Nabeschouwing | Schade blijft ondanks nederlaag beperkt

Nul punten, de minimale score. Dat is wat Roda overhield aan het uitduel bij subtopper FC Utrecht. Een pijnlijke nederlaag, zeker omdat de enige goal enkele minuten voor tijd in het mandje viel. Er is echter geen man overboord in de strijd om rechtstreekse handhaving in de Eredivisie.

Super Sunday
Zondag 23 april 2017, een dag met een beperkt aanbod voor de sportliefhebbers onder ons. Op voetbalgebied stonden Vitesse-Feyenoord, PSV-Ajax, Arsenal-Manchester City, Galatasaray-Fenerbahce en de Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona op het programma en daarnaast moesten we het doen met Luik-Bastenaken-Luik en beslissende wedstrijden in de NHL- en NBA-playoffs. Leuk en aardig natuurlijk, maar dit gezapig hoopje wedstrijdjes kende om 12:30 uur al haar hoogtepunt: FC Utrecht-Roda JC. Twee weergaloze ploegen wiens onderlinge duels in de laatste seizoenen een garantie zijn voor een doelpuntenregen. Spanning en sensatie, de voetbalsport vertegenwoordigd in optima forma. Niet dus.

Zzzz…
Nee, het werd zeker geen spektakelstuk in de Galgenwaard. Ter illustratie: de eerste helft leverde welgeteld één schot op doel op. Die poging kwam op naam van Yassin Ayoub en werd door Benjamin van Leer met twee vingers in de neus gevangen. Onze redacteur ter plaatste had, weliswaar mede door een korte nacht, alle moeite om beide ogen open te houden en niet van de Utrechtse tribune af te donderen. Gelukkig, of helaas, kan hij de eerste helft nog blindelings navertellen, het is maar hoe je het bekijkt. Maar eerlijk is eerlijk: het kon Roda geen moer schelen, want vanaf begin af aan maakte het duidelijk dat het kwam voor een punt en daar speelde de ploeg van Anastasiou dan ook naar. Met een interessante driemansverdediging, met kort daarvoor een linie van drie middenvelders plus Van Peppen, bleef de geel-zwarte machine in het eerste bedrijf betrekkelijk eenvoudig overeind. Het doel heiligt in dat geval de middelen.

Utrechtse controle
Na de pauze bleek – helaas  voor Roda – ook Utrecht klaar met slaapwandelen en werd de druk al snel opgevoerd. Een bal op de paal, een door Van Leer gepakte rebound, een omhaal net over het doel, een bal van de lijn én dreigende standaardsituaties: het waren signalen die aan Roda duidelijk maakten waarom het team van Ten Hag de vierde plaats op de ranglijst bezet – en die ook tot het eind van het seizoen zal vasthouden. De coach die bekend staat om zijn sterke tactische wijzigingen toonde die kwaliteit zondag aan door zijn manschappen in de tweede helft met een andere aanpak alsnog Roda te laten overrompelen, bij vlagen. Op twee kansen voor Rosheuvel na hadden de Limburgers beide handen vol aan de Utrechtse aanvalsdrang. Dan kan het, ondanks het geconcentreerde en degelijke spel, altijd nog fout gaan. Het was zuur dat dit uiteindelijk én enkele minuten voor tijd gebeurde én dat de gescoorde vrije trap houdbaar leek voor Benjamin van Leer, de keeper die Roda al zo vaak dit seizoen op de been hield en ook in Utrecht weer uitstekend keepte.

Keep calm and carry on
Het is niet zo dat de nederlaag Roda in de problemen heeft gedrukt. We moeten sowieso in het achterhoofd houden dat een verliespartij bij de nummer 4 van de ranglijst meer regel dan uitzondering is in het geval van onze club, en dat is ook volstrekt logisch. Daarnaast hebben de ploegen die beneden Roda JC op de ranglijst staan, evenmin punten gepakt in het afgelopen weekend en is rechtstreekse degradatie zelfs onmogelijk geworden doordat Go Ahead Eagles onderuit ging. Excelsior en ADO wonnen wel en hebben zichzelf ontdaan van de degradatiezorgen. Sparta en NEC staat daarentegen nog steeds 16e en 17e, beide met 2 punten minder dan Roda. Bij de Rotterdammers zit coach Pastoor behoorlijk op de wip, bij de Nijmegenaren werd Hyballa maandag op straat gezet. Die chaos en onrust valt bij Roda op het moment behoorlijk mee. Het hoofd koel houden, dat kan een hele belangrijke factor blijken. Bovendien is de realiteit dat een zege op Willem II in de volgende speelronde waarschijnlijk voldoende is voor definitieve handhaving. En dat is een prettig en hoopvol vooruitzicht.

Foto: Roda JC Live