Nabeschouwing | Roda legt pijnpunten titelverdediger bloot

We zouden bijna zeggen dat het zesde gelijkspel op rij er eentje om in te lijsten was. Roda JC Kerkrade liet zich niet van de wijs brengen door het positiespel van kampioen PSV, dat na iets meer dan 90 minuten gefrustreerd de catacomben opzocht.

Het was een beetje treurig zaterdagavond, bij de samenvattingen van de Eredivisie op Nederland 1. De interviews na afloop van het duel tussen Roda JC en PSV legden de focus op een specifieke situatie in de eerste helft. Daar werd Luuk de Jong met een steekbal vrij voor Benjamin van Leer gezet, maar de grensrechter van arbiter Kevin Blom vlagde de actie af wegens buitenspel. Ruim nadat de scheidsrechter op zijn fluit geblazen had, schoot De Jong desondanks de bal voorbij Van Leer in het doel, wat tot irritatie leidde bij de Roda-verdedigers. Irritatie was er echter ook bij PSV, aangezien de Jong’s ’treffer’ ten onrechte afgekeurd bleek te zijn. En daarbij zetten we het woord ’treffer’ tussen aanhalingstekens, aangezien Van Leer geen moeite deed om op het afgevlagde schot van De Jong te reageren. Wat dat betreft was het een tikkie overdreven dat het PSV-kamp zaterdagavond reageerde dat hen ‘een treffer werd onthouden’.

Luuk de Jong en consorten
Want laten we wel wezen, het ging hier om Luuk de Jong. Inderdaad, Luuk de Jong. En niet Lionel Messi of Robert Lewandowski. Nee, het ging hier om dezelfde Luuk de Jong die in de eerste helft nóg een keer in ideale positie vrij voor Van Leer mocht inschieten, maar toen recht op de attente Roda-keeper vuurde. Het is ook de Luuk de Jong die in de afgelopen zeven wedstrijd één heel doelpunt wist te maken. En het is eveneens de Luuk de Jong die zich buiten die ene kans geen enkel moment wist te onderscheiden ten opzichte van Christian Kum en Daryl Werker. Oh, en het is inderdaad ook de Luuk de Jong die wél uitblonk in gemekker, gejammer, en geklaag bij zaken als foutieve inworpen en kleine overtredingen. Dat zouden we gerust opmerkelijk willen noemen voor een aanvoerder van de landskampioen, die nota bene zelf ruim na het fluitsignaal zijn ’treffer’ binnenschoot. Maar toen hebben we Luuk de Jong niet om een gele kaart zien vragen.

Op de voorgrond druipen PSV-ers af; op de achtergrond juichen Roda JC-ers. (Pro Shots)
Op de voorgrond druipen PSV-ers af; op de achtergrond juichen Roda JC-ers. (Pro Shots)

Want laten we wel wezen; ook bij Roda JC Live zijn we niet blind voor al die spelers van al die clubs die continu lopen te reclameren bij een scheidsrechter. Maar bij PSV maakten ze er zaterdagavond wel een sport van. Iedere beslissing van de scheidsrechter kon hoe dan ook op een overdreven reactie van een aantal PSV-ers rekenen. De aard van het beestje kwam zo op pijnlijke wijze aan de oppervlakte. Wat dat betreft mag men in Eindhoven blij zijn dat Kevin Blom en niet Bas Nijhuis de fluit hanteerde, want uit eigen ervaring weten we dat die wel raad weet met klagende spelers. Tel daarbij op dat deze wedstrijd daags voor pakjesavond gespeeld werd, en we hadden kunnen rekenen op ‘gestrooi’ met kaarten. Hoe dan ook, wellicht had PSV zich beter kunnen focussen op ageren in plaats van reageren, want het lukte de titelverdediger ruim 90 minuten lang niet om openingen te creëeren in de Roda-defensie. Het bleef op de een of andere manier de hele tijd dezelfde rendementsloze en tempoloze speelwijze hanteren, waardoor Roda relatief eenvoudig stand kon houden.

Gegroeid Roda doet waar het goed in is
De Kerkradenaren speelden namelijk in hun kracht. En hoe populair het ook mag zijn om te reppen over twee geparkeerde bussen; dat doen wij eens even niet. Per saldo kreeg Roda immers evenveel goede kansen als PSV, namelijk vier. Het verschil was dat dat bij PSV ontstond na minutenlang geschuif van voor naar achter van links naar rechts (enzovoort), waarbij Roda weer eens opereerde vanuit een gesloten defensie opereerde en er vervolgens razendsnel uit kwam op de momenten dat het kon. En dat deed het goed, waarbij Mytidis – eerlijk waar – uitstekend functioneerde als aanspeelpunt. Meer daarover morgen (maandag) in de rubriek Top/Flop. Via Mytidis werd vervolgens de ruimte gezocht op de vleugels, hetgeen leidde tot gevaarlijke schoten van Rosheuvel en een bal van Ajagun die van de lijn gehaald moest worden. Het spel dat zaterdagavond op de mat werd gelegd geeft vertrouwen; er zat een duidelijke lijn in en het werd met overtuiging uitgevoerd.

Een plaatje: het Parkstad Limburg Stadion op zaterdagavond. (Roda JC LIve)
Een plaatje: het Parkstad Limburg Stadion op zaterdagavond. (Roda JC Live)

Wie goed heeft gekeken, heeft immers een volwassen Roda gezien. Niet een Roda dat erop en erover ging, maar een Roda dat uitgekiend te werk ging tegen een tegenstander die kwalitatief en kwantitatief véél meer te bieden heeft. Want wie slechts vier noemenswaardige kansen weggeeft tegen een topploeg, doet het gewoon goed. De defensie die in een eerder stadium van deze jaargang nog met 4-0 van het kastje naar de muur werd getikt door hetzelfde PSV in de KNVB Beker, wankelde nu niet. Die paar kansen krijgt PSV namelijk altijd, maar het geloof ebde door toedoen van Roda’s gedisciplineerde spel met de minuut verder weg. Voeg daaraan toe dat Paulissen in blessuretijd nog een opgelegde kans op de winnende treffer om zeep helpt, en PSV heeft geen reden tot klagen. Ook niet over die ‘ontnomen’ treffer.

Header: Pro Shots