door Trost, terug bij de wedstrijdselectie. Hij begon op de bank.

Het leek erop dat de spelers en met name het arbitraal kwartet, onder leiding van de 31-jarige scheidsrechter Edwin van de Graaf, er zin in hadden, want nog voordat de intro-tune kon worden ingezet betraden de manschappen de kunstgrasmat in het zonovergoten Parkstad Limburg Stadion. Toen de bal eenmaal rolde, zagen de 11.075 toeschouwers een ‘open’ openingsfase van het duel, waarbij de eerste serieuze doelpoging op naam kwam van Superboer Jerry van Ewijk, de man die eerder dit seizoen op de Vijverberg Roda op achterstand zette en door daarna zijn shirt uit te trekken, en dus een gele kaart (zijn tweede) kreeg, al vroeg met rood van het veld moest. Zover kwam het gisteren niet, want Verbist verwerkte de bal via zijn vingertoppen tot corner, hetgeen niet gezien werd door Van de Graaf. Roda, dat niet echt lekker aan het duel begon, opende echter de score. Na slordig balverlies van De Graafschap op eigen helft had Mitchel Paulissen een leep passje in petto op de instormende Tom van Hyfte, die beheerst afrondde en daarmee na 11 minuten de 1-0 op het scorebord zette.

Tom van Hyfte was namens Roda verantwoordelijk voor de 1-0. (Pro Shots)
Tom van Hyfte was verantwoordelijk voor de 1-0. (Pro Shots)

Missers Roda en arbitrage
De Graafschap, een ploeg bestaande uit veel talenten en een handjevol ervaren krachten, leek echter geen terugslag te krijgen door de tegentreffer en bleef haar eigen spel spelen, waarbij het doel van Verbist regelmatig gezocht werd. Na een minuut of 20 begon Roda desalniettemin beter te voetballen en werden de druk op de Doetinchemmers opgevoerd. Zo keerde doelman Jurjus een hard schot van Edwin Gyasi, verzuimde Paulissen om Demouge in scoringsposititie in het vijfmetergebied te stellen, verdween, na een fraaie aanval, een volley van Gyasi in de Koempeltribune en belandde een kopbal van Demouge kiezelhard op de deklat. Diezelfde Demouge had even daarvoor geel gekregen van Van de Graaf, nadat de spits in de ogen van de scheidsrechter te fanatiek appelleerde voor een handsbal en een penalty. Geel was de favoriete kleur van meneer Van de Graaf, zolang het maar niet het shirt van de thuisploeg betrof. Toen in de slotfase van de eerste helft Straalman de overduidelijk doorgebroken Demouge naar de grond werkte, haalde de leidsman immers wederom zijn gele kaart tevoorschijn. Tot onsteltenis van Roda en tot opluchting van De Graafschap, waar de dader zich snel uit de voeten maakte voordat de scheidsrechter zich zou bedenken. Oordeelt u zelf:

Arbiter Van De Graaf geeft De Graafschap-verdediger geel voor het neerhalen van de doorgebroken Demouge. Tja. (Fox Sports)
Arbiter Van De Graaf geeft De Graafschap-verdediger Straalman geel voor het neerhalen van de doorgebroken Demouge. Oordeelt u zelf. (Fox Sports)

René Trost, die tijdens de voorgaande situatie de boarding naast de dug-out aan een weerbaarheidstest onderwierp, zal tijdens de rust tierend door de catacomben van het PLS hebben geslenterd, om vervolgens evenzo gepikeerd terug te keren bij aanvang van het tweede bedrijf. Intussen ging Van de Graaf ook na de pauze rustig door met zijn one-man-show en werd De Graafschap-speler Tarfi al vroeg op een gele prent getrakteerd na een lichte overtreding die iedereen na een voordeelsituatie allang vergeten was. Natuurlijk ben je dan absoluut niet geneigd te denken dat het wellicht tot de mogelijkheden behoort dat dit wel eens eventueel iets weg zou kunnen hebben van compensatiegedrag. Natuurlijk niet! Dat zul je ons niet horen zeggen.

Zwak vervolg
Enfin, er werd ook nog gevoetbald in de tweede helft. Dat gebeurde voor het grootste gedeelte bij een 1-1 stand; in de 53e minuut bracht Tarfi de blauw-witten langszij via een vrije trap op een meter of 30 van het doel van Verbist. De bal draaide wel enigszins van de doelman weg en viel via de paal binnen, maar de Belgische goalie dook min of meer over het leerwerk heen en mocht zich deze tegentreffer dan ook aanrekenen. Roda was het op dat moment kwijt en bij De Graafschap keerde het geloof uiteraard terug. Paulissen en Gyasi liepen beide tegen een gele kaart aan (hoewel ook deze prenten discutabel waren, zullen we u de discussie besparen en verwijzen we u graag door naar de burelen in Zeist) en er ontwikkelde zich een uitzichtloze situatie. Trost besloot de vleugels van een nieuwe impuls te voorzien, haalde Monteyne, Gyasi en Jansen naar de kant en bracht Dijkhuizen, Lagouireh en verloren zoon Höcher binnen de lijnen. Toen de eerste acties van de Belgische rechtsbuiten op niets uitliepen, leek de wedstrijd als een symbolische nachtkaars op zondagmiddag uit te gaan.

Mitchel Paulissen in duel met de defensie van De Graafschap. (Pro Shots)
Mitchel Paulissen in duel met de defensie van De Graafschap. (Pro Shots)

Toch kwam er nog een slotoffensief in het laatste kwartier van de wedstrijd. De verfijnde traptechniek van Höcher zorgde voor enkele gevaarlijke momenten voor de neus van Jurjus, maar een gebrek aan scherpte bij Demouge of de pech dat de bal net voorlangs verdween voorkwam een hernieuwde voorsprong voor de Koempelclub. Bovendien kwam Demouge na een slim passje van Lagouireh vrij voor het doel van Jurjus, had hij alle tijd om af te ronden, maar het schot belandde precies op de plek waar de doelman stond, die daardoor de inzet kon keren. Een serie van 6 corners binnen een minuut of 5 bracht De Graafschap daarna in het nauw, maar toen die fase eenmaal voorbij was wist de ploeg van Vreman op zakelijke wijze het duel uit te spelen. De Doetinchemmers waren tevreden met het punt, terwijl de Kerkradenaren zo slechte zaken deden in de strijd om plek 2 op de ranglijst. Wetende dat slechts één van de laatste 4 duels werd gewonnen en dat komende vrijdag afgereisd wordt naar de gevaarlijke subtopper FC Oss, is het zaak dat Trost zijn (basis)machine weer aan de praat krijgt, anders kan de ploeg zomaar verder wegzakken op de ranglijst.

Beoordelingen
Bram Verbist: 5,5 – Zag er op z’n zachtst gezegd niet zo lekker uit bij de tegentreffer. Wel fijn dat er tempo in zit bij doelschoppen en dergelijke.
Martijn Monteyne: 5,5 –  Wisselde sterke momenten af met zwakke acties. Valt dus nauwelijks een pijl op te trekken.
Bart Biemans: 6 – Speelde zakelijk en viel niet op door bijzondere acties. Hoewel er af en toe een flink gat lag in het hart van de defensie.
Arjan Swinkels: 7 – Kan niet op de handrem spelen en dat pakt meestal goed uit. Heeft ook een positieve invloed op de mentaliteit van het team.
Ard van Peppen: 6,5 – Stond verdedigend zijn mannetje en naarmate de wedstrijd vorderde durfde hij ook de middenlijn over. Aardig duel.
Hicham Faik: 7 – Vormt inmiddels samen met Van Hyfte een ingespeeld controleursblok op het middenveld. Beste spelverdeler die we hebben.
Tom van Hyfte: 7,5 – Doeltreffend, onvermoeibaar, sterk in de duels. Onderscheidt zich steeds vaker op een positieve manier, zo ook zondag.
Anco Jansen: 5,5 – Was wat ongelukkig in z’n acties en lijkt nog niet helemaal z’n plek gevonden te hebben. Kan veel meer uit worden gehaald.
Edwin Gyasi: 5,5 –  Lijkt af en toe zijn eigen snelheid te overschatten en in schietpositie is het wat slapjes. Nee, dat viel tegen zondag.
Frank Demouge: 6 – Levert ontzettend veel strijd en mocht 90 minuten blijven staan. Maar de afronding… die 1-op-1 situatie móét er gewoon in. Dat kost punten.
Mitchel Paulissen: 6,5 – Heeft inmiddels een onbetwiste status als basisspeler afgedwongen. Perfecte assist, maar maakt nog wel regelmatig verkeerde keuzes.

Headerfoto: Pro Shots