Nabeschouwing | Roda pakt vitale punten in typisch kelderduel

Terwijl vrijwel de gehele voetbalnatie zich de afgelopen dagen fixeerde op het topduel tussen koploper PSV en Ajax, speelden SC Cambuur en Roda JC zaterdagavond een belangrijk duel in de strijd tegen degradatie. De Kerkradenaren prutsten en zwoegden bij vlagen, maar trokken wél het duel naar zich toe; 0-1. Roda JC Live blikt terug op een wedstrijd die de Kerkradenaren weinig plezier, maar wel drie cruciale punten opleverde.

Het waren, zijn en blijven onheilspellende ontmoetingen wanneer Roda JC op bezoek gaat in Leeuwarden. Los van het feit dat de busreizen naar uitwedstrijden sinds vorige week ook weer onder een vergrootglas liggen, is SC Cambuur-Roda JC een affiche dat garant staat voor nervositeit. In 2009 slaagden de Limburgers er in Leeuwarden op miraculeuze wijze (via late doelpunten en een strafschoppenserie) in om degradatie af te wenden, terwijl een kleine twee jaar geleden, toen Roda in de Eredivisie vocht tegen een directe afdaling naar de Jupiler League, in de slotseconde een bijzonder gevoelige 1-0 nederlaag werd geleden bij de Friezen, die daarmee het team van toenmalig trainer Jon Dahl Tomasson nog dieper in de put wierpen. Zaterdagavond ‘revancheerden’ de manschappen van Darije Kalezic zich daarvoor, maar bovenal werd er met nog slechts zes speelrondes te gaan een essentiële driepunter aan het Kerkraads totaalaantal toegevoegd. De geel-zwarten hebben nu 31 punten vergaard in 28 wedstrijden, waarmee het haar eindtotaal van het degradatiejaar 2013/2014 (29 punten) passeerde, maar vergrootten met name de marge naar de huidige achtervolgers Willem II en Excelsior naar zes punten. Met nog zes speelrondes op de kalender mogen we voorzichtig stellen dat wanneer de Koempelclub in de resterende wedstrijden nog een punt of 4 behaalt, men verzekerd is van Eredivisievoetbal in het komende seizoen.

Lange halen, maar niet snel thuis
Het ging echter niet van een leien dakje in het Cambuurstadion. Verre van dat, zelfs. Kalezic stuurde een elftal met een behoudende identiteit het veld in, met als grootste verrassing het feit dat Farshad Noor rechts op het middenveld de voorkeur kreeg boven onder meer Kristoffer Peterson, Marcos Gullón en Hicham Faik. Laatstgenoemde, die tegen De Graafschap nog in de basis startte, moest in Leeuwarden zelfs genoegen nemen met een plekje op de tribune. De geel-zwarten hadden hun lessen getrokken uit de 3-0 zeperd bij De Graafschap en opteerden derhalve niet telkens voor de voetballende oplossing, maar verlichtten de druk op de eigen defensie door met lange ballen snel het aanvalsduo Rydell Poepon-Mike van Duinen in stelling te brengen.

De uitblinkende Georgy Zhukov wordt in een verbeten duel gevloerd. (Pro Shots)
De uitblinkende Georgy Zhukov wordt in een verbeten duel gevloerd. (Pro Shots)

Op zichzelf is dat geen verkeerde gedachte, maar aangezien deze lange halen zelden daadwerkelijk bij de aanvallers aankwamen, hoefde Cambuur zich met name in de eerste helft geen enkele zorgen te maken in defensief opzicht. Roda verzuimde om gebruik te maken van de ruimtes aan de zijkanten, waar Ard van Peppen en Farshad Noor zich bij wijze van spreken in een stiltegebied waanden. Cambuur was de ploeg aan de bal in het eerste bedrijf, maar zij slaagden er op een enkele uitzondering na niet in om tot concrete scoringskansen te komen. Jack Byrne was op slag van rust het dichtste bij een treffer, maar vond Van Leer op zijn weg. Met andere woorden; het meest opwindende aan de eerste 45 minuten was een geblesseerde grensrechter, die derhalve van taak wisselde met de vierde man. De amusementswaarde stond derhalve gelijk aan het aantal doelpunten: 0.

Cambuur de druk, Roda de grootste kansen
Het was dan ook hopen op een betere tweede helft, en die zouden we ook krijgen. De meeste toeschouwers hadden amper hun tribuneplaats weer opgezocht toen Tom van Hyfte, die alleen maar belangrijke doelpunten maakt, voor de verandering eens… een belangrijk doelpunt maakte! Aan zijn doeltreffende kopbal gingen een goede verovering door Ugur Inceman en een puntgave voorzet door Georgy Zhukov vooraf, waarna de Belg net als in het heenduel de Roda-goal voor zijn rekening nam. Een gevoelige tik uiteraard voor Cambuur, dat flink kwetsbaarder oogde dan concurrent De Graafschap een week eerder en nu wist dat Kalezic nu met nog meer mensen op de eigen helft zou gaan spelen. Het positiespel bleef aan beide kanten van een bedenkelijk niveau, maar met aanvallende wissels slaagde de thuisploeg er wel in om Roda verder achteruit te laten lopen dat het zou willen.

Het leverde een aantal hachelijke situaties op voor de neus van Benjamin van Leer, maar aan de overkant van het veld was Roda juist de gevaarlijkste ploeg. Cambuur móést op jacht naar goals en dus werden de ruimtes richting het doel van Nienhuis groter; zo groot zelfs, dat Rydell Poepon geheel vrijlopend met de bal aan de voet de Cambuur-helft kon oversteken, om vervolgens oog-in-oog met de goalie belabberd in te schieten en de paal te treffen. Roda raakte ook tweemaal de lat: eerst via een afstandspegel van Mike van Duinen, en in het slotkwartier via een kopbal van de al genoemde Poepon. Zo had Cambuur een optisch veldoverwicht, maar opereerde het inspiratie- en krachteloos en had Roda eigenlijk de score moeten uitbouwen naar 0-2 en 0-3.

Tom van Hyfte is uitzinnig van vreugde na zijn cruciale doelpunt. (Pro Shots)
Tom van Hyfte is uitzinnig van vreugde na zijn cruciale doelpunt. (Pro Shots)

Resultaat telt
Kalezic zal deels maling hebben aan ‘de wijze waarop’, en uitermate tevreden zijn met de overwinning. De nasmaak van de slechte wedstrijd bij De Graafschap is hiermee immers min of meer weggepoetst, de druk in de strijd tegen plek 16 is behoorlijk van de ketel en hoe je het ook went of keert, als collectief heeft Roda gewoon een ijzersterkte prestatie geleverd door aan haar plicht te voldoen. Het resultaat telt en het feit dat Roda drie punten overhield aan dit duel, valt eigenlijk alleen maar te prijzen. De Kerkradenaren kunnen het zich nu nog veroorloven om een aantal van de resterende duels te verliezen, zonder dat het daarbij direct in de problemen raakt. Nog een punt of vier dienen er binnengesleept te worden.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 6 – Goede reflexen in cruciale situaties, onder andere bij een inzet van Van Veen, maar toonde zich meermaals onzeker bij hoge ballen.
Henk Dijkhuizen: 6 – Had al vroeg geel te pakken, maar liet zich daar niet door beperken. Had de linkervleugel van Cambuur uiteindelijk prima onder controle.
Jordy Buijs: 6,5 – In verdedigend opzicht degelijk, en durfde zo nu en dan in te schuiven. Had daarmee ook een klein aandeel bij het enige doelpunt.
Arjan Swinkels: 6 – Oké in de duels, minder oké in de voortzetting. Viel geblesseerd uit nog vóór het rustsignaal. Hopelijk valt de ernst daarvan mee.
Ard van Peppen: 5,5 – Daar was ‘ie weer, Steven Seagal… uh… Ard van Peppen, natuurlijk. Zat meer in dan eruit kwam, maar dat lag ook aan de aanvoer.
Farshad Noor: 6,5 – Verscheen verrassenderwijs in de basis, en deed dat eigenlijk naar behoren. Goed in de kleine ruimte en veel, héél veel loopvermogen.
Ugur Inceman: 6,5 – Inmiddels niet meer weg te denken uit dit elftal. De regisseur op het middenveld had wellicht prominenter aanwezig kunnen zijn, maar deed meer goed dan fout.
Tom van Hyfte: 7 – Pakte als captain zijn verantwoordelijk en joeg het elftal, letterlijk en figuurlijk, vooruit. Beslissende rol met zijn doelpunt, knap!
Georgy Zhukov: 7,5 – Beste man aan Roda-zijde, en dat is eigenlijk al wekenlang het geval. Wordt met de wedstrijd beter en presenteert zich als een all-round talent.
Rydell Poepon: 6 – Werkte keihard en stond zijn mannetje bij standaardsituaties. Verprutste echter wel twee grote kansen, dat had het elftal uiteindelijk kunnen opbreken.
Mike van Duinen: 6 – Toonde zijn brille met een fantastisch afstandsschot, maar kon verder amper potten breken. Mag iets meer continuïteit in zijn spel.
Marcos Gullón: 6,5 – Verving de geblesseerde Swinkels en pakte dat naadloos op. Kwam in de slotfase wel goed weg toen hij bijna een eigen doelpunt liet aantekenen.

Foto’s: Pro Shots

Comments (20)

Comments are closed.