Voorbeschouwing | Roda op zoek naar zekerheid in Venlo

Is het een Limburgse derby? Is het duel met extra sentimenten? Of is het puur en alleen voor Roda een belangrijk duel in het slot van de competite? De meningen verschillen daarover, maar duidelijk is dat de Kerkradenaren er veel aan gelegen is de Venlose provinciegenoot in eigen huis te kijk te zetten. Roda JC Live blikt vooruit op VVV-Venlo – Roda JC Kerkrade.

Een snelle blik: VVV en Roda JC
In Venlo zal men met nagenoeg volle tevredenheid terugkijken op het huidige seizoen. De ploeg van de Haagse trainer Maurice Steijn speelde als promovendus een sterk seizoen en hoefde eigenlijk op geen enkel moment met serieuze zorgen naar de onderste drie plekken te kijken. Met enkele Duitse invloeden heeft het team goed voetbal op het veld weten te brengen en kon het stiekem zelfs even dromen van de play-offs om de Europa League. Niemand zal er echter van wakker liggen dat dat toch iets te hoog gegrepen bleek.

Opvallend bij de Venlose geel-zwarten is dat de uitbalans iets beter is dan de prestaties in de eigen Koel. Voor Roda is tevens interessant dat VVV de laatste maanden een stuk minder presteert; de laatste zege dateert alweer van 4 februari, toen Feyenoord knap met 1-0 werd verslagen. De ploeg was toen bezig met een goede reeks, maar nadien kwam er van veel puntgewin niks meer terecht en werd ook van laagvliegers FC Twente (0-0) en Sparta Rotterdam (3-2) niet gewonnen.

Roda mag zich zodoende zien als kansrijk in het duel van morgenmiddag. De Kerkraadse ploeg pakte de laatste vijd duels liefst tien punten en kan ondanks de uitglijder bij FC Groningen (2-1) met vertrouwen uitkijken naar het Limburgse onderonsje. Tegelijkertijd zijn natuurlijk de ogen gericht op de andere velden, want de voltallige Eredivisie komt morgen tegelijkertijd in actie. De prestaties van NAC Breda (tegen Heerenveen), Sparta Rotterdam (bij Feyenoord) en FC Twente (bij Vitesse) kunnen van groot belang zijn in de strijd tegen degradatie naar de Eerste Divisie.

De Wedstrijd: Denderend duel in december
Wedstrijden tussen VVV en Roda JC leveren vaak een gezonde lading doelpunten op, zo ook op 23 december 2012. In de allerlaatste wedstrijd voor de winterstop ging de Kerkraadse nummer 15 op bezoek bij de Venlose nummer 16 van de ranglijst. De thuisclub nam het heft stevig in handen, want door goals van erkend Roda-beul Bryan Linssen en Barry Maguire stond het vlak na rust 2-0 in het voordeel van VVV. Roda leek in de barre omstandigheden op pijnlijke wijze de winterstop in te gaan, maar niets bleek minder waar.

Vijf minuten na de 2-0 stond het immers 2-3: de Poolse invaller Mikolaj Lebedynski prikte de 2-1 binnen, Laurent Delorge schoot op slimme wijze de gelijkmaker binnen en vervolgens was het Mark-Jan Fledderus die met een fabelachtig afstandsschot via de onderkant van de lat de 2-3 liet binnenslaan. Arnaud Djoum Sutchuin was verantwoordelijk voor de 2-4, voordat Danilo met een rode kaart mocht vertrekken en VVV uit de strafschop weer dichterbij leek te komen. Keeper Filip Kurto besliste echter anders: hij pareerde de penalty en daardoor bleeft het bij 2-4.

VVV-Venlo – Roda JC Kerkrade 2-4 (1-0)
40′ 1-0 Linssen, 51′ 2-0 Maguire, 53′ Lebedynski 2-1, 55′ Delorge 2-2, 58′ Fledderus 2-3, 65′ Djoum 2-4.
Opstelling Roda JC: Filip Kurto – Martijn Monteyne, Bart Biemans, Danilo Pereira, Jimmy Hempte – Mark-Jan Fledderus, Laurent Delorge (62′ Arnaud Sutchuin Djoum), Amin Affane (68′ Rob Wielaert), Mitchell Donald (46′ Mikolaj Lebedynski) – Guus Huppers, Sanharib Malki.

Wedstrijdinfo: VVV zonder captain, Roda mét Duitsers
Bij VVV-Venlo ontbreekt niet alleen Jonathan Opoku, die al ruim een maand geblesseerd aan de kant staat, maar ook Danny Post. De aanvoerder moest in de wedstrijd tegen Ajax het veld verlaten met een stevige knieblessure, en kan pas weer aansluiten in de voorbereiding op volgend seizoen. Lennart Thy keert juist terug van een blessure, terwijl Clint Leemans na een schorsing weer inzetbaar is. In Kerkrade scoorde Leemans nog de winnende treffer.

Vermoedelijke opstelling VVV-Venlo: Unnerstall – Rutten, Promes, Röseler, Janssen – Van Bruggen, Seuntjens, Leemans – Hunte, Thy, Van Crooij.

Roda JC-trainer Robert Molenaar ziet Dani Schahin en Donis Avdijaj terugkeren in de selectie. Beiden waren tegen PSV nog geschorst, aangezien ze tegen hun vijfde gele kaarten aan waren gelopen. Buiten de terugkeer van deze twee bepalende spelers, lijkt er geen reden te zijn om iets aan de basiself tegen PSV te wijzigen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

De wedstrijd in het Seacon Stadion – De Koel, zoals de volledige naam luidt, vangt aan om 14:30 uur op zondagmiddag, evenals de andere Eredivisie-wedstrijden. De dienstdoende scheidsrechter is Danny Makkelie. Zijn verrichtingen, en die van VVV en Roda, zijn LIVE te volgen via Twitter.