Nabeschouwing | Seizoenshelft eindigt met pijnlijke nederlaag

Schoten op doel: nul. Dat was de meest pijnlijke statistiek, buiten de eindstand zelf, na afloop van de Limburgse tweestrijd tussen Roda JC en VVV-Venlo (0-1), waarin de Venlonaren voor het eerst sinds speelronde 7 weer een overwinning wisten te boeken.

Daarmee is het eind van een cruciaal kwartet wedstrijden bereikt: één overwinning, een gelijkspel en twee nederlagen. Waar het gelijkspel tegen FC Groningen en het verlies bij ADO Den Haag in de categorie ‘zonde’ vallen, was de partij tegen VVV van een heel andere categorie. Hoewel Roda in de wedstrijd niet kansloos was, was het vertoonde spel dat des te meer.

Eén kans
Eén grote kans wist de thuisploeg te creëren in 94 minuten voetbal. Op aangeven van Simon Gustafson schoot Mikhail Rosheuvel de bal, oog in oog met doelman Unnerstall, blind in het zijnet. Dat had de wedstrijd na een uur spelen kunnen openbreken, want in de eerste zestig minuten ontvouwde zich vooral een oersaai schaakspel op kunstgras.

Trainer Robert Molenaar besloot om de tactiek, waarmee sc Heerenveen in de laatste twintig minuten verrast werd, vanaf de start toe te passen. Maurice Steijn en consorten hadden Roda echter goed geanalyseerd, want als een verrassing kwam deze tactiek niet. Na een stormachtig begin van de Kerkradenaren wist VVV dan ook de aanvalsdrift aan banden te leggen en het duel onder controle te krijgen.

Probleem bij Roda was dat spelmaker Simon Gustafson niet in het spel betrokken werd of kon worden. Dit leidde ertoe dat er precies nul kansen werden gecreëerd in het eerste deel van de wedstrijd. Aan de overkant werd VVV wel gevaarlijk met een kopbal van Vito van Crooij, die bovendien werd geduwd door Daryl Werker. Hiermee is al het gevaar in de eerste helft wel opgesomd.

Nadat Molenaar de oude bezetting herstelde, door Ognjen Gnjatic in te brengen voor anonieme spits Jorn Vancamp, schoof Gustafson door naar voren. Prompt werd hij gevaarlijk, want met een goede actie zette hij, als gezegd, Rosheuvel vrij voor de keeper. De beste kans voor de wedstrijd werd echter verprutst en na een minuut of vijf zakte Roda weer in.

Drie keer rood
Daarmee had de wedstrijd alles weg van een typische 0-0-ontmoeting, totdat Clint Leemans met een afgemeten schot in de verre hoek Hidde Jurjus verschalkte. Zorgwekkend was het daarbij hoeveel tijd de nummer acht kreeg om het schot, niet eens zo hard, perfect te plaatsen. Dit was immers al zijn zevende doelpunt van dit seizoen, dus dat hij kan schieten, moge bekend zijn. Na de 0-1 kreeg Leemans meerdere kansen om ook zijn achtste te maken, maar dat bleef Roda bespaard.

Wat Roda niet bespaard bleef, was alweer de derde rode kaart in evenveel wedstrijden. Adil Auassar haalde voor de tweede keer een doorgebroken speler onderuit, en wederom was het rood. Hij raakte Van Bruggen en mocht daarmee inrukken. Deze overtreding was begrijpelijker dan zijn eerdere tegen FC Groningen: bij 0-2 was de wedstrijd wel gespeeld, nu mocht Roda nog hoop koesteren op een punt. Tot een echt slotoffensief kwam het echter niet meer, maar VVV had nog wel enige moeite. Desondanks bleef de stand hetzelfde en daarmee won VVV voor de eerste keer in Kerkrade, na 22 eerdere pogingen.

Problemen
Prettig voor Roda is het dat concurrenten NAC en Sparta beiden ook verloren, minder prettig is het feit dat de geel-zwarten de eerste seizoenshelft afsluiten met elf punten. Drie overwinningen, twee gelijke spelen en twaalf nederlagen. Het zijn treurige cijfers, zeker bedenkende hoeveel nederlagen onnodig zijn geweest. Er zit duidelijk ontwikkeling in de ploeg, daar doet een bijzonder zwakke wedstrijd tegen VVV-Venlo niets aan af.

Het probleem is duidelijk: er worden te veel zaken weggegeven in één wedstrijd, te veel onnodige fouten gemaakt. Deze worden afgestraft, terwijl de benodigde killermentaliteit voorin ontbreekt. De kansen zijn er bij vlagen echt wel, maar het wordt niet afgestraft. Tel daar de personele problemen achterin van de laatste weken bij op, en verliespartijen zijn een logisch gevolg.

In de tweede seizoenshelft, die zondag op bezoek bij Feyenoord begint, zal Roda de rug moeten rechten. Makkelijk zal dat niet worden, met een elftal dat kwaliteit tekort komt om wedstrijden over de streep te trekken.

Foto: Roda JC Live