Nabeschouwing | Winstpunt kan uiteindelijk van grote waarde blijken

Woensdagavond hielden Roda JC én PSV allebei één punt over aan hun onderling duel. Voor de Eindhovenaren was dat resultaat niet van belang, maar voor de Kerkradenaren zou het aan het eind van de rit wel eens een waardevoller gelijkspel kunnen blijken dan de eerste indruk doet vermoeden.

Gemengde gevoelens
De 2-2 uitslag leverde in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion nogal wat gemengde gevoelens op. Het PSV-kamp had, ook na drie dagen van polonaises, platte karren en overmatige alcoholconsumptie, ook in Kerkrade met drie punten de bus in willen stappen, maar de rood-witten waren toch vooral in hun nopjes met de late gelijkmaker die Jorrit Hendrix produceerde, waardoor een zeperd bij de nummer zestien van de Eredivisie werd afgewend. Niet geheel verrassend hielden ook de Roda-staf en spelers die treffer het best in memorie, want het betekende voor de thuisploeg dat hen een toch wel sensationele overwinning op de landskampioen door de neus werd geboord. Die drie punten tellende bonus werd uiteindelijk een bonus van één punt en dat is gezien de afstand op de ranglijst nog steeds een uitstekend resultaat voor coach Robert Molenaar, die naar eigen zeggen moest luisteren naar zijn verstand, dat hem vertelde dat dit een punt was om te koesteren.

Amusementswaarde
Roda had tijdens de wedstrijd uitzicht op meer, doordat de geel-zwarten PSV pijn deden op momenten dat eigenlijk niemand het zag aankomen. Bij de 1-0 was het Jannes Vansteenkiste die zijn eerste doelpunt in Kerkraadse dienst liet noteren. Opvallend, niet alleen vanwege dat statistiekje, maar ook omwille van het feit dat nota bene de linksback tegen zo’n tegenstander kans ziet om in het vijandelijke strafschopgebied het beslissende zetje te geven. Molenaar had zijn ploeg goed georganiseerd, maar het strijdplan gaf het team ook de gelegenheid om in de counter met meerdere mensen de aanval te versterken. Dat kwam de amusementswaarde van de wedstrijd ten goede, want ondanks dat de nauwkeurigheid bij beide elftallen regelmatig te wensen overliet, golfde het spel op en neer. Mede daardoor stond het enkele minuten na de 1-0 alweer 1-1, toen Lozano profiteerde van matig ingrijpen van zowel doelpuntenmaker Vansteenkiste als keeper Hidde Jurjus, die gefopt werd door de stuit in het schot van de Mexicaan. De doelpunten in de tweede helft waren van grote schoonheid: Simon Gustafson vond van afstand met een hard én zuiver geplaatste poging de recherhoek naast gelegenheidsdoelman Eloy Room, terwijl Hendrix in de slotfase Jurjus volstrekt kansloos liet met een pegel op zo’n 20 tot 25 meter van het doel, die daarna als een kruisraket binnensloeg.

PSV niet op halve kracht
Vooraf hadden Molenaar en consorten wellicht erop gehoopt dat PSV na het dagenlange hossen ervoor zou kiezen om een B-garnituur richting Kerkrade. Gebeurde dat? Ja en nee. Met zes wijzigingen ten opzichte van het kampioensduel tegen Ajax is het duidelijk dat niet de sterkst denkbare elf binnen de lijnen stonden: Jeroen Zoet, Marco van Ginkel en Luuk de Jong zaten volgens PSV vanwege blessures niet bij de wedstrijdselectie, terwijl Nicolas Isimat-Mirin, Santiago Arias en Gastón Pereiro nog wel op de reservebank plaatsnamen. Cocu bracht in hun plaats Eloy Room, Derrick Luckassen, Pablo Rosario, Mauro Junior, Bart Ramselaar en Sam Lammers in het elftal: geen misselijke vervangers dus, wetende dat we Rosario en Lammers over enkele jaren hoogstwaarschijnlijk in het Nederlands Elftal gaan terugzien. Nee, PSV speelde zeker niet op halve kracht in Kerkrade, en dat werd het best uitgedragen door gelegenheidsaanvoerder Hendrix: die stond telkens weer op de juiste plek om de afvallende bal voor ieders neus weg te kapen, om daarna weer een medespeler in stelling te brengen.

Belangrijk punt
Roda hield zich over de gehele lijn echter prima staande en vergrootte de marge naar FC Twente naar vier punten. Hoewel, vergrootte: de Tukkers waren er dinsdagavond voor het eerst sinds de invoering van het vrouwenkiesrecht in geslaagd om een wedstrijd te winnen (2-0 tege PEC Zwolle) en daardoor lijkt het Twentse Ros op het laatste moment nog een galop richting de nacompetitieplaatsen in te willen zetten. Of het, met nog twee wedstrijden te gaan, zover komt is maar sterk de vraag, maar het was voor Roda des te meer van belang om minimaal een punt te pakken tegen PSV. Was dat niet gelukt, dan had Twente met nog één overwinning Roda JC kunnen passeren op de ranglijst, omdat het doelsaldo van de Kerkradenaren aanzienlijk slechter is. Sparta Rotterdam beschikt over een nóg slechter doelsaldo, maar heeft door een 2-1 overwinning op NAC Breda nu wel evenveel punten als Roda JC. Positief voor Roda is dat NAC daardoor juist binnen handbereik is gekomen: Roda heeft nu drie punten minder dan de veilige Bredanaars, hoewel het Kerkraads doelsaldo (-29) wel nadelig is ten opzichte van dat van NAC (-19).

Implicaties en scenario’s
Wat zijn dan de implicaties in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, volgende week zondag? Nou, Roda weet dat het bij een overwinning in de Koel hoe dan ook niet rechtstreeks degradeert naar de Jupiler League. Die zekerheid zou er bij een gelijkspel of zelfs nederlaag ook kunnen komen, maar dan zou Twente op bezoek bij Vitesse niet beter moeten presteren. Voor de Tukkers is degradatie sowieso een feit wanneer er in de Gelredome verloren wordt. Tenslotte moet Roda JC hopen dat SC Heerenveen in het Rat Verlegh Stadion NAC Breda klopt, om zelfs uitzicht te houden op rechtstreekse handhaving in de Eredivisie.