Nabeschouwing | Roda haalt 3 punten binnen in Almere Buiten

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond haar laatste uitwedstrijd van het reguliere seizoen winnend afgesloten. In een ijskoud Almere City-stadion wonnen de bezoekers met 0-1 door een vroeg doelpunt van Mitchel Paulissen. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op het duel in de 37e speelronde.

Het trainersduo Rick Plum en Regilio Vrede besloot onder het mom ‘never change a drawing team’ om de opstelling van de afgelopen weken te handhaven, met dien verstande dat Mitchel Paulissen terugkeerde van een schorsing. Hij mocht dan ook weer op de nummer tien-positie beginnen, wat ten koste ging van Anco Jansen. Buiten deze logische wijziging werd het elftal dat vrijdag tegen Jong Twente gelijkspeelde dus in stand gehouden.

Vliegende start
Net als tegen Helmond Sport en Jong FC Twente schoot Roda tegen Almere City FC flitsend uit de startblokken. In de eerste minuten werd fanatiek druk gezet door de voorste linies, wat resulteerde in aardig wat gevaarlijke voorzetten. Deze kwamen vooral van Martijn Monteyne, dus vanaf de rechterkant. Uit één van deze voorzetten viel de goal echter niet, wat vooral kwam doordat spits Danny Schreurs niet echt in zijn scherpste doen was. Nee, het doelpunt werd gescoord door de teruggekeerde Paulissen. Die stond na acht minuten oog in oog met de Almere-goalie en faalde daarbij niet; hij was vrij voor de keeper gezet door een oogstrelend dieptepassje van Hicham Faik.

De spelers vieren het doelpunt van Mitchel Paulissen in de 8e minuut. (Pro Shots)
De spelers vieren het doelpunt van Mitchel Paulissen in de 8e minuut. (Pro Shots)

Op basis van die eerste acht minuten was de zege van Roda JC dan ook een dik verdiende. Op basis van de resterende 88 minuten (dat is inclusief blessuretijd) moeten we echter stellen dat Roda op de Flevopolder ontzettend goed is weggekomen. Na de 0-1 leek Roda namelijk onmiddellijk het spoor bijster. De geel-zwarten zakten vrijwel meteen in en leken vooral niet van plan om de voorsprong te gaan vergroten. Dit betekende dat Almere vanaf dat moment het spel mocht gaan maken en dat de Kerkradenaren zich gingen beperken tot countervoetbal.
In het restant van de wedstrijd zijn er echter maar drie geslaagde counters voortgekomen uit deze tactiek. Eentje werd beëindigd door een overtreding op Danny Schreurs, die niet werd waargenomen door scheidsrechter Manschot. In de tweede helft volgden de twee andere: Schreurs legde één keer af, waar schieten misschien beter was geweest, en invaller Anco Jansen kwam net niet bij een voorzet van andere invaller Nayib Lagouireh.

Geen hoogstaand duel
Voor de rest viel er voor de 113 meegereisde Roda-supporters in het uitvak (en een stuk of twintig op de hoofdtribune) bar weinig te genieten. De uitploeg beperkte zich dus tot verdedigen, maar deed dat over het algemeen prima, waardoor de wedstrijd zich vooral op het middenveld afspeelde, met oeverloos getik van Almere. De entertainmentwaarde was dus bepaald niet hoog in het matig gevulde stadion.  Almere kwam tot welgeteld drie echt grote kansen en die werden allen gemist door Mamedov. Eerst schoot hij van vijf meter enorm hoog over, waarschijnlijk doordat hij schrok van Verbist, die zich voor de bal wierp. De doelman van Roda had nog geen minuut later twee uitstekende reflexen in huis op inzetten van dichtbij, en was daarmee verantwoordelijk voor het houden van de nul. Voor de rest bleef het voor Almere bij enkele gevaarlijk ogende voorzetten en schoten van afstand. De Belgische goalie hoefde niet meer in actie te komen op erg lastige ballen. Aan de andere kant werd een kopbal van Van Hyfte van de lijn gehaald en voor de rest was er niets te beleven.

Het trainerstrio Plum-Zoetmulder-Vrede lijkt niet geheel tevreden toe te kijken. (Pro Shots)
Het trainerstrio Plum-Zoetmulder-Vrede lijkt niet geheel tevreden toe te kijken. (Pro Shots)

Het was opvallend om te zien hoe Roda terugzakte na die 0-1. Er was na de uitstekende openingsfase namelijk geen enkele reden om plots op de counter te gaan spelen. Het resulteerde in afbraakvoetbal en veel lange ballen. Raymond Gyasi lijkt met zijn snelheid de uitgelezen man om te floreren met deze tactiek van snel counteren, maar hij raakte de hele wedstrijd geen knikker. Vrijwel elke actie van hem resulteerde in balverlies. Dat hij na de rust in de kleedkamer achter mocht blijven, was dan ook een volkomen begrijpelijke keuze. Met Schreurs op rechts en Jansen in de spits veranderde er echter niets. Opnieuw leek elke vorm van communicatie tussen de Roda-spelers te ontbreken; de elf spelers grossierden in misverstanden. Communicatie was er wél na die misverstanden: veel spelers keken elkaar vragend aan en uitten hun frustraties jegens elkaar. Al met al was het dus een wedstrijd om snel te vergeten.

Vizier op Emmen
Het is prijzenswaardig dat Plum en Vrede steeds hetzelfde elftal het vertrouwen geven, want van daaruit kan gewerkt worden. Tegen Helmond, Jong PSV en Jong Twente werden er telkens in minimaal één helft tien kansen gecreëerd. Met het stugge Almere had Roda veel meer moeite, maar wel werd de nul gehouden en werd er gewonnen. Roda heeft onder de interim-trainers dan ook acht punten uit vier wedstrijden; een prima score. Er is dan ook geen reden om af te wijken van de ingeslagen weg met het oog op de nacompetitie, maar toch zal er binnen die weg wel iets moeten veranderen. Te vaak zakt Roda namelijk nog na één helft, of zelfs minder, ver weg en dat mag tijdens de play-offs om promotie en degradatie absoluut niet gebeuren. Er moet geanalyseerd worden hoe dat kan en als het lukt om dat op het moment suprême te voorkomen, maakt Roda een behoorlijke kans om de nacompetitie te overleven. Eerst wacht nog de meest waarschijnlijke tegenstander in die nacompetitie; volgende week vrijdag komt FC Emmen op bezoek. Dan kan er veel vertrouwen getankt worden voor het tweeluik met die ploeg.

Beoordelingen
Verbist – 7,5: moest één keer grabbelen, zonder grote gevolgen. In de lucht oogde hij een tikkeltje onzeker na zijn fout tegen Jong FC Twente, maar met drie uitstekende reflexen voorkwam hij vrijwel zekere tegentreffers.
Monteyne – 6: gaf in het begin goede voorzetten van de rechterkant en kwam – eindelijk eens – mee op naar voren. Daarna onzichtbaar.
Biemans – 6: zijn lange ballen waren om te huilen, maar verdedigend heeft hij niets weggegeven.
Swinkels – 6,5: ook niets weggegeven, ook opbouwend niet van waarde geweest. Brult wel als een malle; een echte motivator, hij trekt de kar.
Van Peppen – 6: bij lange na niet één van zijn beste wedstrijden, maar wel weer degelijk.
Faik – 6: gaf de winnende pass, maar kon voor de rest wederom niet imponeren. Leed bovendien af en toe erg knullig balverlies.
Van Hyfte – 6: onopvallend, zowel als verdedigende middenvelder als op tien. Kwam nauwelijks in het stuk voor.
Paulissen – 6,5: knalde onberispelijk de 0-1 tegen de touwen en viel op door tomeloze inzet, maar kon na de goal eveneens weinig potten breken.
R. Gyasi – 4: bij hem lukte werkelijk waar niets. Vrijwel elke actie resulteerde in balverlies en z’n snelheid kon hij totaal niet benutten.
Schreurs – 5,5: ook bij hem lukte weinig. Z’n balbehandeling liet te wensen over. Wel veel strijdbaarheid.
Höcher – 5,5: weinig gezien, weinig opvallend.
Jansen – 5,5: kon in de tweede helft het verschil niet maken.

Header: Pro Shots