Roda slaat haar slag in Leeuwarden: 0-1

Roda JC Kerkrade heeft zaterdagavond een uiterst belangrijke zege geboekt op SC Cambuur. In een verre van aantrekkelijk duel was Tom van Hyfte vlak na rust verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1. Door de overwinning neemt Roda verder afstand van de nacompetitieplekken.

Een tranentrekkende eerste helft leverde amper actie bij beide zestienmetergebieden op. Roda beperkte zich met name tot het opvangen van Cambuur, om vervolgens met lange ballen richting de aanvallers Poepon en Van Duinen te lanceren. Dat laatste lukte maar zelden, omdat de Kerkradenaren aan de bal bijzonder onnauwkeurig bleken. Cambuur kon daar echter ook niet veel tegenover zetten; het werd alleen gevaarlijk toen middenvelder Jack Byrne op slag van rust door de as van Roda stak, maar hij vond Roda-goalie Benjamin van Leer op zijn weg. Het meest opmerkelijke moment in het eerste bedrijf was het uitvallen van assistent-scheidsrechter Van Dongen, die met een kuitblessure de strijd moest staken. Vierde official Berden nam daarna zijn taken over. Aan Roda-zijde viel Arjan Swinkels nog vóór de rust uit met een hamstringskwetsuur.

Na de theepauze sloegen de Kerkradenaren direct toe; een puntgave voorzet van Georgy Zhukov werd perfect verlengd door de bijgesloten Tom van Hyfte, die daarmee de 0-1 op het scorebord zette. Ook na de openingstreffer kende de wedstrijd desalniettemin een bedenkelijk niveau. Cambuur-coach Keizer gooide met enkele wissels het roer om en dat leidde tot een aantal hachelijke situaties voor het Roda-doel, met onder meer een gevaarlijk schot uit de draai van invaller Kevin van Veen. Aan de overzijde werden de ruimtes op de helft van het slordige Cambuur groter, waardoor Roda in de tegenstoot gevaar kon stichten. Dat leidde tot een pegel van Mike van Duinen op de lat en een gigantische misser van Rydell Poepon, die geheel vrijstaand de Cambuur-helft mocht oversteken en oog-in-oog met Nienhuis verzuimde om binnen te schieten, danwel de bal op een meegelopen medespeler af te leggen; de spits trof de paal.

In de slotfase trof diezelfde Poepon opnieuw het aluminium, uit een corner van Tom van Hyfte. Vervolgens leek Cambuur alsnog op curieuze wijze op gelijke hoogte te komen, toen Marcos Gullón van ver bijna zijn eigen doelman Van Leer onbedoeld verschalkte. De Limburgers hielden echter stand en boekten zo een belangrijke overwinning in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie.

Met nog zes wedstrijden te gaan hebben de geel-zwarten (31 punten) nu een voorsprong van zes punten op zowel nummer 15 Willem II als nummer 16 Excelsior (25 punten). De eerstvolgende ontmoeting voor de manschappen van Darije Kalezic, over twee weken, is een thuisduel tegen sc Heerenveen, dat een voorsprong van drie punten verdedigt ten opzichte van de Limburgers. Volgende week worden er in verband met interlandvoetbal geen Eredivisie-wedstrijden afgewerkt.

SC Cambuur – Roda JC 0-1 (0-0)
Doelpunt: 48′ Van Hyfte (RJC)
Geel: Barto (CAM), Dijkhuizen (RJC)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Buijs, Swinkels (44′ Gullón), Van Peppen – Noor, Inceman, Van Hyfte, Zhukov – Poepon, Van Duine (67′ Griffiths)

Foto: Roda JC Live

Comments (40)

Comments are closed.