Op voorhand weinig zinnigs te zeggen over promotiekraker

Voetbalminnend Nederland staat een schitterende apotheose te wachten van de strijd om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Vrijdagavond om 20:00 uur vechten FC Groningen en Roda JC in een onderling duel uit wie tweede wordt in de Keuken Kampioen Divisie.

Waar vorige week nog zo’n 427 scenario’s mogelijk waren, is het op vrijdag 10 mei een overzichtelijke boel. Willem II is veilig en kan zich opmaken voor een uitzwaaiwedstrijd tegen Telstar. Wint FC Groningen van Roda JC, dan voegt het zich bij de Tilburgers, maar bij een gelijkspel of een Kerkraadse overwinning, dan is Roda de tweede rechtstreekse promovendus. In dat geval is het ook nog niet uitgesloten dat Roda kampioen wordt, maar daarvoor is een beter resultaat dan Willem II noodzakelijk en het is eigenlijk bijzaak.

Tot zover dat wat we zeker weten. Daarna komt het gespeculeer: wie kan het beste met de druk van de promotie omgaan? Waar zit de spanning het meest in de hoofden? Heeft Roda last van de bizarre taferelen die zich na de wedstrijd tegen SC Cambuur afspeelden in Kerkrade? Wat was er nou handiger deze week, de openbare trainingen van Groningen of de besloten trainingen van Roda? Het zijn vragen waarop niemand het antwoord echt weet, en ook vrijdagavond na de wedstrijd nog niet zal weten. Maar dan is wel het antwoord op de belangrijkste vraag duidelijk, namelijk wie de tweede rechtstreekse promovendus is geworden van dit seizoen.

Voor de ploeg aan de verkeerde kant van de uitslag wacht het glibberige pad dat ‘nacompetitie’ heet. Een pad waarop zes ploegen gaan uitglijden, terwijl één ploeg aan het eind weer vaste grond onder de voeten krijgt. De Eredivisie. Maar in vele hoofden speelt al mee dat FC Groningen en Roda JC zo gefocust zijn op dit onderling duel, dat de play-offs op voorhand al bijna een mission impossible lijken. Maandag al staat voor één van beide teams de eerste nacompetitiewedstrijd op het programma.

Junker
Kijkend naar het verleden is de uitbalans van Roda JC tegen FC Groningen niet verkeerd, maar de echt goede resultaten stammen toch vooral uit de tijd van het Oosterparkstadion. In elf ontmoetingen in Euroborg wisten de Kerkradenaren acht punten bij elkaar te sprokkelen, door twee overwinningen en twee gelijke spelen. Het meest in het oog springt de wedstrijd van 19 februari 2011, toen Mads Junker een hattrick maakte en Roda JC met 1-4 zegevierde. In 2013 ging geel-zwart voor het laatst met een punt weg uit Groningen: toen werd het 3-3, mede dankzij twee penalty’s die door Mark-Jan Fledderus werden benut.

De totale balans is licht in het voordeel van de Groningers: 36 keer kwam Roda op bezoek, 15 keer won de thuisploeg (11 keer gelijk, 10 keer winst voor de Limburgers). Het doelsaldo is 62-58.

Wonderbaarlijk herstel
Dan toch maar even over die wedstrijd: bij FC Groningen is het de vraag of spelmaker Luciano Valente op tijd fit is voor het duel. De middenvelder viel tegen Willem II uit met een op het oog pittige blessure, maar is wonderbaarlijk snel hersteld en speelde bij de laatste twee trainingen van de Gronigers volledig mee. Tegen Telstar was Rui Mendes zijn vervanger, maar dat was niet echt een succes. Als Valente niet kan spelen, ligt het daarom voor de hand dat Dick Lukkien kiest voor Isak Määttä als vervanger.

Bij Roda JC is Orhan Dzepar geblesseerd geraakt. De middenvelder ontbrak dan ook op de afsluitende training. Naar alle waarschijnlijkheid keert Brian Koglin daardoor terug in de basis. Hij maakte tegen Cambuur zijn eerste minuten sinds eind januari. Lucas Beerten schuift door Koglins terugkeer door naar het middenveld.

De wedstrijd in Euroborg begint uiteraard om 20:00 uur en staat onder leiding van Jeroen Manschot. Een live-verslag is te volgen via het account van Roda JC Live op X.

Verwachte opstelling FC Groningen: Jurjus – Bacuna, Blokzijl, Hove, Peersman – Schreuders, Duarte, Hove, Valente/Määttä – Van Bergen, Postema.

Verwachte opstelling Roda JC: Raatsie – Reith, Didden, Koglin, Müller – Kongolo, Ould-Chikh, Beerten – Ouaissa, Sejk, Zauner.

Header: Roda JC Live