Nabeschouwing | “Twee minnen” komen Roda JC duur te staan

De gelijke spelen van Roda JC op bezoek bij AZ en sc Heerenveen leverden knappe punten op. De belangrijkste punten worden echter gehaald tegen directe concurrenten en daar schoot Roda zondagmiddag tekort in. Roda JC Live blikt terug.

Met name na de uitwedstrijd tegen de Alkmaarders, was er lof voor het elftal van Robert Molenaar. Het vasthouden aan dezelfde werkwijze begon zijn vruchten af te werken. Er was een duidelijke lijn te ontdekken en het belangrijkste: die lijn was stijgend. Tegen Ajax weerden de Kerkradenaren zich kranig en bij Heerenveen werd weliswaar een punt gestolen, maar de sterkhouders ontbraken dan ook in Friesland. Tegen FC Utrecht moest echter het roer om, met een keiharde nederlaag tot gevolg. Dat verlies leek zondag nog na te dreunen in de hoofden van de Roda-spelers.

“Verstanden?”
Dani Schahin gaf na afloop in zijn interview aan dat de tactiek gedurende de gehele week uitgebreid was doorgesproken. Het strijdplan was elke dag besproken, ook de ochtend van de wedstrijd nog, en telkens vroeg Molenaar: “Habt ihr das verstanden?” Wellicht vroeg hij het in het Nederlands, maar het antwoord van de spits was in ieder geval duidelijk: “Ja, klar.” In de eerste twintig minuten, zo stelde Schahin terecht, leek het echter alsof niemand er de hele week een snars van had begrepen.

De bezoekers werden de eerste minuten overlopen, alsof ze volledig verrast waren door het stormachtige begin van Willem II. De Tilburgers begonnen wel met het mes tussen de tanden, een instelling die bij een zespuntenduel als dit hoort. Roda liet zich echter overal op het veld aftroeven, elke speler kwam overal een stap te laat. In deze periode scoorde Ben Rienstra, toonbeeld van de juiste mentaliteit, dan ook de winnende treffer. Rienstra, die de nacht voor de wedstrijd vader was geworden en dus nauwelijks geslapen had, mocht vogelvrij aanleggen van een meter of vijfentwintig.

Abominabel
De aanval van de thuisploeg werd ingeluid door balverlies van de abominabel spelende Simon Gustafson. De Zweed viel gedurende de wedstrijd in zijn grootste, eigen valkuil. De frustraties werden groter na elke verkeerd gegeven bal en uiteindelijk kreeg de hele wereld om hem heen de schuld, met wegwerpgebaren en andere uitingen van frustratie.

Na een half uur zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau, waarbij beide ploegen er nauwelijks in slaagden om ballen langer dan vijf passes in de ploeg te houden. Molenaar gaf dit na afloop toe, en ook Willem II-trainer Erwin van de Looi stelde “dat er niet te zien was dat er een hele week is getraind”. De Kerkradenaren kregen de regie over de wedstrijd, maar wisten de angstige Tilburgse defensie niet stuk te spelen. Voorzetten kwamen zelden aan en aanvallende gedachten door het centrum strandden in amateurisme. Vanuit de verdediging was het met name Adil Auassar, in de voorbije weken het toonbeeld van een opgestaan elftal, die vrijwel elke bal inleverde. Ook opkomende linksback Jannes Vansteenkiste speelde één van zijn minste wedstrijden.

Weken van de waarheid
Al met al was de nederlaag een flinke klap in het gezicht van Roda JC. Het gat met Willem II is opgelopen naar zes punten, terwijl het ook weggepoetst had kunnen zijn. Zo veel was er namelijk niet voor nodig geweest om de thuisploeg op de knieën te krijgen, zonder de “twee minnen” die Molenaar na afloop constateerde: een gebrek aan power en karakter.

Het zorgt er in ieder geval voor dat de druk voor de komende drie wedstrijden vol op de ketel staat. Thuiswedstrijden tegen Heracles en Sparta, gevolgd door een uitduel tegen NAC. Het kunnen de weken voor de waarheid zijn, om de laatste hoop op rechtstreekse handhaving niet te doen vervliegen.

Foto: Roda JC Live