Voorbeschouwing | Roda wil goede lijn doortrekken tegen Oranje

Maandagavond zal Roda JC Kerkrade gaan proberen om het tweede succesje van 2015, tegen FC Eindhoven, een passend vervolg te geven. In het Parkstad Limburg Stadion komt mede-promotiekandidaat FC Volendam op bezoek. Voordat de strijd om 20:00 losbarst, kijkt Roda JC Live nog vooruit op de volgende semi-topper in de Jupiler League.

FC Volendam
FC Volendam is bezig aan een verdienstelijk seizoen in de Jupiler League. Onder trainer Hans de Koning wint de ploeg geregeld haar wedstrijden, wat op bijna tweederde van de competitie resulteert in een zeer verdienstelijke vierde plaats. De Volendammers snakken naar weer eens een seizoen Eredivisie-voetbal, want dat is inmiddels weer een flinke tijd geleden. In het seizoen 2008/2009 werd er voor het laatst op het hoogste niveau gevoetbald aan De Dijk.

Voetballen op het hoogste niveau is al lang geen gewoonte meer voor de club uit de beroemde zangersstad. In de vorige eeuw werd er nog regelmatig gewisseld van divisie, wat de club de twijfelachtige bijnaam De Heen en Weer bezorgde. In de 21e eeuw is het verblijf in de Eredivisie echter beperkt gebleven tot twee seizoenen.

De club werd opgericht in 1920, onder de naam RKSV Volendam, en speelt al sinds 1955 betaald voetbal. In 1977 werd de club omgedoopt tot FC Volendam, en heeft zich ontwikkeld tot één van de meest karaktervolle clubs in het Nederlandse betaald voetbal. Met vele lokale spelers, die veelal typisch Volendamse namen dragen als Tol, Veerman, Steur en Keizer, kent iedereen in het land de Palingboeren wel. Een andere kenmerkende bijnaam is Het andere Oranje, wat natuurlijk afstamt van het knaloranje thuistenue, waarin Volendam sinds jaar en dag haar wedstrijden afwerkt.

In het seizoen 2008/2009 wist Roda JC in de laatste speelronde de rode lantaarn over te dragen aan FC Volendam, door in De Kuip van Feyenoord te winnen – een moment dat iedere supporter zich nog wel zal herinneren; Volendam degradeerde toen voor het laatst naar de Eerste Divisie en eindigde een seizoen later op een dramatische zestiende plaats. Onder Gert Kruys werd vervolgens geen promotie bewerkstelligd, wat ervoor zorgde dat Hans de Koning zijn plek overnam. Hij zit er inmiddels sinds de zomer van 2012, en bereikte in zijn eerste seizoen de tweede plaats; dichter bij promotie is Volendam niet meer gekomen.

Accommodatie
Het Kras Stadion van FC Volendam werd gebouwd in 1975 en is sindsdien ook de thuisbasis van de plaatselijke FC. In 1992 en in 2010 werd het stadion gerenoveerd, waardoor het heden ten dage plaats biedt aan 7.384 toeschouwers; een verdienstelijk aantal voor de Jupiler League. In 2002 werd de naam van het stadion omgedoopt in het Kras Stadion, nadat het eerst Veronica-stadion heette. Sinds 2006 werkt FC Volendam haar thuiswedstrijden af op kunstgras.

Historie

Roda JC Kerkrade FC Volendam
21 Gespeeld 21
15 Gewonnen 4
2 Gelijk 2
4 Verloren 15
39 – 20 (19) Doelsaldo 20 – 39 (-19)

Aangezien FC Volendam niet voor niets de bijnaam De Heen en Weer draagt, is deze wedstrijd in het verleden nog wel met enige regelmaat afgewerkt, in tegenstelling tot de meeste wedstrijden in dit seizoen. De laatste keer dat FC Volendam een bezoekje mocht brengen aan het Parkstad Limburg Stadion was dan ook in het jaar van haar degradatie, namelijk 2009. Vlak voor het einde van het seizoen eindigde de onderlinge confrontatie in 1-1.

In de Eredivisie won Volendam nog nooit in het Parkstad Limburg Stadion. Voor het laatste competitieverlies tegen de Palingboeren in eigen huis moeten we dan ook naar de grond van Kaalheide. In 1991 – weet u het nog? – won FC Volendam met maar liefst 1-5 van Roda. In bekerverband wisten de Volendammers wel eens te winnen in het PLS; ook in 2009. Toen werd Roda met 2-3 uit de beker geknikkerd.

Die 1-5 waar we het net over hadden is ook meteen de grootste thuisnederlaag ooit voor Roda tegen FC Volendam. De grootste thuisoverwinning tegen het Andere Oranje kent dezelfde uitslag, dus 5-1, maar daarvoor moeten we een stuk verder terug: op 27 mei 1979 – weet u dát nog? – werd Volendam van het kastje naar de muur getikt op Kaalheide.

Eerder dit seizoen…
FC Volendam wist Roda JC Kerkrade in de vierde wedstrijd van het seizoen haar eerste puntverlies te bezorgen, en dat ging niet zo zuinig ook. Op maandag 25 augustus bleken de Volendammers in het Kras Stadion met maar liefst 3-0 te sterk. Roda werd volledig weggespeeld door de gastheren en maakte geen moment ook maar de minste aanspraak op de overwinning. Crescendo van Berkel pakte aan het eind ook nog eens rood in het Palingdorp. In het onwaarschijnlijke geval dat u deze wedstrijd nog eens wilt herbeleven, vindt u de nabeschouwing hier en de samenvatting hier.

In de voorbereiding naar dit seizoen kwamen Roda en Volendam elkaar ook nog tegen. Op Terwinselen bood RKTSV haar veld aan voor dit affiche en toen zagen de verhoudingen er heel anders uit; Roda tikte Volendam tijdens die wedstrijd met 4-0 weg. Dat bleek geen voorbode voor een competitiesucces tegen ze. Laten we hopen dat dat maandagavond anders is.

Vorm
De Volendammers zijn wisselvallig uit de winterstop gekomen, maar vrijwel alle wedstrijden kenden in ieder geval een lekker stuk spektakel. FC Oss wist – met tien man – een gelijkspel te forceren in Volendam bij de seizoenshervatting, wat toch wel een tegenvallend resultaat was, maar dat werd een week later ruimschoots weggepoetst: FC Den Bosch werd toen in de provinciehoofdstad van Brabant met maar liefst 0-5 weggevaagd. Een week later werd het duel tegen mede-subtopper Sparta in 1-1 beëindigd, maar afgelopen vrijdag was het weer spektakel in Volendam. In een turbulent duel bleek Jong Ajax met 3-4 te sterk. Er is dus voorlopig nog niet echt een pijl op de vorm van de club te trekken in de tweede seizoenshelft.

Bij Roda JC hoopt men massaal dat de overwinning op nummer twee FC Eindhoven afgelopen vrijdag de grote ommekeer is geweest. Daarmee werd namelijk een dramatische periode afgesloten, waarin achtereenvolgens werd verloren van RKC Waalwijk, Fortuna Sittard, Excelsior en MVV. Vooral de twee derbyverliezen waren bijzonder pijnlijk voor de Kerkradenaren. Apart genoeg werd tussendoor nog wel even Eredivisie-koploper PSV verslagen. Het is dus opnieuw afwachten welk Roda we mogen verwachten op maandagavond.

Wedstrijdinformatie
Arjan Swinkels is waarschijnlijk nog altijd niet speelgerechtigd aan de kant van de Kerkradenaren. Ook Tom van Hyfte en Daryl Werker ontbreken door ziekte, terwijl Johan Plat en Brian Jacobs nog steeds geblesseerd zijn. Wel kan René Trost weer een beroep doen op Anco Jansen, die in afwachting van de zaak omtrent zijn schorsing weer speelgerechtigd is. De verwachting is dan ook dat hij Regino Cicilia vervangt in de spits.

Bij FC Volendam ontbreken nog steeds Marengo, Overtoom en Esseboom. Vlak voor de transferdeadline werd bovendien – wederom – hun scorende spits verkocht; ditmaal ging Veerman naar sc Heerenveen. Al met al lijkt de opstelling niet te veranderen ten opzichte van het duel met Jong Ajax op vrijdag.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Ramos, Van Peppen – Dijkhuizen, Faik, Paulissen – Lagouireh, Jansen, E. Gyasi.

Verwachte opstelling FC Volendam: Zwarthoed – Akouili, Schilder, Luirink, Lo Fo Sang – Evers, Fafiani, Brands – Kuwas, Philips, Van Kippersluis.

De wedstrijd, die om 20:00 begint in het Parkstad Limburg Stadion, staat onder leiding van Eric Braamhaar.

Roda JC Kerkrade – FC Volendam
Voorspellingen: 2-2 (Jeroen), 2-2 (Luc), 4-2 (Sem), 2-1 (Robbert).
Wederom voorspelt onze redactie een lastige pot voor de Kerkradenaren. Er zullen in ieder geval punten gepakt worden, maar het is nog maar de vraag of de lijn die tegen FC Eindhoven is ingezet, doorgezet kan worden. Tegendoelpunten zullen er in ieder geval komen, maar het is vooral afwachten hoe vaak Roda tot scoren komt!

Foto: Pro Shots