Onrust even op achtergrond: lastige seizoensopener voor Roda JC

Temidden van alle bestuurlijke ophef reist Roda JC vandaag af naar Doetinchem, voor de seizoensopener tegen De Graafschap. Een loodzware opgave voor de nog lang niet volledige ploeg van Jurgen Streppel, maar tegelijkertijd een goede graadmeter.

Volgens Streppel is zijn ploeg immers ‘verder dan vorig jaar op dit punt’. Met name conditioneel is de trainer te spreken over de staat van zijn ploeg. Aan de andere kant staat ook buiten kijf dat zijn team nog lang niet compleet is. In de breedte is de selectie van Roda ronduit zwak en ook in de basis schort het er op enkele plekken nog aan. Zo is er nog geen volwaardige vervanger van de bloedsnelle Thijmen Goppel binnengehaald.

Schot in de roos
Toch is de uitspraak dat de ploeg verder is dan vorig jaar interessant. Vorig seizoen trof Roda in een vergelijkbaar stadium De Graafschap: vroeg in het seizoen, met een team dat nog niet op volle sterkte was, na een prima voorbereiding. De oefencampagne, die werd afgesloten met een knap gelijkspel tegen Bundesliga-club FC Köln, was namelijk prima te noemen. Met name het aantrekken van Denzel Jubitana lijkt een schot in de roos te zijn, terwijl Streppel blij mag zijn dat Patrick Pflücke en Benjamin Bouchouari behouden zijn voor Roda. Als klap op de vuurpijl werd op de valreep Dylan Vente gecontracteerd, de zo gewenste spits. Als bekend werd technisch directeur Jeffrey van As als dank daarvoor een dag later de laan uitgestuurd.

Die wedstrijd aan het begin van de competitie werd overigens roemloos verloren door Roda JC (4-0). Met name Elmo Lieftink toonde zich toen, met zijn afstandsschoten, een plaag voor de Kerkradenaren. Recent heeft Roda vrolijkere herinneringen aan De Vijverberg, want in mei beleefde de ploeg hier een van de hoogtepunten van het seizoen. In een zinderende play-off-wedstrijd maakte Goppel eigenhandig een eind aan de promotiedroom van De Graafschap: 2-3. Een uitzinnig feest bij het Parkstad Limburg Stadion was het gevolg.

Behoorlijke versterkingen
Vandaag beginnen beide ploegen echter weer op nul. De Superboeren hebben afscheid genomen van Mike Snoei. Diens vervanger, Reinier Robbemond, heeft maar één missie: in de top twee eindigen en De Graafschap daardoor eindelijk weer naar de Eredivisie loodsen. Daarvoor heeft Robbemond de beschikking gekregen over een vijftal zeer behoorlijke versterkingen. Aanvallend hebben de Doetinchemmers toegeslagen met het aantrekken van Mees Kaandorp, Danzell Gravenberch, Giovanni Korte én Hicham Acheffay. Met Hidde Jurjus staat bovendien weer een oude bekende van beide ploegen op doel.

Robbemond kijkt in gesprek met De Gelderlander terug op een prima voorbereiding. De Graafschap verloor niet, al waren de tegenstanders ook niet van een denderend niveau. Heracles Almelo was de zwaarste hobbel in de oefencampagne, maar de Eredivisie-ploeg speelde met een B-garnituur. Ook voor De Graafschap is de wedstrijd tegen Roda JC derhalve de eerste serieuze test, en Robbemond verwacht geen ‘makkie’: “Ik heb ze twee keer aan het werk gezien. Roda is een stugge tegenstander.”

Verwachte opstelling De Graafschap: Jurjus – Lelieveld, Van Heertum, Van de Pavert, Baas – Dekker, Opoku, Lieftink – Verbeek, Konings, Korte.

Verwachte opstelling Roda JC: De Boer – Marzo, Joppen, Jensen, Absalem – Bouchouari, Klaasen, Vossebelt – Remans, Vente, Pflücke.

De wedstrijd op De Vijverberg begint om 16:30 uur en is live te volgen via het Twitter-kanaal van Roda JC Live.

Header: Roda JC Live