Openingsduel met pikant randje

Het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2023/2024 begint voor Roda JC vrijdagavond met een thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Het betekent het officiële debuut van Bas Sibum als trainer, maar ook de terugkeer van Jurgen Streppel in het Parkstad Limburg Stadion.

Vechtlust
Dat laatste maakt het verder weinig beladen duel toch een beetje pikant. Het tussentijdse vertrek van Streppel bij Roda JC wordt hem door veel supporters niet in dank afgenomen, zeker niet gezien het verdere verloop van afgelopen seizoen. De door Streppel samengestelde selectie leek op papier alleraardigst, maar bleek te veel uit mooiweervoetballers en te weinig uit vechters te bestaan.

Met die lijn hebben de Kerkradenaren deze zomer bewust gebroken. Geïnvesteerd is vooral in body en vechtlust. Er zijn nauwelijks spelers kleiner dan 1 meter 85 aan de selectie toegevoegd, wat gelijk zijn weerslag in de as van het veld lijkt te hebben. Met Matisse Didden, Brian Koglin en Rodney Kongolo lijkt er genoeg duelkracht voorhanden, terwijl Wesley Spieringhs ook zijn mannetje staat. De vraag is wie voor de doelpunten gaat zorgen bij Roda, dat met het vertrek van Dylan Vente, Bryan Limbombe en Romano Postema 34 doelpunten inleverde. Maxi Schmid is gehaald als vervanger, maar technisch manager Rob Servais is nog in onderhandeling met een andere spits.

Al met al is de voorbereiding hoopgevend verlopen voor Roda. De selectie oogt fit en de kwaliteit van het voetbal nam gedurende de oefencampagne zienderogen toe. De laatste twee wedstrijden werden verdienstelijk afgerond, met een overwinningen tegen KV Oostende en Jong PSV. In die wedstrijden kreeg het elftal duidelijk vorm, al zal spits Saydou Bangura wel op de bank zitten, omdat Schmid hoger in de rangorde staat. Voor de rest zal Sibum dezelfde namen als tegen Jong PSV het veld in sturen.

Blessureleed
Bij Helmond Sport is op het oog behoorlijk ingekocht, iets dat past bij de groeiambities van de club. Streppel heeft als technisch manager Michael Chácon en Doke Schmidt weten aan te trekken. BEiden brengen de nodige Eredivisie-ervaring met zich mee, terwijl ook Giannis-Fivos Botos en Wouter van der Steen voor KKD-begrippen behoorlijke spelers zijn. Daar staat tegenover dat talent Eros Maddy vertrokken is naar AJ Auxerre, een transfer die Helmond Sport welkome inkomsten opleverde.

Hoewel de selectie van Bob Peeters daarmee al bij al een stuk beter lijkt dan vorig seizoen, verliep de voorbereiding in Helmond allesbehalve soepel. De club wordt geteisterd door een ware blessuregolf. In de laatste oefenwedstrijd, die met 2-0 verloren werd van promovendus Heracles Almelo, ontbraken maar liefst acht spelers vanwege medische redenen. Vooral achterin zijn de problemen groot, al is doelman Van der Steen wel op tijd fit. Schmidt lijkt wel mee te kunnen spelen, maar is nog niet klaar voor de volle negentig minuten, en op de bank is de spoeling zeer dun. Nieuwkomers Chácon en Botos starten waarschijnlijk in de basis.

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion start vrijdagavond om 20:00 uur en staat onder leiding van Edwin van de Graaf, niet te verwarren met de vertrokken trainer Edwin de Graaf. Zoals gebruikelijk is de wedstrijd live te volgen via het Twitter (X)-kanaal van Roda JC Live.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: De Boer – Reith, Didden, Koglin, Bijleveld – Spieringhs, Ould-Chikh, Kongolo – Van der Heide, Schmid, Zauner.

Vermoedelijke opstelling Helmond Sport: Van der Steen – Rottiers, Van Vlerken, Lieftink, Van Hove – Vankerkhoven, Botos, Chacón – Amuzu, Kaars, Van Keilegom.

Foto: Roda JC Live