Top/Flop | FC Utrecht – Roda JC Kerkrade

Na een weekend rust vanwege de bekerfinale gaan we ons opmaken voor de eindsprint van de competitie: de laatste twee speelronden. Voordat het zover is moest Roda JC eerst nog aantreden in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. In een eenzijdige wedstrijd konden de Limburgers lange tijd uitzicht houden op een punt, maar werd uiteindelijk toch verloren. Zodoende is directe handhaving nog allerminst een feit en moet getracht worden dat de huidige marge van twee punten op z’n minst in stand wordt gehouden. Eerst kijken we nog een keer terug op het duel van afgelopen zondag middels de traditionele rubriek Top/Flop.

TOP
Duelkracht Schahin: hoewel er aanvallend weinig te bespreken valt wat Roda JC betreft, wist een van de aanvallers zich wel prima te onderscheiden. Dani Schahin zagen we veel meedoen in verdedigend opzicht en wist daarzo veelvuldig gevaar van de zijde van FC Utrecht onschadelijk te maken. Een extra mannetje achterin bij standaardsituaties leek een goede tactische zet van Yannis Anastasiou, want het zorgde ervoor dat Roda JC lange tijd in de race bleef om een punt – ondanks dat er eigenlijk enkel verdedigd werd.

Defensieve instelling: in lastige wedstrijden als deze is het vaak de beste keuze om voetballend eieren voor het geld te kiezen. Dat moest men bij Roda JC ook gedacht hebben, getuige de bijzonder defensieve speelinstelling die de ploeg zondagmiddag nastreefde. Zoals gezegd leidde dat niet tot de meest boeiende wedstrijd van het seizoen, maar het leek wel lange tijd effect te hebben. Uiteraard speelt daarin ook mee dat FC Utrecht al stevig op de vierde plek staat en wat de reguliere competitie betreft al wel uitgevoetbald is. Desondanks is deze tactische keuze lovenswaardig, aangezien elk mogelijk punt een wereld van verschil kan maken in de immer benauwde degradatiestrijd van de Eredivisie.

Adil Auassar: wanneer er defensief gevoetbald wordt, is het lastig voor individuele voetballers om zich duidelijk te kunnen onderscheiden. Toch is dat ook deze week weer een van de elf beoordeelde spelers gelukt: Adil Auassar moest als gelegenheidsverdediger zijn mannetje staan tegen een traditioneel aanvallend sterk FC Utrecht. We kunnen kort zijn: dat deed hij uitstekend. Het is altijd afwachten hoe een speler rendeert op een voor hem minder gebruikelijke positie – zeker gezien de druk die op de ploeg ligt voor een goed resultaat – maar enige onzekerheid was bij Auassar niet te bespeuren. Complimenten!

FLOP
Uitspelen omschakelingen: wanneer er defensief wordt gevoetbald en de tegenstander veelvuldig op de eigen helft aan de bal is, ontstaan er normaal gesproken ruimtes voor de omschakeling achter de verdedigende linie van de opponent. Dat was tegen Utrecht niet anders en gezien de snelheid die Roda JC over de flanken in huis heeft had dat op zijn minst tot een klein aantal mogelijkheden moeten leiden. De grote slordigheid bij de schamele momenten dat de ruimtes ontstonden, zorgden er echter voor dat er eigenlijk nauwelijks daadwerkelijke kansen ontstonden voor het vijandelijke doel. Dat was jammer, want voor één doelpunt is uiteindelijk maar één goed uitgespeelde mogelijkheid nodig.

Weggeven vrije trappen: fysiek fel verdedigen is soms nodig tegen een voetballend creatieve ploeg dat niet kan klagen over weinig individuele kwaliteiten. Door echter veel overtredingen te maken op gevaarlijke plekken rondom het eigen strafschopgebied, werk je je als ploeg echter meer in de problemen dan dat je er gevaarlijke situaties door uitschakelt. Dit leidde in de slotfase van de wedstrijd uiteindelijk zelfs tot het beslissende tegendoelpunt in de wedstrijd via Zakaria Labyad.

Meerwaarde Van Velzen: zoals eerder gesteld bleek het deze wedstrijd lastig om de aanvallende linie te vinden – wanneer dat wel gebeurde, bleken de heren vervolgens niet bij machte om er iets relevants uit te halen. Vooral Giliano van Velzen viel zondagmiddag op deze wijze negatief op. De kilometers werden weer als vanouds afgelegd, maar met de bal aan de voet konden we dit keer helaas eigenlijk niks terughalen dat een voldoende beoordeling (zie hieronder) zou rechtvaardigen. We rekenen er echter op dat deze wedstrijd voor Van Velzen een incident was en dat zijn meerwaarde in de resterende twee wedstrijden het seizoen weer groter zal zijn.

Beoordelingen
Benjamin van Leer – 5,5: ondanks het veldoverwicht van Utrecht had Van Leer niet heel veel te doen, maar uiteindelijk werd hij wel geklopt via een vrije trap van afstand en had hij mazzel dat Kerk eerder met een flinke vaart de paal raakte.
Daryl Werker – 7: stond defensief prima zijn mannetje en was mede verantwoordelijk voor het lange tijd op afstand houden van de Utrechtse aanvalslinie.
Christian Kum – 6,5: deed het net als Werker prima, maar leek het bij vlagen net iets minder bij te kunnen fietsen. Toch een keurige voldoende.
Adil Auassar – 7,5: zie ‘Top’.
Ard van Peppen – 5,5: tegen snelle vleugelspelers heeft onze Ard het al snel lastig en dat was nu tegen de vroeg invallende Klaiber niet anders.
Mohamed El Makrini – 5,5: de felheid die we van El Makrini gewend zijn was deze middag slechts zelden terug te vinden.
Abdul Ajagun – 6: meegenomen door de defensieve speelwijze kon Ajagun deze keer niet zijn stempel drukken op de wedstrijd.
Tom van Hyfte – 6: idem voor Van Hyfte, die wel her en der z’n dingen probeerde, maar meer dan een kleine voldoende zit er niet in.
Mikhail Rosheuvel – 6,5: was meer zichtbaar dan Van Velzen, maar hij miste een zeldzame grote kans en kwam verder weinig in het spel voor.
Dani Schahin – 6: zie ‘Top’.
Giliano van Velzen – 5: zie ‘Flop’.

Header: Roda JC Live.