Top/Flop | SC Heerenveen – Roda JC Kerkrade

Tussen het bier, de confetti en de praalwagens door willen we u even lastigvallen met onze wekelijkse rubriek Top/Flop. Er valt immers best wat uit het verloren duel bij Heerenveen (3-0) te halen, zowel positief als negatief. Speciaal voor de gelegenheid hebben we de rubriek, en dan met name de spelersbeoordelingen, in een carnavalsjasje gestoken. Waarvoor onze excuses.

TOP
Wedstrijdopvatting eerste helft: We waren met z’n allen positief verrast over Roda’s speelstijl in de eerste helft: een vroege forecheck, drang naar voren en geen mogelijkheden weggeven aan de tegenstander. Tuurlijk was het niet allemaal even gepolijst, maar de manschappen van Anastasiou konden zich absoluut meten op bezoek bij een tegenstander uit het linkerrijtje. Het enige wat ontbrak? Juist, een doelpunt.

Linkervleugel: De technische staf schenkt nieuweling Gyliano van Velzen het vertrouwen op de linkervleugel en de speler begint dat steeds meer uit te betalen. De samenwerking met vooral Ard van Peppen en ook Tom van Hyfte zag er bij vlagen uitstekend uit en tegenstander Marzo moest al snel geel pakken omdat hij de linksbuiten niet kon bijbenen. Het vertrouwen en de automatismen (hoewel die volgens een zekere heer Caanen niet bestaan) nemen toe, lijkt het.

De vele carnavalsambassadeurs in het uitvak: Een winteravond, op het late tijdstip van 20:45 uur en honderden kilometers (en dus uren) reisafstand. En dat in het carnavalsweekend. Toch namen 125 Koempels (verkleed of niet) en één Roda JC Live-redacteur (zeker niet verkleed!) de moeite om naar Fryslán af te reizen om te zien hoe het eigen clubje er met 3-0 de boot in ging. Clubliefde in z’n reinste vorm: respect!

FLOP
Rood(a) tegen Heerenveen: Nee, de administratief medewerker van de KNVB heeft het deze keer minder druk dan bij de heenwedstrijd in Kerkrade. Toen werd Roda in de eerste 45 minuten op liefst twee rode kaarten (tweemaal dubbel geel, onder meer vanwege praten) getrakteerd door scheidsrechter Nijhuis. Zaterdag bleef het beperkt tot één, maar dat geeft geen reden tot tevredenheid. De rode kaart die Mo el Makrini was onnodig en kostte Roda indirect een resultaat. Dat zijn dus dure fouten.

Strijdplan na de rode kaart: Een poppetje minder op het veld maakt de zaak natuurlijk bepaald niet makkelijker. Dat vergt als gedecimeerde partij wat extra’s van de spelers en technische staf. Bij Roda oogde het aanvankelijk wel degelijk, maar dat Anastasiou besloot om met Van Velzen de gevaarlijkste man eraf te halen om een nieuwe middenvelder te kunnen brengen, was wat ons betreft discutabel; waarom niet de kleurloze Paulissen of anonieme Schahin eraf gehaald? Daarnaast duurde het wel erg lang totdat Roda alles op alles ging zetten om met een resultaat huiswaarts te keren: dat gebeurde pas in minuut 85, ongeveer. Te laat, dus.

Scheidsrechter Mulder: We posteren hem met opzet als derde flop, aangezien we de nederlaag niet op de scheidsrechter willen afschuiven. De gegeven rode kaart was terecht, maar desondanks leek arbiter Mulder de fout in te gaan toen hij de goal van invaller Papazoglou afkeurde wegens leunen, hoewel er behalve een fysiek lengteverschil weinig aan de hand leek tussen Schmidt en de Griek. Die goal had Roda terug in het zadel geholpen en een punt kunnen betekenen. De leidsman zat er nog een aantal keren naast. Ook leek de gegeven penalty in de slotfase gemakkelijk toegekend, maar de daaruit voortkomende 3-0 had hoe dan ook louter statistische waarde. Geen discussie nodig daar.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 6 – De slotwagen van de Kerkraadse optocht kende twee twijfelachtige momenten: pakte op het oog een bal buiten het zestienmetergebied in zijn handen en had bij de 2-0 in de korte hoek geen antwoord paraat.
Frederic Ananou: 7,5 – De Prins (logisch als je voor de 1. FC Köln gespeeld hebt) van het elftal, met de hoogste beoordeling. Sterk en zeker ook slim in de duels als gelegenheidsback.
Daryl Werker: 6,5 – Werker’s werken altijd, ook in het carnavalsweekend. Moest er wel de Lempkesoptocht in zijn geboortedorp Mechelen voor laten schieten. Prima optreden en zette op een cruciaal moment Reza buitenspel.
Chris Kum: 7 – Meer aanhanger van het shirtjetrekken dan van het kloonetrekke, hebben we begrepen. Domineerde in de luchtduels en had een aantal belangrijke intercepties in petto.
Ard van Peppen: 7 – Maakt gezien zijn leeftijd de meeste aanspraak op deelname aan het auwwieverbal, maar toont al weken aan dat het met de fitheid nog wel snor zit. Bleef prima overeind tegen Zeneli en droeg aanvallend een steentje bij.
Ognjen Gnjatic: 5 – Als er iemand in dit elftal weinig overeenkomsten vertoont met een dansmarietje is het wel onze Bosnische basisdebutant. Pakte veel te vroeg geel, bracht zichzelf daarmee in moeilijkheden, maar compenseerde dat nog degelijk.
Mohamed el Makrini: 4,5 – Probeerde als een ware buuttereedner nog in gesprek te gaan met scheidsrechter Mulder, maar zijn domme rode kaart kon niet ongemaakt gedaan worden. Kantelpunt in het duel.
Tom van Hyfte: 6 – Loopt al jaren trouw mee in de geel-zwarte tsóg, maar viel zaterdag niet bijzonder op. Aantal aardige voortzettingen en ging wel zonder twijfels de duels in.
Mitchel Paulissen: 5,5 – Mag zo nu en dan wat meer, zoals Big Benny het zou zeggen, ‘gaaaass’ geven in de omschakeling. Miste bovendien de grootste Roda-kans in de eerste helft.
Dani Schahin: 5,5 – Regelmatig waren hij en tegenstander Schmidt als Pirate met elkaar aan het worstelen. Echte Fründe zouden ze dan ook niet worden. Helaas was het de tegenstander waarbij aan het einde Alle Jläser Huh mochten.
Gyliano van Velzen: 7 – De laatste van deze Raad van Elf die beoordeeld wordt. Had in de eerste helft een aantal sterke acties en wordt iedere week beter. Zonde dat hij gewisseld werd.

Header: Roda JC Live