Nodige overwinning verhult Kerkraadse problemen niet

Tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht pakte Roda JC Kerkrade eindelijk weer eens drie punten: 2-1. De grote problemen die de ploeg kent, werden door de zege echter allerminst verhuld.

In een desolaat ogend Parkstad Limburg Stadion, gevuld met zo’n 3.000 toeschouwers, kwam de thuisploeg dramatisch uit de startblokken. Al na vijf minuten kwamen de beloften van FC Utrecht, zonder topscorer Nick Venema, op voorsprong. Pepijn Schlösser, vervanger van de geschorste Henk Dijkhuizen, liet Keelan Lebon uit zijn rug vertrekken en die passeerde Tom Muyters. Een kwartier later kwam Roda JC op gelijke hoogte, doordat Mario Engels een strafschop benutte, die was toegekend omdat de spits werd vastgehouden. Een paar minuten na rust kopte Mitchel Paulissen zijn ploeg naar de overwinning, na een puntgave voorzet van Livio Milts.

Gelatenheid
Billenknijpen, zou je zeggen, gezien de eindstand. Jong FC Utrecht perste er ook een heus slotoffensief uit, met veel lange ballen richting het doel van Tom Muyters, maar vrijwel niemand in het Parkstad Limburg Stadion leek zich daadwerkelijk druk te maken om de tussenstand. Buiten de mensen op het veld dan. Vanaf de tribunes hing er vanaf het eerste moment een gelaten sfeer.

Toegegeven, de omstandigheden gaven weinig gelegenheid voor een ontvlambare wedstrijd. Op maandagavond tegen de nummer laatst, een beloftenploeg ook nog, daags na een dikke nederlaag tegen een laagvlieger, onder een heerlijk lentezonnetje. De Koempeltribune, nog nooit zo slecht gevuld, vermaakte zich in de eerste helft met name met het overgooien van ballen die op de tribune waren beland. Ook de gelijkmaker van Engels trok de aandacht van de aanwezige fans nauwelijks. Pas na de 2-1 van Paulissen kwam er wat serieuze support van de tribunes, waar men zich uiteindelijk nog redelijk ergerde aan scheidsrechter Edgar Bijl.

Kop van Jut
Aan wie men zich de voorbije weken ook heeft geërgerd, is duidelijk doelman Muyters. De goalie, die sinds de thuiswedstrijd tegen MVV weer het doel verdedigt, werd vanaf minuut één bij ieder balcontact cynisch toegejuicht. Nee, niet eens uitgefloten. Wat de reden voor de behandeling is, was ook coach Eric van der Luer nog niet helemaal duidelijk.

Duidelijk is wel dat het niet meer goed komt tussen Muyters en de fanatieke aanhang. Na de wedstrijd dook de keeper na een wegwerpgebaar richting de Westtribune de catacomben in. Pogingen van Daryl Werker om hem terug te halen mochten niet baten, al wist de aanvoerder wel Gyliano van Velzen nog zo ver te krijgen om het bescheiden feestje mee te vieren.

Roda JC pakte belangrijke punten tegen Jong FC Utrecht, zeker gezien de uitslagen elders. De play-offs zijn weer een stapje dichterbij. Alles bij elkaar opgeteld kan de avond echter meer kapot hebben gemaakt dan men in Kerkrade lief is.

Foto: Roda JC Live