Nabeschouwing | Roda kiest de aanval en ontvangt de buit

Dinsdagavond wist Roda JC Kerkrade alweer voor het derde jaar op rij de kwartfinale van de KNVB-beker te bereiken. Ditmaal werd sc Heerenveen uitgeschakeld. De Friezen moesten het vorig jaar ook ontgelden tegen de Kerkradenaren in de beker. Roda JC Live blikt terug op wederom een memorabel bekeravondje in Kerkrade.

Na de kleine stunt in Eindhoven, waar zaterdag PSV op een 1-1 gelijkspel gehouden werd, zag trainer Darije Kalezic geen enkele reden om zijn elftal te wijzigen. De twijfelgevallen Griffiths, Van Peppen en Gyasi bleken allen gewoon mee te kunnen spelen en dus mochten dezelfde elf spelers opdraven tegen een eveneens ongewijzigd Heerenveen. De Friezen wonnen vrijdag al met 2-0 van Excelsior in de Eredivisie.

Aanvalslust zorgt voor voorsprong
In het eerste half uur ging Roda van start zoals we dat eigenlijk dit seizoen nog niet gezien hadden. Vol passie en inzet werd onmiddellijk de weg naar voren gezocht. Heerenveen, dat nog niet zo lang gelden nog niet de minste moeite had met Roda (3-0), leek compleet overrompeld. In het eerste kwartier waren alle kansen voor Roda en dat resulteerde al snel in de 1-0. Arjan Swinkels loste no-nonsense op en stuurde – onbedoeld, maar toch goed – Tomi Juric weg. Die bewees opnieuw van toegevoegde waarde te zijn door doelman Erwin Mulder, die te vroeg uitkwam, slim te omspelen en de openingstreffer binnen te tikken.

Het is een zeldzaam talent voor een spits; altijd op de goede plek staan. Mads Junker had het, Sanharib Malki had het en nu lijken we met Juric eindelijk weer een spits te hebben die in ieder geval een neusje voor de goal heeft. Van zijn geweldige pegels of bijzondere passeerbewegingen lijken we het niet te moeten gaan hebben, maar feit is dat hij bij vrijwel al zijn goals precies op het juiste moment op de juiste plek stond. Zie daarvoor de wedstrijden tegen FC Utrecht, Excelsior, PSV en nu dus sc Heerenveen. Zo iemand kan je er, zo is de afgelopen seizoenen wel gebleken, maar beter bij hebben.

Tien minuutjes later wist de Australiër met een geplaatste voorzet – ook voetballend dus een goede actie – Tom van Hyfte volledig vrij voor de goal te zetten. Of hij werd aangetikt door Van den Berg of niet, daar valt over te twisten. TV-beelden geven geen uitsluitsel en het lijkt in ieder geval vast te staan dat hij wel erg makkelijk naar de grond ging, maar desondanks gaf Kevin Blom een penalty. En als het een pingel is, is het automatisch ook rood. Zuur voor Van den Berg, maar zo is de straf jammer genoeg nou eenmaal.

heerod15161
(c) Roda JC Live.

Moeite tegen tien man
Nadat onze nummer 9 zijn tweede goal van de avond had binnen getikt, kreeg Roda meer moeite. Misschien wist men zich geen raad met de ongekende luxepositie, maar het liep niet meer. In het laatste kwartier van de eerste helft resulteerde dit nog niet in kansen voor de bezoekers. Na rust was Heerenveen, vreemd genoeg, heer en meester. Het bewijst maar weer eens dat voetballen tegen tien man soms nog lastiger is dan tegen elf.

Kalezic toonde zich na afloop boos om de gebrekkige communicatie met zijn spelers in de tweede helft. De trainer wilde met drie verdedigers gaan spelen, maar dit werd nauwelijks opgepikt door zijn spelers, waardoor Roda het initiatief aan de Friezen moest laten. Die creëerden daarop enkele ongelofelijk grote kansen. Het enige tegendoelpunt was weliswaar een eigen doelpunt, maar het mag een klein wonder heten dat Roda in die periode niet eer doelpunten heeft moeten incasseren.

De thuisploeg probeerde aan de andere kant nog wel wat te forceren, maar stond verschillende keren buitenspel. Uiteindelijk wist Ngombo in de 88e minuut voor de eerste keer de val van de Friese verdediging te ontlopen en daaruit volgde onmiddellijk de 3-1: wedstrijd beslist en door naar de kwartfinale!

Leerpuntjes
Een aantal zaken kunnen er wel zeker geleerd worden uit dit duel. Ten eerste: de aanval kiezen loont. Roda speelde het eerste half uur, als gezegd, met een drang naar voren die we dit seizoen nog nauwelijks hebben gezien en dat resulteerde meteen in twee doelpunten. De communicatie kan echter nog beter, want bijna ontpopte zich in de tweede helft een compleet drama voor de geel-zwarten. Dat werd ternauwernood voorkomen, maar zo ver als dit had het al nooit mogen gaan. Dat is dus iets om zeker aan te werken.

(c) Roda JC Live.
(c) Roda JC Live.

Desondanks is er reden genoeg om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Allereerst aanstaande zondag, waarin Roda in een heus zespuntenduel zal moeten proberen om Willem II het nakijken te geven. Maar ook in de KNVB-beker: buiten het gevecht onderaan de Eredivisie nog altijd de kortste weg naar Europa. Met twee amateurploegen en één uit de Jupiler League heeft Roda een flinke kans om niet al te lastig te lopen. En dan kan het snel gaan…

Cijfers
Van Leer – 6,5: op de lijn blijft hij een goede keeper (knappe redding op pegel Marzo), maar zijn uittrappen… oei, oei.
Dijkhuizen – 6,5: degelijk.
Biemans – 6,5: mocht invallen voor de geblesseerde Swinkels en deed dat, gezien het ontbreken van wedstrijden op niveau, prima.
Sankoh – 7,5: hèhè. Eindelijk een foutloze wedstrijd van de captain, die sterk verdedigde.
Van Peppen – 6: ongelukkig eigen doelpunt. Voor de rest niet een al te beste wedstrijd, maar dat kan een keertje voorkomen.
Rutjes – 7: rots in de branding, voorbeeld qua vechtlust. Ontzettend bruikbaar alweer.
Griffiths – 6,5: speelde weer aardig, maar gooit er af en toe nog altijd een wel erg onbeholpen overtreding in.
Faik – 6,5: nog altijd niet in geweldige vorm, maar het zit er weer aan te komen.
Van Hyfte – 6,5: anoniempje. Versierde wel een strafschop.
Gyasi – 5,5: ontzettend dreigend, maar ging veel te veel voor eigen succes.
Juric – 7,5: speelde met name in de eerste helft een goede wedstrijd. Daarna iets te overtuigd van zijn eigen kunnen.
Ngombo – 7: prima invalbeurt hoor, lekker goaltje. Niets meer aan doen.

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

Comments are closed.