Ontmantelde Limburgse derby is dit jaar KKD-subtopper

MVV en Roda JC zijn allebei prima uit de startblokken geschoten dit seizoen. Zondagmiddag kruisen beide ploegen in De Geusselt de degens in de altijd beladen, maar dit jaar ontmantelde Limburgse derby.

Na de ongeregeldheden van vorig seizoen zijn dit jaar namelijk geen Roda-supporters welkom in Maastricht. Een bijna onvermijdelijk besluit van de autoriteiten, maar het zal de derbysfeer geen goed doen. Daar staat tegenover dat de wedstrijd in De Geusselt voor het eerst in tijden eens zonder stakingen zou kunnen worden uitgespeeld.

Goed voetbal
Bovendien kan het ook voor het eerst in tijden eens een derby om te genieten worden voor de liefhebber van goed voetbal. Beide teams hebben in de eerste wedstrijden van het seizoen met alleraardigst voetbal de nodige punten weten te pakken. Maurice Verberne, in het verleden nog kort interim-trainer bij Roda, lijkt bij MVV een uitstekend collectief te hebben gesmeed van niet al te denderend spelersmateriaal. De Sterrendragers verrasten onder meer door te winnen van NAC Breda en ADO Den Haag, en Heracles Almelo op een gelijkspel te houden. Het leidt tot een keurige achtste positie op de ranglijst.

Roda JC heeft net de eerste tegenslag van het seizoen te verwerken gehad. Thuis tegen NAC gaven de Kerkradenaren juist niet thuis en dus leed de ploeg van Jurgen Streppel zijn eerste nederlaag. Daarna volgde een druk weekje in Kerkrade, met het aantrekken van Teun Bijleveld, Romano Postema en Lennerd Daneels. Tegenover die drie nieuwkomers, die zondag allen inzetbaar zijn, staat het aanstaande vertrek van Xian Emmers. De Belgische middenvelder gaat voor een transfersom van twee ton verkassen naar Rapid Boekarest.

Twee gezichten
Sinds de degradatie heeft Roda JC het traditioneel moeilijk in Maastricht. In coronatijd verloren de Kerkradenaren echter niet meer in De Geusselt. De memorabele editie van vorig jaar kende twee gezichten. Een met toeschouwers en een zonder, een waarin MVV beter was en een waarin Roda twee punten liet liggen. Voor de staking liet MVV de nodige kansen onbenut, terwijl na de staking Roda juist de veel betere ploeg was en had moeten winnen. Het eindigde, een maand na aanvang, in 1-1.

MVV – Roda JC
Gespeeld: 25
Winst MVV: 10
Gelijkspel: 7
Winst Roda JC: 8
Doelsaldo: 33 – 30

Wedstrijdinformatie
Nieuwe gezichten worden aan de aftrap verwacht bij Roda JC. Moritz Nicolas vervangt waarschijnlijk Rody de Boer, die er tegen NAC niet altijd goed uit zag. Op het middenveld is Teun Bijleveld de vervanger van Emmers, die van de club de ruimte krijgt om zijn transfer af te ronden.

Verwachte opstelling Roda JC: Nicolas – Reith, Röseler, Joppen, Douglas – Bijleveld, Sieben, Hartjes – Mallahi, Vente, Limbombe.

Maurice Verberne gaat geen wisselingen aanbrengen in zijn elftal. Na het zeer verdienstelijke gelijkspel tegen Heracles Almelo mogen dezelfde elf spelers nu proberen om Roda op de knieën te krijgen.

Verwachte opstelling MVV: Matthys – Zeegers, Zeegers, Waem, Labylle – Souren, Dzepar, Steuckers – Blummel, Kostons, Remans.

Header: Roda JC Live