Nabeschouwing | Vernuft ontbreekt bij rood Roda

Met een zure 3-0 nederlaag op zak, is een busreis van 305 kilometer erg lang. Dat weet de trouwe Roda-supporter al jaren, en nu weet de vernieuwde selectie het ook. Die reis maakte men gisteravond, na het verlies bij sc Heerenveen.

Lange tijd was Roda gelijkwaardig aan de Friezen, totdat Mohamed El Makrini na een klein uur moest inrukken. Een even grove als onnodige charge leverde rood op voor hem, waarna Roda zich beperkte tot tegenhouden. Dat lukte aardig, maar toch kon een flink verlies niet voorkomen worden. Daarbij hielp het niet dat een gelijkmaker van Athanasius Papazoglou ogenschijnlijk onterecht werd afgekeurd door de zeer zwak fluitende scheidsrechter Siemen Mulder.

Nee, het zat niet mee, maar het was ook zeker geen onterechte nederlaag. Als er gewezen gaat worden, richten de schuldvingers zich toch vooral op de Kerkradenaren zelf. Waar ontbreekt het Roda dan aan? Aan de kwaliteit om het spel slim te spelen.

Voorbeeldje: Ognjen Gnjatic, basisdebutant, had als ‘mannetje’ een zekere Martin Ødegaard, huurling van Real Madrid. Geen makkelijke avond in het verschiet dus, en dan helpt het niet als je na vijf minuten (!) met een onbesuisde tackle al geel pakt, op zeventig meter van eigen doel. In de overige 85 minuten moest hij daardoor enigszins met de rem erop spelen, wat hij dan wel weer aardig invulde.

In de eerste helft lag er bovendien voor Roda veel ruimte om goede kansen te creëren. Op een gegeven moment lag er op rechts een zee van ruimte voor de opstormende Frédéric Ananou, maar besloot Mitchel Paulissen om de moeilijke, door het midden lopende weg te bewandelen. Doodzonde, want in de eerste helft was Roda minimaal gelijkwaardig aan Heerenveen.

Ook de nogal lompe overtreding van El Makrini getuigde van weinig slimmigheid, evenals de daaropvolgende wissel van trainer Yannis Anastasiou. Die besloot namelijk om de rappe Gyliano van Velzen eruit te halen, terwijl snelheid juist is wat je nodig hebt met een man minder. Counteren zou dan het devies moeten zijn. Daarmee maakte de trainer, die na afloop flink uithaalde naar de scheids, wederom een slechte beurt.

Waren er ook aanknopingspunten? Jazeker. Zoals gezegd werd Heerenveen in het eerste bedrijf prima partij geboden, en dat is geen vanzelfsprekendheid op bezoek bij een subtopper. Bovendien stond het verdedigend weer prima. Ananou vulde zijn rol als rechtsback meer dan uitstekend in, en ook Van Peppen speelde weer een goede pot. Het duo Werker-Kum hield zich zonder veel moeite staande.

En dus lijkt dit een herhaling van zetten. Verdedigend staat het allemaal wel, aanvallend ontbeert Roda de oh zo noodzakelijke creativiteit en inventiviteit. Af en toe lukt er iets, maar het spel is en blijft veel te veel op toeval gebaseerd. Daarom lijkt er volgende week, op bezoek bij landskampioen PSV, niets anders op te zitten dan de bus parkeren.

Foto: Roda JC Live