Nabeschouwing | Trefzekere jeugd zorgt voor bekerstunt

Roda JC Kerkrade zorgde gisteravond in het Parkstad Limburg Stadion voor een daverende stunt door sc Heerenveen uit de KNVB Beker te knikkeren. Door doelpunten van Rigino Cicilia en Mitchel Paulissen won de gelegenheidsformatie van René Trost met 2-1 van de nummer 4 uit de Eredivisie. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op dit succesje.

Dat de KNVB Beker geen prioriteit geniet, was vooraf duidelijk bij alles en iedereen rondom Roda JC Kerkrade. Trainer Trost benadrukte al dat de Jupiler League dusdanig belangrijk is dat er geen risico’s zouden worden genomen in het bekertoernooi. Als gevolg daarvan hield de coach de (licht) geblesseerden Nathan Rutjes, Johan Plat en Marc Höcher buiten de wedstrijdselectie en begonnen Bram Verbist, Guy Ramos, Nayib Lagouireh en Frank Demouge op de bank. Hierdoor kregen spelers als Benjamin van Leer (normaliter reservekeeper), Crescendo van Berkel, Hicham Faik, Danny Schreurs én Rigino Cicilia de kans om als basisspeler te starten. Naast de personele wijzigingen begon Roda tevens in een gewijzigd systeem, namelijk in een 4-4-2 met een ruit op het middenveld; Hicham Faik speelde met de punt naar achteren, Wiljan Pluim op rechts, Tom van Hyfte op links en achter het spitsenkoppel Schreurs-Cicilia begon Mitchel Paulissen op de ’10’.

De Friese opponent speelde eveneens met een gewijzigd basiselftal; coach Lodeweges verving een aantal spelers en liet onder meer Pelle van Anholt en topscorer Mark Uth buiten zijn basiselftal. Lodeweges, die na afloop toe zou lichten dat hij hoopte dat zijn spelersgroep dichter naar elkaar zou groeien wanneer de ingepaste spelers een goed resultaat in deze wedstrijd zouden neerzetten, kwam echter van een koude Kerkraadse kermis thuis, want vanaf minuut 1 bleek de prestatiedrang bij de Limburgse gastheren groter dan dat dat bij de nummer 4 van de Eredivisie het geval was. Roda speelde bij vlagen frank en vrij en dat leverde een aantal prima aanvallen op, waarbij de voor het eerst in de basis startende Cicilia zich positief deed gelden door een aantal prima acties. Toen een slechte uittrap van keeper Nordfeldt pardoes voor zijn voeten plofte, was het voor de lange aanvaller een koud kunstje om zijn eerste doelpunt als prof binnen te schieten. Waar Roda relatief makkelijk voetbalde, zeker wanneer we in ogenschouw nemen dat er niet eens volgens deze andere formatie getraind was, kon dat van Heerenveen zeker niet gezegd worden; het liep gewoonweg niet en dat leidde tot irritaties; de gefrustreerde aanvoerder De Roon kon zich niet inhouden en mocht blij zijn dat arbiter Van Sichem zijn veel te harde tackle op Hicham Faik met slechts geel afdeed.

Roda ging derhalve met een 1-0 voorsprong de rust in en was vastberaden om deze ook in het tweede bedrijf vast te houden; datzelfde gold voor de bijna 10.000 aanwezige supporters van de thuisclub, die zich massaal achter de strijdende thuisploeg schaarden. Het Roda-middenveld draaide als een tierelier, en dan bedoelen we niet het gedraai aan de bal dat we vorig seizoen veel te vaak zagen; Paulissen, Pluim en Van Hyfte brachten de aanvallers meermaals in stelling door goede loopacties en daarbij aansluitende passes, terwijl achterin amper een kans weggeven werd. Het leek aannemelijker dat Roda de voorsprong zou uitbreiden dan dat Heerenveen op gelijke hoogte zou komen, maar doordat de geel-zwarten grote kansen lieten liggen bleven de Friezen lang in leven; zo lang, dat de ingevallen Thorsby tot eenieders verbazing 5 minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de 1-1 binnenkopte. De bezoekers mochten blij zijn dat ze op dat moment nog met 11 spelers binnen de lijnen stonden, want een aanslag van linksback Raitala op de benen van de van een schorsing teruggekeerde Henk Dijkhuizen had simpelweg een rode kaart tot gevolg moeten hebben; Van Sichem deed het wederom af me een gele prent.

De zware tackle van Raitala op Henk Dijkhuizen. Raitala kwam weg met slechts een gele kaart.
De zware tackle van Raitala op Henk Dijkhuizen. Raitala kwam weg met slechts een gele kaart.

Zo leken de Eredivisionisten alsnog de langste adem te hebben in een duel waar ze eigenlijk weinig in de melk te brokkelen hadden. Het zou echter anders lopen. Het gemotiveerde Roda toonde, niet voor het eerst dit seizoen, over veerkracht te beschikken en daar had het bijzonder weinig tijd voor nodig; amper 40 seconden na het doelpunt van Thorsby tekende Mitchel Paulissen, die aanvankelijk nog gestuit werd door Nordfeldt maar vervolgens de bal terugkreeg voor zijn voeten, na een Kali-achtige pirouette voor de gelijkmaker. Het Friese verzet was daarmee definitief gebroken, waardoor de Limburgers doorstootten naar de derde ronde van de KNVB Beker.

Daarmee kreeg een elftal, dat met name bestond uit bankzitters, de landelijke subtopper op de knieën. Het toont aan dat deze selectie niet uit 11 of 14 bruikbare spelers bestaat, maar dat er nog een aantal spelers in staat is om, wanneer dat van hen gevraagd wordt, de draad op te pakken. Hoewel sc Heerenveen ongetwijfeld de weerstand van ‘een Jupiler League-ploeg’ lichtelijk onderschat heeft, hebben de Limburgers deze overwinning toch vooral aan zichzelf te danken; aan niets was te merken dat dit toernooi als minder belangrijk dan de competitie beschouwd wordt, wellicht met name omdat een aantal spelers de kans kreeg om zich te laten zien in het basiselftal. Daarnaast is het experiment met een 4-4-2 met een ruit op het middenveld succesvol gebleken en wellicht dat dit systeem als alternatief voor de normaliter gespeelde 4-3-3 nog van verdere waarde kan zijn tegen andere tegenstanders. Daar bovenop komt nog eens dat het een positieve zaak is dat het twee zelf opgeleide spelers (Cicilia en Paulissen) betreft die verantwoordelijk waren voor de doelpunten; we zullen diep in de archieven moeten zoeken om te ontdekken wanneer dat voor het laatst het geval was. Dit alles geeft eens te meer aan dat het momenteel wel goed zit bij Roda; er staat een selectie die over kwaliteit beschikt, voor elkaar wil werken en daarnaast ook nog eens resultaten boekt. Het was opnieuw een mooie avond voor geel en zwart op de route naar verdere successen.

De Roda-spelers vieren de beslissende 2-1, gescoord door Mitchel Paulissen.
De Roda-spelers vieren de beslissende 2-1, gescoord door Mitchel Paulissen.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.