Top/Flop | Roda JC Kerkrade – VVV-Venlo

Een nieuwe wedstrijd, een nieuwe Top/Flop over weer een nieuw tegenvallend resultaat. Het begint voor de redactie van Roda JC Live inmiddels een behoorlijke opgave te worden om er nog wat ’top’-zaken uit te filteren; desondanks is het ook deze keer weer gelukt. De wedstrijd tegen onze provinciegenoten uit Venlo was nauwelijks het aanzien waard en zag VVV een 0-1 overwinning pakken. Voor hen drie belangrijke punten in de degradatiestrijd en Roda moet wederom toezien hoe het een kans om op te klimmen laat liggen. Enfin, de hoogte- en dieptepunten van de wedstrijd, alsmede de beoordelingen, zijn als vanouds in dit artikel te vinden.

TOP
Sfeeractie: het is misschien niet geheel volgens de reglementen van de KNVB, maar wij vonden het mooi: de sfeeractie met vuurwerk op de tribune voor en tijdens de spelersopkomst. Het oude gezegde luidt ‘no pyro, no party’ en het leverde uiteraard mooie plaatjes op. Dat het vanuit Roda’s perspectief meteen het enige hoogtepunt van de wedstrijd was, was wel jammer.

Snel herstel mogelijk: we hebben dit helaas al eerder aangestipt, maar met de bekerkraker in Noordwijkerhout tegen VVSB aanstaande donderdag weten we één ding zeker: Roda kan zich snel herstellen van de zeperd van afgelopen zaterdagavond. Hoewel VVSB absoluut niet bestaat uit een stel koekenbakkers is en blijft het een ploeg van twee divisies lager. Een uitgebreid vooruitblik op de wedstrijd volgt later deze week.

Henk op West: wat wij, en ongetwijfeld vele anderen die het in de gaten hadden, een leuk detail vonden was de aanwezigheid van Henk Dijkhuizen op de westtribune van het stadion. Het gebeurt vaker dat spelers voor de gelegenheid plaatsnemen tussen het publiek om daar de ploeg te ondersteunen door de supporters bij te staan. Het blijft echter altijd een leuk moment en het laat zien dat ondanks het moeizame seizoen de spelers en supporters een prima band met elkaar (kunnen) onderhouden.

FLOP
Geen schoten op doel: dat je een keer verliest als je Roda JC heet spreekt voor zich. Dat je gedurende negentig minuten geen enkel schot tussen de palen weet te krijgen is echter een heel ander verhaal. Het was van alle kanten bijzonder matig en bovenal inspiratieloos wat de heren van trainer Molenaar lieten zien en dat gold voor zowel de eerste als de tweede helft. Ook in de slotfase, toen het de bedoeling was dat er toch wel wat ondernomen werd om minstens een punt binnen te harken, leek het er in geen velden of wegen op dat Roda iets voor mekaar ging krijgen deze wedstrijd. Dat was ronduit onthutsend en moet gauw veranderen.

Gefaald systeem: een van de redenen dat het tot zo’n enorm te kort aan kansen kwam had te maken met een tactische wijziging die nauwelijks, of zeg maar voor geen meter, uit de verf kwam. Trainer Molenaar koos ervoor om Schahin en Gustafson wat naar achteren op te stellen, om zo voorin ruimte te maken voor Vancamp. Dit leidde uiteindelijk nergens naar en de tactische omzetting kwam te laat in de wedstrijd om nog zicht te houden op de zege. Dat het ook niet kwam tot een punt is de elf heren op het veld zelf ook wel aan te rekenen.

Roodgloeiend: hij was er weer en hij ging weer. Adil Auassar pakte voor het tweede thuisduel op rij een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Hoewel het de vorige keer discutabel was, was het deze keer geen punt van discussie en de verdediger kon vlak voor tijd de douches op gaan zoeken. Hopelijk blijft Auassar bij zijn volgende wedstrijd wel de volledige negentig minuten op het veld staan.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 6: had in de matige wedstrijd niet veel te doen en kon daardoor niet uitblinken. Het tegendoelpunt was lastig te beoordelen op houdbaarheid.
Frédéric Ananou – 5,5: hebben we eigenlijk de hele wedstrijd niks bijzonders zien doen.
Adil Auassar – 5: zie ‘El Makrini’.
Daryl Werker – 6: zie ‘Vansteenkiste’.
Jannes Vansteenkiste – 5,5: zie ‘Ananou’.
Mohamed El Makrini – 6: zie ‘Ananou’.
Simon Gustafson – 5,5: zie ‘Werker’.
Mikhail Rosheuvel – 5: verprutste één grote mogelijkheid en dat was het wel. Erg matig.
Dani Schahin – 5,5: kon op zijn aangepaste positie totaal geen potten breken. Is ‘ie niet voor gemaakt.
Mario Engels – 5: zie ‘Gustafson’.
Jorn Vancamp – 5,5: was volledig onzichtbaar en zonder scoreformulier waren we hem waarschijnlijk vergeten.

Header: Roda JC Live.