Onrust vervaagt even bij klein feest in Doetinchem

Rond de klok van half zeven bedanken de verslagen spelers van De Graafschap hun supporters op de Spinnekop. Nog geen tien meter naar links klimmen een paar Roda JC-fans in de hekken voor de groep feestvierende spelers. De knappe overwinning in Doetinchem deed de interne strubbelingen bij de ploeg even vervagen.

Zelfs trainer Jurgen Streppel, normaal degene die enigszins afstand neemt van de viering, mengde zich in het feestgedruis. Niet onbelangrijk: zaterdag zag Streppel als Roda-trainer voor de eerste keer een gevuld uitvak. Een man of 140 waren, inclusief QR-code, vanuit Kerkrade naar Doetinchem afgereisd. De laatste keer dat zij dat konden doen was in maart 2020, op bezoek bij NAC. Het zorgde voor een sfeer, die na al die tijd bijna ongewoon aanvoelde. Twee fanatieke supportersschares, die op De Vijverberg tegen elkaar op zongen.

Het thuispubliek van De Graafschap – dat er vorig seizoen tegen Roda ook bij mocht zijn – zag een heel andere wedstrijd dan een jaar terug. Ook toen gingen de geel-zwarten vroeg in de competitie naar Doetinchem. Eindstand: 4-0. Na een goede seizoensstart werd Roda toen door De Graafschap met beide beentjes op de grond gezet, want de Superboeren bleken een maat te groot. Maar, zoals Streppel herhaaldelijk heeft gezegd: er is doorgeselecteerd. Roda zou, volgens de trainer, een stuk verder seizoen dan vorig seizoen op hetzelfde moment.

Dirigenten
Ten opzichte van dat vorige seizoen, waarin Roda de promotiedromen van De Graafschap aan diggelen schoot, hebben de Superboeren een stap terug moeten nemen, qua budget en daarmee ook kwaliteit. Toch wil dat niet zeggen dat in Doetinchem promotie niet meer geëist wordt. In alle lijstjes gooit De Graafschap bovendien toch weer hoge ogen als één van de ultieme promotiekandidaten. Des te knapper is het dat Roda meteen een rechtse directe heeft weten uit te delen aan de Superboeren, want de uitslag was allerminst geflatteerd. In de hele wedstrijd was Roda de bovenliggende partij. Bij vlagen liet de ploeg prima voetbal zien, georkestreerd door dirigenten Pflücke en Bouchouari, die hun rol als sterkhouders dit seizoen moeten gaan pakken.

Maar niet alleen de kleine dribbelaars vielen in positieve zin op, nee, bijna niemand viel zaterdagmiddag uit de toon. Extra knap, gezien de bestuurlijke onrust in Kerkrade van de voorbije dagen. Want de bestuurlijke onrust had de spelersgroep wel degelijk bezig gehouden in de afgelopen dagen. In gesprek met ESPN gaven de spelers één voor één krediet aan Jeffrey van As. Misschien wel de mooiste uitspraak kwam van debutant, doelpuntenmaker en matchwinner Denzel Jubitana: “Ik draag deze doelpunten op aan Jeffrey van As, hij heeft mij hier binnengehaald.”

Stoïcijns
Ook trainer Jurgen Streppel ontkende niet dat de bestuurlijke onrust een impact had op de groep. “Ik heb de jongens net een groot compliment gemaakt”, zei de trainer na afloop van de wedstrijd. “Wat wij moeten doen, is stoïcijns zijn en blijven.” De vraag is of de trainer dat volgende week nog kan zeggen. Zijn toekomst is nog steeds ongewis, al lijkt het steeds minder waarschijnlijk dat hij zich solidair zal verklaren met Jeffrey van As. Maandag gaat Streppel met de clubleiding in gesprek. Zo lijkt Roda zich opnieuw op te kunnen maken voor een onrustige week.

Foto: Roda JC Live