Nabeschouwing | Roda oogt eindelijk weer solide tegen Eindhoven

Vrijdagavond wist Roda JC Kerkrade eindelijk weer eens een zege te boeken in de Jupiler League. Na drie achtereenvolgende nederlagen tegen laagvliegers RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en MVV Maastricht bleek promotiekandidaat FC Eindhoven geen onoverkomelijke horde: in het Jan Louwers Stadion was Roda met 0 – 2 te sterk voor de nummer twee uit de Jupiler League. Roda JC Live blikt nog één keer terug op de overwinning in de Lichtstad.

Kleine wijzigingen
In het kleine stadion van de Eindhovenaren, bleek René Trost te kiezen voor een iets aanvallender opstelling dan tegen MVV. Nathan Rutjes mocht weer plaatsnemen op de bank, en voor zijn verdedigende positie kwam een aanvallende middenvelder in de plaats. Mitchel Paulissen mocht weer eens zijn opwachting maken in de basis. De geschorste Anco Jansen werd in de spits vervangen door Regino Cicilia. Opvallend is het dus dat Frank Demouge inmiddels de vierde spits lijkt geworden; na Johan Plat en Jansen kreeg gisteren ook Cicilia de voorkeur boven Demouge. Daar viel wel wat voor te zeggen, want met Gyasi en Lagouireh op de vleugels mikte Trost duidelijk op snelheid voorin. Van Cicilia mag verwacht worden dat hij sneller kan aansluiten bij een counter dan de toch redelijk trage Demouge.

Aanvallend matig, verdedigend solide
In de eerste helft leek de aanvallende tactiek echter zijn uitwerking te missen. Roda creëerde in de gehele eerste helft welgeteld één grote kans. Die kans ontstond wel door de snelheid en creativiteit van Edwin Gyasi, die met speels gemak op de rechterflank zijn directe tegenstander wist te passeren, en vervolgens de bal keurig bij Mitchel Paulissen bezorgde. De jonge middenvelder schoot echter wild over. Aanvallend liep het dus allemaal niet zo in het eerste bedrijf, maar er was genoeg positiefs te halen uit het spel van Roda.

FC Eindhoven kwam namelijk geen moment in haar gebruikelijke snelle positiespel. Roda zat continu kort op de bal en daar wisten de gastheren zich geen raad mee. De verdediging, die in de afgelopen drie competitieduels maar liefst negen tegendoelpunten om haar oren kreeg, zag er solide uit. Waar er tegen MVV bij vlagen nog enorme gaten vielen, zat het tegen FC Eindhoven potdicht. Eindhoven creëerde dan ook slechts één kans in de eerste helft, door een dekkingsfoutje. Verbist stond toen netjes op zijn plek en maakte het schot onschadelijk. De ploegen waren in de eerste helft dus gelijkwaardig, met één kans voor beiden.

Scherp uit de kleedkamer
In de tweede helft wist Roda de Eindhovenaren nog sterker vast te zetten dan in de eerste, en dat zonder tactische wijzigingen. Roda kwam simpelweg meer gefocust de kleedkamer uit, zo leek het. Dat resulteerde niet onmiddellijk in grote kansen, maar het zorgde er wel voor dat Eindhoven er totaal niet meer aan te pas kwam, waar ze in de eerste helft nog gelijkwaardig waren aan Roda. Na een kwartier kwamen de Kerkradenaren dan ook verdiend op een 0 – 1 voorsprong. Paulissen zette zelf de aanval op en ging vervolgens met Cicilia een mooie 1-2 aan, waarna hij de bal snoeihard achter Eindhoven-goalie Muyters schoot. De uitspraken dat Paulissen alleen weet te scoren in de Mondial in Beek werden gisteravond dus door de middenvelder zelf ontkracht.

De 0 – 1 bleek voor Roda de aanleiding te zijn om er nog eens een extra offensief uit te persen. Eindhoven leek even volledig de weg kwijt en nog geen minuut na de openingstreffer creëerde Gyasi via een mooie actie op links een grote kans op de verdubbeling, maar dat kon nog net verdedigd worden. Uit de hoekschop die volgde was het echter wel raak. Muyters wist de prima kopbal van Van Hyfte nog te pareren, maar in de rebound hoefde Biemans alleen nog maar tegen de bal aan te lopen om de voorsprong te verdubbelen. Saillant detail is dat Biemans deze wedstrijd eigenlijk niet eens zou spelen; Arjan Swinkels zou zijn plaats innemen, maar die bleek nog niet speelgerechtigd te zijn.

Verscheurd elftal
Ook na de 0 – 2 leek Roda nog even door te willen drukken, om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met name Cicilia kreeg nog een gigantische kans om de voorsprong alweer snel uit te breiden, maar hij kopte een voorzet van – wederom – Gyasi over. Daarna leek het elftal wederom verscheurd te raken: een deel van de spelers wilde zich beperken tot het verdedigen van de voorsprong, waar een ander deel juist wilde jagen op meer doelpunten. Dit zorgde ervoor dat de ruimtes voor FC Eindhoven in het laatste kwartier groter werden, waardoor de ploeg wat makkelijker kon voetballen. In hun haast om de aansluitingstreffer te maken, speelden zij echter veel te slordig. Daardoor bleef het gevaar beperkt tot één kopbal op de paal.

Desondanks is het wel een punt van aandacht voor de Trots van het Zuiden, wat men moet doen als de voorsprong twee doelpunten bedraagt. Het is niet de eerste keer dat een tegenstander dan weer in het zadel wordt geholpen, doordat Roda dan op twee gedachten hinkt: aanvallen of verdedigen? Als de helft het ene en de helft het andere wilt, raakt de lijn uit het elftal. Toch was het gisteren fijn om te zien dat de nul werd gehouden en er dus relatief gemakkelijk van FC Eindhoven werd gewonnen. Zo miste Gyasi nog een gigantische kans op de 0 – 3 in de slotfase. De overwinning zal ongetwijfeld vertrouwen geven naar het volgende belangrijke duel: maandag komt FC Volendam op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion.

De cijfers
Verbist – 7,5: Veel had hij niet te doen, maar in de eerste helft wist hij wel één cruciale redding te verrichten. Was verder weer lekker sterk bij hoge ballen.
Monteyne – 7,5: Liet zich niet aftroeven op de rechtsbackpositie, was eigenlijk solide zoals we hem kennen.
Ramos – 6,5: Oogde soms wat onbezonnen, maar kopte wel weer veel weg uit de verdediging.
Biemans – 7,5: Zou eigenlijk niet spelen, maar ruimde heel veel op achterin. Opbouwend kan het wel nog beter.
Van Peppen – 8: Achterin foutloos, aanvallend sterk.
Faik – 7,5: Wist het spel bij vlagen weer goed te verdelen, zoals we dat van hem gewend zijn.
Van Hyfte – 7,5: Hij blijft de onopvallende kracht in het elftal. Tikt vaak zo handig mee.
Paulissen – 7,5: Scoort behalve in de Mondial ook in het Jan Louwers. Zette vaak acties zelf op, vooral na de goal leek hij zelfvertrouwen te hebben.
Lagouireh – 5,5: Van zijn kant kwam weinig gevaar af. Ging vooral vaak oneindig met de bal aan de wandel, om vervolgens terug te spelen.
Cicilia – 6: Wist weinig potten te breken, miste een gigantische kans; wel belangrijk in de 1-2 met Paulissen.
Gyasi – 7,5: Stichtte veel gevaar aan de zijkanten, waar zijn acties eindelijk eens rendement hadden.

Foto: Pro Shots