Nieuw elan geeft hoop tijdens amusante opening

Tribunes die beter gevuld leken, dan vorig seizoen vaak het geval was. Een elftal, en later tiental, dat streed als een collectief. De eerste banden tussen Roda JC en haar publiek zijn tijdens Roda JC – Almere City FC (1-1) voorzichtig hersteld.

Het zal de nieuwe Kerkraads-Mexicaanse prins, Mauricio García de la Vega, deugd hebben gedaan. Ook trainer Jean-Paul de Jong gaf na afloop aan dik tevreden te zijn over de vechtlust en energie die zijn Roda JC in de wedstrijd had gestoken. Vanuit de ereloge, de plek die door Frits Schrouff verguisd werd en de plek die Aleksei Korotaev snel weer hoopt te betreden, sloeg Garcia de la Vega de wedstrijd gade. Hij zag hoe de geel-zwarten vanaf moment een probeerden om Almere City FC af te jagen. Met name Jordy Croux liep onvermoeibaar door op de doelman en jutte zijn teamgenoten op. Niet verbazingwekkend dat net Croux vlak voor het eind vanwege vermoeidheid gewisseld moest worden.

Felheid is iets waarmee je het publiek in Kerkrade al snel achter je krijgt, zo bleek maar weer eens. De 6.480 aanwezige supporters lieten zich een stuk luider horen dan tijdens menig wedstrijd vorig jaar. Zet daar een scheidsrechter met enkele onhandige beslissingen bij, en er ontstond een welhaast ouderwetse sfeer in het Parkstad Limburg Stadion. Onder de regenboog deden de spelers hun stinkende best om de pot goud te vinden.

Natuurlijk, er ging genoeg mis bij de thuisploeg. Tom Muyters zag er af en toe nog wat onzeker uit, maar verrichte ook een paar belangrijke reddingen. Een paar voorzetten werden zo naar de overkant van het veld geslingerd, schoten eindigden in de tribune. Maar ook was er bij vlagen goed combinatiespel te zien. Roda probeerde op een verantwoorde manier op te bouwen, waarbij uitblinker Antonio Cotán de lijnen uitzette. Opvallend vaak liepen die lijnen via Croux, die aan de rechterkant het nodige gevaar stichtte. Maar ook Ba-Muaka Simakala liet – eindelijk eens – zien over het nodige voetbalvernuft te beschikken, bij enkele combinaties met Mart Remans.

Remans, die vocht voor een van zijn laatste kansen, met Ivan Prtajin en Iké Ugbo op de bank. In al dat (over)enthousiasme mocht de spits van geluk spreken dat hij na zeven minuten nog op het veld mocht staan. Fel en scherp zijn, zal hij zichzelf hebben opgedragen, maar dat praat de doldrieste en volkomen onnodige tackle niet goed. Scheidsrechter Stan Teuben zag er slechts een gele kaart in, terwijl donkerrood meer op zijn plek leek. Daarna miste Remans enkele flinke kansen, hoewel hij verder geen slechte wedstrijd speelde.

Sowieso leek het enthousiaste Roda de boodschap van felheid soms wat verkeerd te interpreteren. Na een kwart wedstrijd waren de Kerkradenaren niet echt in de problemen geweest, maar hadden ze wel drie gele kaarten bijgeschreven. Daarvan was, naast de kaart voor Remans, ook die voor Nicky Souren absoluut niet noodzakelijk.

De gele kaarten waren een van de drie smetjes op de wedstrijd. Gezien de kansenverhouding had Roda eigenlijk de zege binnen moeten halen, een tweede smetje op de wedstrijd. En dan was er nog de rode kaart voor Daryl Werker. Ook Werker speelde absoluut geen onaardige wedstrijd, want de bonkige Thomas Verheydt was vrijwel de hele wedstrijd uitgeschakeld. Een keer verkeerd timen op een hoge bal leidde tot een rode kaart, om zo een doorbraak van Almere-speler Harrison te voorkomen. Het voorkwam misschien een doelpunt, maar zorgde er ook voor dat Roda zich in het restant van de wedstrijd moest beperken tot overleven.

Hoe dan ook kregen de spelers na afloop een staande ovatie van de supporters, terwijl er ‘slechts’ een punt was behaald tegen Almere. De eerste banden lijken te zijn hersteld. Komende week wacht een uitwedstrijd tegen FC Volendam. Na vrijdagavond hoeft niemand uit Kerkrade met angst naar het palingdorp af te reizen.

Foto: Roda JC Live