Voorbeschouwing | Roda en Heerenveen op herhaling in Kerkrade

Enkele dagen na het puike 1-1 gelijkspel bij PSV staat alweer het voorlaatste duel van het kalenderjaar 2015 voor Roda JC op het programma. Het betreft ditmaal een wedstrijd in het kader van de KNVB Beker; de Limburgers mogen met sc Heerenveen gaan uitmaken wie zich schaart onder de laatste 8 clubs in het bekertoernooi. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie.

Revanche
De Koempels stuiten vanavond voor de tweede keer in een kleine drie weken op de ploeg uit Friesland, aangezien zij op zaterdag 28 november elkaar al het leven zuur probeerden te maken in competitieverband in het Abe Lenstra Stadion. Die wedstrijd bleek een relatief eenvoudige prooi voor de manschappen van Foppe de Haan en eindigde dan ook in een 3-0 overwinning voor de Friezen, door goals van Te Vrede (1 keer in buitenspelpositie en 1 keer uit een makkelijk gegeven strafschop) en Slagveer (prachtig geplaatste bal in de verre hoek). Roda, dat in die wedstrijd het zonder onder meer Rostyn Griffiths en Tomi Juric moest doen, kon slechts sporadisch van zich afbijten, maar zag dat met name Mitchel Paulissen de spaarzame mogelijkheden stuk voor stuk om zeep hielp. Het meest opvallende moment speelde zich desalniettemin pas na het affluiten af, toen de behoorlijke emotionele Foppe het niet droog hield op de persconferentie.

Heerenveen viert de 3-0. (© Roda JC Live)
Heerenveen viert de 3-0. (© Roda JC Live)

Recente vorm
Sinds dat duel in Heerenveen hebben de Kerkradenaren echter weer stapjes in de juiste richting gezet. Zowel aan het thuisduel tegen FC Groningen (0-0) als aan het uitduel bij PSV van afgelopen zaterdag (1-1) hielden de soldaten van coach Darije Kalezic één punt over. Dat gebeurde zeker niet met sprankelend, offensief, dominant voetbal; de Limburgers gaven in beide duels de prioriteit aan het voorkomen van een achterstand boven een risicovolle jacht op een doelpunt, wat geen onverstandige keuze leek gezien de cijfers uit de vier daarvóór gespeelde duels (1 gelijkspel, 3 nederlagen, 1 gescoord doelpunt en 15 tegentreffers). De Kerkradenaren onderbraken zaterdag bovendien een serie van bijna 400 Eredivisieminuten zonder een goal van de geel-zwarten, toen de van een blessure teruggekeerde Tomi Juric raak schot via Joshua Brenet.

SC Heerenveen heeft na een dramatische seizoensstart de weg naar boven ingezet. Good old Foppe de Haan is – uiteraard – de wonderdokter gebleken die de club nodig had, want onder zijn leiding worden de overwinningen aaneen geregen. Alleen tegen Willem II, AZ en Ajax verspeelde de equipe punten en er zit duidelijk progressie in het veldspel van het team. De meest recente competitiewedstrijd leverde afgelopen vrijdag een 2-1 thuiszege op Excelsior op, via treffers van de gevaarlijke buitenspeler Sam Larsson en de beul centraal in de verdediging, Kenneth Otibgba.

Bekerhistorie
Vijf maal eerder troffen Roda en Heerenveen elkaar in de beker. Dat leverde vier Roda-zeges op en één verliespartij, die dateert van 11 december 2001 (0-2). De belangrijkste bekerpot werd op 8 mei 1997 gespeeld in de Rotterdamse Kuip, toen Roda voor het eerst in haar clubhistorie de KNVB Beker wist te winnen door Heerenveen met 4-2 te verslaan. Twee van de doelpuntenmakers destijds maken nu deel uit van de technische staf van Roda JC: teammanager Ger Senden en assistent-trainer Eric van der Luer. Ook in het vorige seizoen stond er een bekerduel tussen beide ploegen op het programma; het op dat moment nog in de Jupiler League spelende Roda stuntte door subtopper Heerenveen in Kerkrade met 2-1 te verslaan door een vroege goal van Rigino Cicilia en een late goal van Mitchel Paulissen.

Roda viert de 2-1 in de beker van vorig jaar tegen Heerenveen. © Pro Shots
Roda viert de 2-1 in de beker van vorig jaar tegen Heerenveen. © Pro Shots

De huidige bekercampagne voerde Roda tot dusver langs twee amateurverenigingen. Met haar eerste tegenstander, De Treffers, kenden de Limburgers via goals van Faik, Juric en Van Hyfte weinig problemen (0-3). Dat kon desondanks absoluut niet gezegd worden van de daaropvolgende clash in en tegen FC Lienden, dat Roda tweemaal op de knieën kreeg, maar via een uitstekend keepende Benjamin van Leer bogen de Limburgers de peniebele situatie in extremis en via een strafschoppenserie om. SC Heerenveen had op papier íets lastigere tegenstanders; zij knikkerden eerst in het Rat Verlegh Stadion NAC Breda uit het toernooi (0-1) en klaarden onlangs in eigen huis de klus tegen Helmond Sport (ook 1-0).

Wedstrijdinformatie
Roda, dat nog altijd de langdurig geblesseerde Farshad Noor mist, is niet ongeschonden teruggekeerd uit Eindhoven. Rostyn Griffiths hield een hoofdwond over aan het duel, Ard van Peppen kon daags na het duel niet meer normaal lopen en Edwin Gyasi moest de strijd voortijdig staken met een knieblessure. Griffiths lijken we desalniettemin gewoon aan de aftrap te kunnen verwachten, maar of dat ook voor Van Peppen en Gyasi geldt is sterk de vraag. Met de belangrijke competitiewedstrijd tegen Willem II in het verschiet (aanstaande zondag) zal de technische staf bovendien niet van plan zijn om grote risico’s te nemen. Richmond Boakye of Mitchel Paulissen zal daardoor in de aanval op een basisplaats kunnen rekenen, terwijl Martijn Monteyne de eerste gegadigde is om de plek van Van Peppen op te vullen.

Heerenveen-coach De Haan deed niet moeilijk over het basiselftal dat hij vanavond de wei in zal sturen; het zijn dezelfde elf namen die aantraden voor het competitieduel tegen Excelsior. Mitchel Te Vrede miste dat duel vanwege liesklachten, maar is van die kwetsuur hersteld en dus inzetbaar in Kerkrade. Ook Sam Larsson had last van pijntjes in de afgelopen dagen, maar zal naar verwachting als linksbuiten in het basiselftal opgesteld worden.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Monteyne – Griffiths, Rutjes, Van Hyfte, Faik – Boakye, Juric.
SC Heerenveen:
Mulder – Marzo, Otigba, Van den Berg, Van Aken – St. Juste – Thorsby, Cavlan – Slagveer, Veerman, Larsson.

De wedstrijd staat onder leiding van Kevin Blom, die het duel in het Parkstad Limburg Stadion omstreeks 20:45 uur in gang zal zetten.

De Redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-2 (Jeroen); 1-0 (Luc); *1-1 (Sem); 2-3 (Robbert).
Dankzij de bijzonder nipte zege van Roda in Lienden mogen de Limburgers vanavond in eigen huis aantreden tegen sc Heerenveen. De Friese formatie kennen we nog goed van de 3-0 nederlaag op bezoek in het hoge noorden in de competitie. Het zal daarom ook in Kerkrade geen makkelijke wedstrijd worden. De redactie weet zich niet echt raad met het affiche en schiet wat voorspellingen betreft alle kanten op. Jeroen en Robbert geven de zege aan Heerenveen, terwijl Luc een thuisoverwinning verwacht. Sem voorziet een strafschoppenserie, waarin Roda uiteindelijk net iets beter zal zijn.

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

Comments are closed.