Roerige dag aan de Roda JC Ring: bestuurlijke chaos op hoogtepunt

Zelfs voor de trouwe volger van Roda JC moet donderdag 5 augustus 2021 één van de roerigste dagen uit de recente clubgeschiedenis zijn geweest. Op een dag moesten de technisch en algemeen directeur vertrekken. De vraag is wie er in de komende dagen gaan volgen.

Donderdagochtend krijgt Jeffrey van As opeens te horen dat hij zich moet melden op kantoor bij Martijn Wismans en Joop Janssen. Tijdens een kort onderhoud wordt aan de technisch directeur medegedeeld dat er per direct geen plek meer voor hem is. Voor Van As komt het bericht als donderslag bij heldere hemel. Niet veel later laat hij aan De Limburger weten het er niet bij te laten zitten: “Dit kan natuurlijk niet zo maar.”

RvC-voorzitter Janssen, die de laatste weken vooral toont bedreven te zijn in het uitgeven van schimmige persberichten, gooit het op een reorganisatie. De club heeft besloten het weinige geld beter te kunnen besteden dan aan een technisch directeur. Op z’n zachtst gezegd is dat een opvallende keuze, middenin de transferperiode en met een selectie die nog lang niet af is. Naar verluidt was Van As in vergevorderde onderhandelingen met een kandidaat voor de rechtsbuitenpositie. Het valt te bezien wat daarvan nu overblijft.

Essentiële functie
Nog maar anderhalf jaar geleden werd Van As met veel gejubel gepresenteerd. Toen was de positie van technisch directeur namelijk nog essentieel voor een betaaldvoetbalclub en was Roda JC blij dat die post eindelijk weer ingevuld werd. Diezelfde Van As haalde enkele maanden later Jurgen Streppel binnen als trainer van Roda JC. De hoofdcoach sprak vandaag over een “verschrikkelijke dag” voor de club. Het is afwachten of Streppel zich niet solidair verklaart met Van As, want de twee fungeerden als een onbreekbare tandem in het afgelopen jaar.

Als klap op de vuurpijl maakte, in datzelfde schimmige persbericht van donderdagmiddag, algemeen directeur Wismans bekend in het najaar op te stappen. Hier geldt als officiële reden dat hij zichzelf niet de juiste man vindt om de club naar het volgende plan te brengen. Zoals gebruikelijk in dergelijke situaties hebben club en directeur besloten om ‘in goed overleg’ uit elkaar te gaan. Rondom Roda gonst het echter van de geruchten dat op deze manier Wismans zonder al te veel gezichtsverlies naar buiten gewerkt kon worden, waarmee ook nog eens gehoor wordt gegeven aan de kritiek op zijn functioneren die de afgelopen maanden groeide en groeide.

Krachten
De vraag is in hoeverre de gekozen weg aangehouden kan worden. Supporters hebben zich vandaag in groten getale laten horen. In een brandbrief vroegen meerdere groepen om het directe aftreden van Janssen, Wismans en stichtingsvoorzitter Jos Som. In ruil daarvoor zouden Van As en de afgetreden René Trost, Robert-Jan Lambrichs en Ritchie Bex kunnen terugkomen. Maar niet alleen supporters, ook sponsoren roeren zich inmiddels. Ten slotte lijkt het ontslag van Van As ook in de spelersgroep als een bom te zijn ingeslagen. Het lijkt er derhalve op dat de Phoenix-groep en Joop Janssen de vele krachten die in en rondom een voetbalclub spelen met de acties van donderdag wederom miskend hebben.

Header: Roda JC Live