Top/Flop | Roda JC Kerkrade – PSV

De kruitdampen van een ontvlambaar avondje voetbal in het Parkstad Limburg Stadion zijn na het weekend inmiddels opgetrokken. De eerste rook was al weggeruimd door de nabeschouwing van gisteren, vandaag doen we het nog eens dunnetjes over: tijd voor de top en de flop van Roda JC Kerkrade – PSV!

Top
‘Nessi’ Mytides
De top van deze week kunnen we eigenlijk met niemand anders aanvangen dan de enige Cyprioot die ooit gescoord heeft in de Eredivisie: Nestoras Mytides. Wat hij had gegeten voor aanvang van de wedstrijd is ons nog niet ter ore gekomen, maar daar waren we zeer over te spreken. Zijn eerste doelpunt, tegen Sparta, heeft hem misschien wel net de boost gevonden die hij nodig had. Nessi werkte altijd al hard, maar tegen PSV kwam het er ook nog eens uit. Hij hield het centrale duo van de landskampioen flink bezig en won met name in het eerste bedrijf vrijwel elk duel. Als aanspeelpunt was hij bij de spaarzame countermogelijkheden tevens in goede doen.

Vlijmscherpe counters
En die spaarzame countermogelijkheden, daar moeten we het ook wel even over hebben. Roda speelde namelijk op zaterdagavond countervoetbal zoals het bedoeld is. Ja, in de landelijke media werd weer gerept over de befaamde bus die geparkeerd werd, maar dat viel al bij al best wel mee. Als de Kerkradenaren ten aanval trokken, gebeurde dat vaak op een messcherpe manier. Vier keer wist Roda zich in recordtempo een weg over het veld te banen, waarna er een schot werd gelost op het doel van Jeroen Zoet. De ruimte die het aanvallende PSV liet liggen, werd daarmee uitstekend benut. Het is zonde dat uiteindelijk met name Abdul Ajagun en Mitchel Paulissen prima kansen misten, want anders had er wellicht zelfs een overwinning in gezeten – en dat was niet eens onterecht geweest.

Chapecoense
Soms zijn er echter ook belangrijke zaken dan de wedstrijd, en daarom willen we op deze laatste plaats in de ’top’ plek inruimen voor het schitterende eerbetoon in de 73ste minuut. Toen gingen een minuut lang de lichtjes van menig toeschouwers’ telefoon in het stadion aan. Het zal u niet ontgaan zijn: vorige week is vrijwel het hele elftal van Chapecoense om het leven gekomen bij een tragisch vliegtuigongeluk. Het eerbetoon was mooi, de minuut stilte voorafgaand aan het duel indrukwekkend.

#RODPSV
#RODPSV

Flop
Huilen met de lamp aan
Veel gezeik, veel gezeur, de landskampioen is in mineur. Wellicht ten overvloede, maar wat waren ze vervelend. Als Kevin Blom zaterdagnacht nog enkele keren wakker is geworden, badend in het zweet, met een nachtmerrie over tien rood-witte monsters die op hem afkwamen, kunnen we hem dat niet kwalijk nemen. Na praktisch elke beslissing moest de blonde leidsman het ontgelden bij de Eindhovenaren. En ja, het was absoluut geen buitenspel van De Jong. Had hij gescoord? Dat weten we niet, maar hem is in ieder geval een reuzekans ontnomen. Dat staat als een paal boven water. Voor de rest floot Blom echter een prima wedstrijd.

Boysen?
Aan de linkerkant van Roda’s elftal raast inmiddels als jaren de onvermoeibare, en soms ietwat ongelukkige, Ard van Peppen heen en weer. Het is altijd mooi om te zien als daar een fijne tandem ontstaat met de linksbuiten, maar de dynamiek met David Boysen laat nog even op zich wachten. Buiten zijn (beslissende) goal tegen Excelsior hebben we nog weinig gezien van hem, en ook tegen PSV wist hij geen potten te breken. Dat hij een uitstekende traptechniek heeft, is duidelijk. Zeker gezien die kwaliteit presteert hij eigenlijk te vaak ondermaats. Ook tegen PSV speelde hij weer anoniempje.

Lege stoeltjes…
Over anoniempjes gesproken: waar waren de toeschouwers? Akkoord, het was een bijzonder koude decemberavond, maar toch. Met PSV kwam er een grote tegenstander op bezoek, de landskampioen nota bene. Er is een mooie decemberactie ingezet door Roda en de resultaten vielen de laatste weken zeker niet tegen. Sterker nog: alleen Ajax en PSV zijn langer ongeslagen dan Roda JC. Dan is 14.000 toeschouwers op z’n zachtst gezegd een matige score. Die duizenden die er waren, lieten zich overigens wel goed horen. Complimenten daarvoor!

Cijfers
Van Leer: 7,5 – Aantal onzuivere uittrappen, maar soeverein in de luchtduels. Pakte een aantal op het oog lastige ballen met overtuiging klemvast
Milec: 6,5 – Hield zich relatief goed staande. Koos z’n momenten om bij te sluiten. Was bovendien onderdeel van een Barcelonateske aanval van de avond met een fraaie hakbal
Werker: 7,5 – Straalt rust en controle uit. Was ietwat slordig in de passing, maar vormde een hecht centraal blok samen met Chris Kum.
Kum: 7 – Is in de afgelopen weken steeds minder fouten gaan maken en was ook tegen PSV niet op geknoei te betrappen. Goede leider van de defensie. Mit Kum kumt ’t wel jot.
Van Peppen: 6 – Leverde in het begin bal na bal in, maar herstelde zich goed. Kwam verdedigend niet al te veel in de problemen. Stond in slotseconde nog bijna aan de basis van de 1-0.
Gullón: 6 – Onze mediocampista had gerust op de bon geslingerd kunnen worden vanwege een aantal ruwe tackles. Verder gedisciplineerd gespeeld vlak voor de defensie.
Auassar: 6,5 – Na wekenlang door het ijs gezakt te zijn, eindelijk weer eens een constant duel van de middenvelder. Nota bene in ijskoude omstandigheden.
Rosheuvel: 6,5 – Bleek opnieuw een goede tandem te kunnen vormen met Milec. Was op de brommer gevaarlijk in de omschakeling en beschikt over een hard schot. Was na 70 minuten wel leeg.
Ajagun: 7,5 – Opnieuw in een goede, zwervende rol achter de spits. Was iets minder fortuinlijk dan in vorige wedstrijden, maar wel een onmisbare schakel in de scherpe counters. Speelde doortastend.
Boysen: 5,5 – Speelde nogal anoniem aan de linkerkant. Net als tegen Sparta zocht Roda het aanvallend met name over rechts. Wel gedisciplineerd verdedigd en aardige standaardsituaties.
Mytidis: 7,5 – Leek zowaar een reïncarnatie van Malki. Won zo’n 95% van zijn duels in de eerste helft en verlegde het spel prima naar de vleugels. Het doelpunt van vorige week lijkt veel vertrouwen te hebben gegeven.