Vijf redenen waarom Roda, en waarom Groningen promoveert

In het beslissende duel tussen FC Groningen en Roda JC zijn de scenario’s duidelijk. Bij een overwinning van de thuisploeg promoveert die naar de Eredivisie, bij een tweetje of een drietje in de toto promoveert Roda JC. Vijf redenen waarom het FC Groningen of Roda JC zou worden.

Vijf redenen waarom Roda JC promoveert

Bas Sibum houdt het hoofd koel. Om eerst maar even die gebeurtenis van vorige week vrijdag te tackelen, die beelden die de wereld over gingen. In vrijwel alle media werd en wordt gerept over een mentale tik voor Roda, dat de promotie al aan het vieren was, mede door foutieve berichten over een tweede doelpunt voor Telstar. Bas Sibum en consorten gaven na afloop geen enkele blijk van een deuk voor de hoofden: iedereen relativeerde gelijk de impact en gaf aan dat toch niemand er rekening mee had gehouden dat het op de voorlaatste speeldag al beslist zou worden. Alle focus ging gelijk op FC Groningen en met die ijskoude attitude moet het mogelijk zijn om in Euroborg een resultaat te halen.

Sterk in de ‘grote’ uitwedstrijden. Dat vertrouwen in een goed resultaat zal alleen maar groter worden, omdat Roda dit seizoen ongekend sterk is in de ‘grote’ uitwedstrijden. Op bezoek bij Willem II, NAC Breda, ADO Den Haag, MVV én FC Emmen werd de volle buit gepakt. Ook al had Roda het tegen Emmen en zeker tegen Willem II niet altijd makkelijk, toch werd de rug gerecht en gingen de drie punten mee naar Kerkrade. En als dat dan niet lukte, werd in ieder geval niet verloren, zoals bij De Graafschap en SC Cambuur. Voor een volle Euroborg hoeft dus niemand bij Roda bang te zijn.

Verliest zelden. Waar Roda dit seizoen ook meester in is gebleken, is niet verliezen. Ook als het minder loopt, weet de ploeg van Bas Sibum bijna altijd te voorkomen dat het tegen een nederlaag aanloopt. Neem bijvoorbeeld die thuiswedstrijd tegen FC Groningen: een van de mindere wedstrijden van het seizoen, maar toch werd het 0-0, en ook aan dat resultaat heeft Roda vrijdagavond voldoende.

Al het hele seizoen op promotiekoers. Al vanaf speeldag één van de competitie staat Roda vrijwel onafgebroken op een plek die recht geeft op directe promotie. Twee speeldagen, middenin het seizoen, doken de Kerkradenaren naar plaats drie, maar ADO Den Haag werd al snel weer bijgehaald en zakte vervolgens weg. Een ploeg die zo lang, 35 van de 37 speelronden, op die bovenste plekken staat, geeft dat niet meer weg.

Beslissende wedstrijden liggen Roda. En dan het laatste waar de Roda-fans zich aan kunnen vastklampen, ook al staat er telkens een ander team: Roda is goed in alles-of-niets-wedstrijden. Zo maar een greep: Feyenoord-uit, Cambuur-uit, Sparta-thuis, NAC-uit, MVV-thuis. Allemaal potjes op het scherpst van de snede, en in al die wedstrijden hield Roda het hoofd boven water. Groningen-uit is een wedstrijd die naadloos in dat rijtje zou passen.

Vijf redenen waarom FC Groningen promoveert

FC Groningen is de best voetballende ploeg. In de Keuken Kampioen Divisie is er geen ploeg die zo sterk speelt als FC Groningen. Sterker nog, als je naar de ‘expected goals’ kijkt, is het een wonder dat de Groningers niet al lang en breed dronken van promotiegeluk zijn. Na 30 speelronden werd voor het laatst door het X-account EersteDivPlots een ranglijst gedraaid op basis van expected goals, en daar stak Groningen met kop en schouders bovenuit. Zoals dat eigenlijk al het hele seizoen is. Vroeg of laat moet de ploeg van Dick Lukkien daar de vruchten van plukken.

Dick Lukkien kent Bas Sibum door en door. Over die trainer, Dick Lukkien. Die kent Sibum natuurlijk door en door, want zij hebben jarenlang samen op de bank gezeten bij FC Emmen. Van een tactische verrassing zal Sibum het waarschijnlijk niet moeten hebben, want die zal Lukkien wel zien aankomen.

Ongekende comeback bekronen. Promotie zou voor de Groningers de ultieme beloning zijn voor een fantastische comeback, de kers op de taart. Na de veertiende speeldag van de competitie bivakkeerde Groningen op de veertiende (!) plaats van de Keuken Kampioen Divisie. Daarna werd een ongekende reeks ingezet met een gestage stijging op de ranglijst als gevolg. Alleen FC Dordrecht wist de Groningers nog aan de kant te zetten in de 23 wedstrijden die volgden. Als Groningen wint, staat het voor het eerst sinds speelronde één weer op een promotieplek.

Een team vol Groningers wil de stad zijn Eredivisieclub teruggeven. Die promotieplek zou dan veiliggesteld worden door een team vol jongens uit eigen jeugd. Groningen zette deze zomer in op ervaring, maar dat bleek niet te werken, en na eenderde van het seizoen gooide Lukkien het roer om. En kijk nu eens: met Thijmen Blokzijl, Luciano Valente, Jorg Schreuders, Thom van Bergen en Romano Postema staan er vijf dragende spelers uit eigen jeugd in de basis bij de noorderlingen. Wat is er mooier dan je eigen stad een Eredivisieclub schenken?

Euroborg verandert in een heksenketel. Dat die stad hunkert naar de Eredivisie, blijkt uit de bezoekersaantallen. De laatste weken is Euroborg stijf uitverkocht en dat geldt natuurlijk ook voor het beslissende duel om de promotie. Ruim 22.000 bezoekers komen naar de wedstrijd en zullen naar verwachting voor een magnifieke steun zorgen. Dat kan wel eens het laatste zetje in de rug zijn voor de thuisploeg.

Header: Roda JC Live