Nabeschouwing | Roda strijdt, maar krijgt solide koploper niet aan het wankelen

Met een recordaantal van 16.015 toeschouwers was de ambiance gisteravond geweldig in het Parkstad Limburg Stadion. Zij zagen hoe een hard werkend Roda er in de stromende regen alles aan deed om de marge met koploper N.E.C. terug te brengen van drie naar nul punten, maar aan het eind van de rit met lege handen stond. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op deze beladen wedstrijd.

Roda-coach Trost had vooraf al aangekondigd dat hij samen met zijn staf op zoek ging naar een manier om ‘de code van N.E.C. te kraken’. De uitkomst daarvan waren de basisplaatsen voor mannetjesputter Nathan Rutjes op het middenveld en Kerkradenaar Rigino Cicilia in de voorhoede naast Frank Demouge. Ten opzichte van het duel met VVV-Venlo betekende dat dat de heren Höcher en Paulissen naar de reservebank werden verwezen. Het strijdplan mocht duidelijk zijn; met veel strijd de fysieke duels aangaan en de defensie van N.E.C. zo ongecompliceerd mogelijk onder druk zetten, maar tegelijkertijd geen meter teveel ruimte geven aan het aanvalskwartet Santos-Jahanbaksh-Limbombe-Ars. Met een kolkend en bijzonder goed gevuld Parkstad Limburg Stadion (ter vergelijking; in het afgelopen seizoen zaten er alleen meer toeschouwers bij het thuisduel tegen Ajax) en barre weersomstandigheden leken vooraf alle ingrediënten voor een heroïsch gevecht tussen de twee gedoodverfde titelkandidaten aanwezig.

Opportunistisch Roda
Nadat N.E.C. fel aan het duel begon en de bal in de openingsminuten voor zich opeiste, presenteerde de thuisploeg zich vervolgens op de wijze zoals dat te verwachten viel; opportunistisch. Bij balbezit werd er op de eigen helft nog wel vrolijk naar elkaar gepasst, maar negen van de tien keer volgde er een lange bal richting Demouge danwel Cicilia wanneer er echt naar voren gevoetbald diende te worden. Risico in combinaties over de grond werd vermeden, uit angst voor het sterke positiespel van de Nijmegenaren en haar snelle en technisch vaardige aanvallers. Het leverde in de eerste helft, waarin Roda tussen pakweg de 5de en 25ste minuut de wedstrijd controleerde maar beide ploegen over het algemeen elkaar in evenwicht hielden, een aantal mogelijkheden op voor de thuisploeg. Zo belandde een prima volley van Cicilia bijna zomaar in de verre hoek en had N.E.C.-keeper Smits, nota bene een Limburger, een katachtige redding in huis op een kopbal van Henk Dijkhuizen. Verder kenmerkte het duel zich al snel door stevige duels op het middenveld. Dat was als koren op de molen voor Rutjes aan Roda-zijde en Daemen aan N.E.C.-zijde. De persoonlijke duels met Limbombe en Jahanbaksh leverden Dijkhuizen en Van Peppen, zoals te verwachten viel, de nodige moeite op, waardoor de Roda-backs slechts af en toe konden opstomen langs de lijn.

Rigino Cicilia zet een tackle in op N.E.C.-back Leiwakabessy. (Pro Shots)
Rigino Cicilia zet een tackle in op N.E.C.-back Leiwakabessy. (Pro Shots)

Met Limbombe hebben we ook direct de meest doelgerichte man aan Nijmeegse zijde genoemd. Toegegeven, zijn eerste twee schoten belandden dichter bij de cornervlag dan het doel van Verbist, maar hij dwong de Roda-doelman eveneens ertoe om handelend op te treden tussen de palen. Vlak voor rust deed de goalie dat opnieuw, toen Limbombe van dichtbij inschoot, maar de rebound bleek de Belg te machtig; 0-1. Een dekkingsfout in de Limburgse defensie ging aan de tegentreffer vooraf, die bovendien op een, in mentaal opzicht, bijzonder vervelend moment viel. De formatie van voormalig Roda-coach Ruud Brood ging derhalve met een voorsprong de rust in, terwijl Trost zijn team voor het vijfde opeenvolgende duel de openingstreffer zag incasseren.

Jacht op de gelijkmaker
Ook toen arbiter Nijhuis voor het begin van de tweede helft floot, bleef het water met bakken uit de lucht vallen; net zoals dat gold voor de lange ballen van Roda-zijde. De soms ietwat naïef ogende tactiek, waarbij het toch op papier sterke middenveld van de Kerkradenaren vaak werd overgeslagen, sorteerde weinig effect. Demouge en Cicilia werkten hard en wonnen regelmatig hun duels, maar het schortte aan de aansluiting, beweging en daadkracht van geel-zwarte spelers eromheen. Daarbij gaf het behoudende N.E.C. in verdedigend opzicht weinig weg, maar het kon Roda in de aanval ook niet haar wil opleggen. Met Paulissen, Höcher, Plat én Anco Jansen op de bank (er was niet eens plaats voor Lagouireh, Schreurs en Jacobs) leek Trost nog voldoende inzetbare troeven in handen te hebben om in het restant van het duel op z’n minst één doelpunt te forceren. Met Marc Höcher als invaller in de 63ste minuut voor de tegenvallende Pluim werd er gepoogd om de druk op de koploper op te voeren. Hij bracht niet veel later ex-N.E.C.’er Demouge in stelling met een voorzet, wiens volley net voorbij de kruising vloog. Verder weigerde Nijhuis de bal op de stip te leggen toen Breinburg een schot van Höcher met de hand blokte, al dan niet met opzet. Desalniettemin was de beste kans opnieuw voor de bezoekers; Jahanbakhsh kwam oog-in-oog met Verbist, maar de bal geraakte na een carembool via de keeper en de paal niet over de doellijn. Zo bleef de definitieve nekslag voor Roda uit.

Marc Höcher in duel met Gregor Breinburg. De clubtopscorer kreeg een halfuur speeltijd. (Pro Shots)
Marc Höcher in duel met Gregor Breinburg. De clubtopscorer kreeg een halfuur speeltijd. (Pro Shots)

Wellicht dat ‘pompen of verzuipen’ gezien de weersomstandigheden de beste typering van het spelconcept van de Limburgers was. In het slotkwartier kwam Anco Jansen voor de moegestreden Rutjes en kwam ‘stylist pur sang’ Johan Plat de eveneens leeggespeelde Cicilia aflossen. Daarnaast werd centrale verdediger Guy Ramos in de voorhoede geposteerd om de boel verder op stelten te zetten. Dat bleek een aardige zet, aangezien de captain sterk was in de luchtduels en tevens dichtbij de 1-1 was met een fraai, geplaatst schot; helaas krulde het leerwerk net voorbij de verre hoek. Dichterbij zou Roda niet meer komen. N.E.C. hield stand en toonde zich, over 90 minuten, de meest efficiënte ploeg van de twee. Het speelde goed georganiseerd en gaf het Kerkraads middenveld niet de mogelijkheid om de vleugels in stelling te brengen. Toch had het team van Trost, op basis van de geleverde strijd, de kansenverhouding en de aanvallende intenties, recht op een gelijkspel. Het is achteraf natuurlijk makkelijk om te zeggen dat de speelwijze (eerder) aangepast had moeten worden, maar toch; het nu bij vlagen inspiratieloos ogende kick and rush sorteerde dan wel in veel fysieke duels, strijd en het feit dat de bal zich op de N.E.C.-helft bevond, maar het gebrek aan creatieve, lopende mensen eromheen zorgde ervoor dat N.E.C. telkens wist wat er ging komen en zich daar gemakkelijk op kon positioneren. We kunnen dan ook concluderen dat de Nijmegenaren beter op een resultaat kunnen spelen dan de Kerkraadse opponent. Het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst bedraagt nu 6 punten, met nog 1 duel te gaan vóór de winterstop. N.E.C. speelt in eigen huis tegen MVV Maastricht, terwijl Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion FC Den Bosch ontvangt.

Beoordelingen
Verbist: 6,5
Had een aantal prima reddingen in huis op pogingen van Limbombe, maar zag er ongelukkig uit toen diens rebound tussen zijn benen door in het netje plofte. Cruciale redding in de tweede helft op de inzet van Jahanbakhsh.
Dijkhuizen: 6
Aardig, maar ook niet meer dan dat. Wist met enige regelmaat niet meer waar hij het moest zoeken tegen Limbombe. Anderzijds kwam Henkie wel met de nodige goede lange ballen op de proppen.
Biemans: 6
Soms erg onrustig ogend, bij andere momenten juist de rust zelve. Bart heeft gisteravond de wedstrijd niet voor ons gewonnen, maar hem ook niet voor ons verloren. Werkte hard als altijd, maar kan meer doen met zijn passing. Zesje is prima.
Ramos: 6
Zelfde verhaal als Biemans eigenlijk. Wel schakelden beide heren de toch beruchte Sjoerd Ars 90 minuten lang uit, wat natuurlijk prettig is. Wanneer Ramos’ afstandsschot wél in het doel was beland? Dan had ‘ie van ons minstens een 8 gekregen. Maar nu niet.
Van Peppen: 6
Vocht bij vlagen prachtige duels uit met Jahanbakhsh, die al snel een gefrustreerde sterspeler leek te worden. Na Peppie’s gele kaart werd er gevreesd voor een tweede, maar zover kwam het gelukkig niet. Moest ook regelmatig zijn meerdere erkennen, maar dat mocht ook wel.
Faik: 5,5
Positief: Behield het overzicht en legde veel meters af. Negatief: handelingssnelheid vaak te laag, veel balverlies, veel kappen en draaien. We zouden bijna aan zijn voorganger gaan denken. En aan de rotonde voor het PLS.
Rutjes: 6,5
Indien fit, altijd opstellen. Dat mag nu toch wel duidelijk zijn. Rutjes verzaakt nooit, ook niet de koploper. Hij zal nooit een bal van 20 meter in het dak van het doel jagen, maar duelkracht kunnen we op het middenveld wel gebruiken. Over koempelmentaliteit gesproken.
Van Hyfte: 6
Net als Rutjes sterk in de persoonlijke duels en schuwde dan ook niet om zich daarin te melden. Kon desondanks in aanvallend opzicht weinig uitrichten.
Pluim: 5,5
Speelt eigenlijk al wekenlang beneden zijn niveau, helemaal wanneer we dat afzetten ten opzichte van het begin van dit seizoen. Leek ook wat meer moeite te hebben met de omstandigheden. Wiljan heeft weer eens een doelpunt nodig.
Cicilia: 6,5
Kreeg het vertrouwen van Trost en na een ijzersterke invalbeurt tegen FC Oss, liet hij zich gisteravond als basisspeler ook zien. In de lucht sterk, maar ook in het heroveren van het balbezit. Een gebrek aan steun en een overmacht aan verdedigers maakte de zaak lastiger.
Demouge: 6,5
Nijmegenaar, ex-N.E.C.’er, maar o, wat had hij graag de beul willen zijn van alles wat rood en groen (en gisteravond wit) is. Was een paar keer dicht bij een treffer, maar het mocht niet zo zijn. Won bovendien een sprintduel van Leiwakabessy. Dat mag best vermeld worden.

Foto’s: Pro Shots.

Comments are closed.