Nieuwelingen komen als geroepen bij gehavend Roda JC

Na een weekend interlandrust hervatten NAC Breda en Roda JC vrijdagavond de competitie. Voor het eerst in lange tijd mogen beide clubs weer voor publiek aantreden.

Toch is het Rat Verlegh Stadion vrijdagavond niet uitverkocht. Omdat van het kabinet maar eenderde van de plaatsen gevuld mag worden. Maar ook omdat NAC gewoon niet alle kaarten over de toonbank zag gaan. Het zegt alles over de stemming onder de normaal zo trouwe aanhang. De Bredanaars staan na 23 wedstrijden op een teleurstellende tiende plek, lang niet zeker van de play-offs.

Trainer Edwin de Graaf krijgt het dit seizoen nog niet aan de praat. Tel daar de hooggespannen verwachtingen in Breda bij op én het winterse vertrek van de meest waardevolle speler. Het helpt allemaal niet.

Transferperikelen
Thom Haye maakte de stap naar de Eredivisie en verruilde NAC Breda voor sc Heerenveen. Ook Colin Rösler vertrok bij de Parel van het Zuiden, dat wel Naoufal Bannis huurde van Feyenoord en Jeredy Hilterman van FC Emmen overnam. Het zorgt er in ieder geval voor dat de Bredanaars nu een leger aan centrumspitsen hebben. Handig, want NAC scoort moeilijk: maar liefst zestien keer minder dan Roda JC in even zoveel wedstrijden.

Ook de Kerkradenaren kenden een roerige transferperiode. Op de laatste dag werden Davy van den Berg en Mohamed Amissi binnengehengeld. Daar staat het vertrek van Robin Schoonbrood en Jeremy Cijntje tegenover. Al eerder in de winter werden de relatief onbekende Tomer Altman, Jamie Yayi Mpie en Dehninio Muringen aan de selectie toegevoegd.

Smalle selectie
Al die versterkingen komen als geroepen, want na een half jaar komt naar voren hoe smal de selectie eigenlijk is. Een paar blessures zorgen ervoor dat Jurgen Streppel meteen moet terugvallen op jonkies. Zeker nu er een do-or-die periode aankomt voor Roda, is meer keuze dus fijn. De Koempels treffen na NAC achtereenvolgens FC Volendam, VVV, De Graafschap en Excelsior.

Roda kan daarbij in ieder geval vertrouwen putten uit een uitstekende start van het kalenderjaar. In 2022 kreeg Roda nog geen enkel tegendoelpunt, maar het wist wel tien keer te scoren. Resultaat: negen punten. NAC heeft daarentegen al twee maanden niet gewonnen: sinds drie december speelden de Bredanaars driemaal gelijk en verloren twee keer. Eerder dit seizoen eindigde de onderlinge confrontatie in Kerkrade in een bloedeloze 0-0.

Wedstrijdinformatie
Met de nieuwelingen in de gelederen mag Streppel direct gaan puzzelen, want Stefano Marzo is geschorst. Daarnaast is Niek Vossebelt geblesseerd en bovendien is Bryan Limbombe ziek. Het lijkt voor de hand liggend dat Robert Klaasen en nieuwkomers Muringen en Amissi hun vervangers zijn. Dat betekent voor laatstgenoemde meteen veel speelminuten bij zijn debuut.

Verwachte opstelling Roda JC: De Boer – Muringen, Jensen, Joppen, Absalem – Klaasen, Emmers, Bouchouari – Amissi, Vente, Pflücke.

De wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion begint vrijdagavond om 20:00 uur en is live te volgen via www.twitter.com/RodaJCLive.

Foto: Roda JC Live