Nabeschouwing | Roda ontregelt landskampioen en krijgt wat ’t wil

Een punt. Dat hield Roda JC over aan de uitwedstrijd bij landskampioen en Champions League-overwinteraar PSV (1-1). De ploeg van Kalezic zorgde daarmee voor een stunt in de Lichtstad, waar de Eindhovenaren vooral chagrijnig werden van de Kerkraadse spelopvatting. Roda JC Live blikt terug op de prima prestatie van de geel-zwarten.

Voorafgaand aan het duel leek het erop dat er voor Roda JC geen eer te behalen viel in Eindhoven. De ploeg van Phillip Cocu had zich enkele dagen eerder volledig op eigen kracht gekwalificeerd voor de achtste finales van de Champions League, door in eigen huis CSKA Moskou de nek om te draaien. In datzelfde stadion zou het kwakkelende en kwalitatief beperkte Roda op zoek moeten gaan naar haar eerste zege sinds 11 Eredivisieduels. Desondanks hadden de Kerkradenaren hun reputatie als ‘angstgegner’ van PSV hoog te houden. Of die reputatie werd waargemaakt? Nou en of. En dat kwam voornamelijk door precies te doen wat de trainer al maandenlang in ieder interview roept: de kwalitatieve tekortkomingen compenseren door een andere manier van spelen.

Onaantrekkelijke spelopvatting voor aantrekkelijk resultaat
Dat spelplan mogen we gerust in de categorie ‘bloed onder de nagels uithalen’ parkeren. Het woord ‘parkeren’ halen we ook niet zomaar aan, want de geel-zwarte bus stond dusdanig geparkeerd rondom het doel van Benjamin van Leer dat José Mourinho er jaloers op zou zijn. Met een teruggetrokken verdedigingslinie en zowel Rostyn Griffiths als Nathan Rutjes op het middenveld stond er een stevig defensief blok om de aanvalsdrang van PSV te temperen. Tel daar het hardwerkende kwartet Van Hyfte-Faik-Gyasi-Juric bij op, en je hebt een elftal dat eensgezind PSV te lijf ging. Opmerkelijk hoefden zij zich in de eerste helft nauwelijks zorgen te maken, want behalve een ongevaarlijke volley van Locadia en een voorzet die voorbij het doel van Van Leer scheerde creëerde de thuisploeg in de eerste 45 minuten he-le-maal niets. Sterker nog, de Colombiaanse Sinterklaas genaamd Santiago Arias had zelfs een aangenaam cadeautje in huis door Hicham Faik vrij voor Jeroen Zoet te zetten, maar de Roda-middenvelder verzuimde om de grootste kans van de eerste helft te benutten door de bal binnen het bereik van de PSV-keeper te plaatsen.

Hicham Faik mag vrij aanleggen, maar stuit op Jeroen Zoet. Jeffrey Bruma zag de situatie donker in. (Pro Shots)
Hicham Faik mag vrij aanleggen, maar stuit op Jeroen Zoet. Jeffrey Bruma zag de situatie duister in. (Pro Shots)

Zo overheerste halverwege het gevoel dat Roda uitzicht had op een resultaat in het Philips Stadion, dat qua atmosfeer meer in de buurt kwam van de Brunssummerheide dan van een kolkende voetbalarena. Het Eindhovens theaterpubliek liet wél van zich horen toen er plotseling een 0-1 op het scorebord verscheen; Roda meldde zich voor de grap in het zestienmetergebied van Zoet, had geluk dat de grensrechter het buitenspel van Gyasi over het hoofd zag, waarna de vleugelaanvaller Bruma het bos in stuurde met een kapbeweging en Juric er als de kippen bij was om de voorzet via Brenet in het doel te werken. Een treffer die dus eigenlijk niet had mogen tellen, maar de Kerkradenaren benutten de situatie wel optimaal en dwongen zo een knappe 0-1 voorsprong af. Het was niet toevallig dat uitgerekend de van een blessure teruggekeerde Juric weer op de juiste plek stond.

Puntje op karakter binnengesleept
De voorsprong was echter absoluut geen garantie voor een overwinning, want met nog een kleine 40 minuten op de klok had PSV nog veel tijd om een stormloop op touw te zetten en terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte de rood-witten maar mondjesmaat en doordat Roda goed georganiseerd stond, kwam het enige noemenswaardige gevaar eigenlijk alleen maar voort uit opportunistische klutsballen of standaardsituaties. Swinkels en Sankoh toonden zich soeverein in de as, maar zagen het vlakke PSV alsnog op gelijke hoogte komen via een achterwaartse kopbal van Pröpper. Daarmee was de koek voor de Eindhovenaren op, want Roda hield in de hachelijke slotfase stand en eiste zo een terecht punt op na 96 minuten voetbal. De 6 minuten blessuretijd had Roda ook ‘verdiend’, aangezien het constante vertragen bij spelhervattingen dusdanig opzichtig was dat het zestal extra minuten eigenlijk nog een bescheiden weergave was van de werkelijkheid. Malen we daarom? Nee, absoluut niet. Het doel heiligt de middelen, zullen we maar zeggen. Als je op deze wijze een punt kunt meenemen bij PSV, dan graag, zelfs.

De liefde tussen bal en doelman leek zaterdagavond wederzijds. Het leerwerk is veilig in de handen van Benjamin van Leer. (Pro Shots)
De liefde tussen bal en doelman leek zaterdagavond wederzijds. Het leerwerk is veilig in de handen van Benjamin van Leer. (Pro Shots)

Met die conclusie constateren we bovendien dat PSV nu slechts één van de laatste vijf onderlinge duels met Roda JC winnend wist af te sluiten; de term angstgegner mag dan wel een cliché zijn, maar begint nu serieuze vormen aan te nemen. De ploeg van Cocu zal in de achtste finales van de Champions League ongetwijfeld bij momenten Atlético Madrid pijn gaan doen, maar zaterdag 16 april 2016 zal rood omcirkeld staan in de PSV-agenda; dan komt het op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion. Het is te hopen dat Roda in de tussentijd erin is geslaagd om nog eens een wedstrijd te winnen, maar het kan in ieder geval met vertrouwen de twee laatste wedstrijden van 2015 tegemoet gaan; eerst morgenavond tegen SC Heerenveen (KNVB Beker), en komende zondag op bezoek bij Willem II (Eredivisie).

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 6,5 – Pakte wat hij kon pakken, de kopbal van Pröpper was buiten zijn bereik. Aan de uittrappen kan echter gewerkt worden.
Henk Dijkhuizen: 6,5 – Speelde een onopvallende wedstrijd en dat was in dit geval een goed teken. We hebben Locadia amper gezien.
Gibril Sankoh: 7,5 – Heerste in de lucht, stuurde zijn medespelers aan en bleef ijzig kalm in balbezit. Geen noemenswaardige slippertjes, lekker!
Arjan Swinkels: 7,5 – Had Luuk de Jong 90 minuten lang behoorlijk in de tang. Speelde wellicht zijn sterkste wedstrijd van het seizoen.
Ard van Peppen: 6,5 – Het uitverdedigen ging bij vlagen moeizaam, maar stond wel telkens op de juiste plek. Leidde met een overtreding wel de 1-1 in.
Rostyn Griffiths: 6,5 – Ploegde eigenhandig de grasmat in het Philips Stadion om en zakte soms in tot tussen Sankoh en Swinkels. Deed dat met verve.
Nathan Rutjes: 7 – Van voor naar achter naar links en rechts. Waar hebben we Nathan ‘de Mat’ Rutjes niet gezien? Werkte wederom keihard!
Tom van Hyfte: 6,5 – Deed er alles aan om de PSV-middenvelders te irriteren en uit hun spel te halen, en slaagde uitstekend in die aanpak.
Hicham Faik: 5,5 – Leed als enige meermaals totaal onnodig balverlies en schoot véél te slap in vrij voor doelman Zoet. Ruimte voor verbetering, dus.
Edwin Gyasi: 7 – Maakte de PSV-backs nerveus en zorgde voor veel dreiging. Sterkste actie leverde ook meteen een goal op.
Tomi Juric: 7 – Fungeerde als kapstok, sleurde tussen de PSV-verdedigers en toonde zijn torinstinct bij de 0-1. Absolute meerwaarde.

Header: Pro Shots

Comments (2)

Comments are closed.