Ongelukkig Roda onderuit in doelpuntrijke seizoensopener: 4-2

Roda JC heeft in de eerste wedstrijd van het seizoen geen punten weten te pakken. Het team van Robert Molenaar was in de eerste helft weliswaar de betere ploeg, maar deed zichzelf de das om tegen een PEC Zwolle dat pas in de tweede helft begon met voetballen. Twee doelpunten van nieuweling Simon Gustafson mochten niet baten voor de geel-zwarten: 4-2.

Opening voor Roda
Roda begon in een 4-4-2 formatie aan de wedstrijd waarbij Gustafson als een tweede spits naast Jorn Vancamp fungeerde. Bovendien schoof linksback Van Peppen in balbezit door naar het middenveld. Die strijdwijze loonde, mede doordat PEC tamelijk nonchalant aan het duel begon. Roda-spits Vancamp kreeg al vlot een dot van een kans na een steekpassje van Rosheuvel, maar het schot was te zwak. Ook Zwolle voetbalde zich naar een 100%-kans, maar het hakje van Saymak werd op de doellijn opgeruimd door Chris Kum.

Gustafson en Marcellis trefzeker
Roda was dealniettemin de bovenliggende partij in de eerste 45 minuten en beloonde zichzelf halverwege de eerste helft met de openingstreffer. Gerommel in de Zwolle-defensie bracht Gustafson in stelling, die vervolgens een tegenstander uitkapte en zuiver binnenschoot: 0-1. Vancamp had in het vervolg de voorsprong moeten verdubbelen, maar oog-in-oog met Boer faalde hij opnieuw. Het publiek trakteerde de thuisploeg al vroeg op een fluitconcert, waarna alsnog een Zwols offensiefje volgde vlak voor rust. Roda kreeg daarbij volledig onnodig het deksel op de neus, want in blessuretijd kopte Marcellis de gelijkmaker binnen uit een corner.

Levendig vervolg
In de rust bleef de geblesseerd geraakte Chris Kum in de kleedkamer achter en werd hij afgelost door Adil Auassar. Die kende geen prettige entree binnen de lijnen, want in de 53ste minuut werd hij de schlemiel toen hij een harde voorzet van Van Polen in het eigen doel werkte. Roda was het even kwijt na de 2-1 en zag Zwolle sterker worden, maar richtte zich op en de gelijkmaker liet niet heel lang op zich wachten. Mikhail Rosheuvel werd bij een rappe uitbraak onreglementair gevloerd in het zestienmetergebied en scheidsrechter Nijhuis legde de bal op de stip. Gustafson bleef ijzig kalm vanaf elf meter en tekende voor zijn én Roda’s tweede treffer van de middag: 2-2.

Desastreus
Ondanks de gelijkmaker stapelden de problemen zich op voor de Kerkradenaren. Saymak bracht Zwolle namelijk opnieuw op voorsprong door de bal van over de twijfelende Jurjus te lobben. In een poging om die treffer te voorkomen raakte bovendien Daryl Werker geblesseerd, waardoor een tweede verdediger voortijdig de strijd moest staken. Een kwartier voor tijd werd het zelfs met het nodige geluk 4-2, toen een afstandsschot van Van Polen via een Roda-verdediger en Jurjus in het net belandde. Ditmaal raakte de keeper geblesseerd, maar na enige oplap-werkzaamheden kon hij de wedstrijd wel afmaken. Een resultaat was voor de Kerkradenaren echter uit het zicht verdwenen en 4-2 was dan ook de eindstand.

Roda neemt het volgende week, in de tweede speelronde, in eigen huis op tegen Vitesse. De Arnhemmers zijn aanstaande vrijdag te gast in het Parkstad Limburg Stadion.

PEC Zwolle – Roda JC 4-2 (1-1)
Goals: 22’ Gustafson 0-1, 45+1’ Marcellis 1-1, 53’ Auassar 2-1 (e.d.), 62’ Gustafson 2-2 (pen.), 66’ Saymak 3-2, 74’ Van Polen 4-2.
Geel: Gustafson (RJC)
Opstelling Roda JC: Jurjus – Kum (46’ Auassar), Ananou, Werker (70’ Ndenge), Van Peppen – Rosheuvel, Gnjatic, El Makrini, Paulissen (63’ Van Velzen) – Gustafson, Vancamp.