Sterk begin bezorgt Roda JC zege op Helmond Sport

Dankzij een ijzersterk eerste half uur heeft Roda JC zijn eerste drie punten van het seizoen in de wacht gesleept. In het eigen Parkstad Limburg Stadion werd met 4-1 gewonnen.

Tegen Helmond Sport, dat de nodige blessuregevallen kende, schoot Roda uit de startblokken. Daarbij was het niet spits Maxi Schmid die voor de doelpunten zorgde, maar andere nieuwkomers. Al na vijf minuten haalde Walid Ould-Chikh namelijk verwoestend uit van afstand. Met die pegel liet hij doelman Wouter van der Steen kansloos. Een kwartier later verdubbelde Enrique Peña Zauner de marge. Hij kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten na een dribbel van Arjen van der Heide. Van der Steen kreeg ditmaal wel een handje tegen de bal, maar dat was niet voldoende.

Uit de schulp
Na een half uur ging de storm van de thuisploeg vervolgens wat liggen. Het gaf Helmond de ruimte om wat meer uit de schulp te kruipen, en de bezoekers kregen ook wat kansen. De grootste kans was voor Hakon Lorentzen, maar doelman Rody de Boer was attent en redde met een knappe reflex. Aan de andere kant mikte Brian Koglin een vrije trap knap op doel, waar Van der Steen een knappe redding in huis had.

Na de thee kreeg Roda JC een stuk meer moeite met Helmond. De ploeg van Bas Sibum had moeite om het spel nog te maken en ook de hoge intensiteit uit de eerste helft was niet meer terug te zien. Het gaf Helmond de ruimte om aan te dringen en al snel viel ook de aansluitingstreffer. Een goede steekpass van Giannis-Fivos Botos spleet de verdediging van Roda JC open. De snelle Martijn Kaars faalde vervolgens oog in oog met De Boer niet.

Het was het startsein voor een lange en moeizame tweede helft, waarin Roda JC met hangen en wurgen overeind bleef. Grote kansen voor de Helmonders bleven uit, al was Kaars de Roda-verdediging nog eens te snel af. Op dat moment was De Boer ook snel zijn doel uit om redding te brengen. Aan de overkant had Zauner de 3-1 op zijn schoen, na een goede actie van Van der Heide, maar hij stuitte op Van der Steen.

Veilige haven
In de slotfase liep Roda vervolgens toch nog uit naar een comfortabele marge, die de lastige tweede helft verbloemde. Vijf minuten voor tijd bracht invaller Saydou Bangura de rust terug, door van dichtbij hard de 3-1 binnen te schieten. Met dat doelpunt en zijn enthousiasme ontpopt de spits zich razendsnel tot publiekslieveling in Kerkrade. Enkele minuten later bracht Lennerd Daneels, eveneens invaller, Roda JC met een schuiver in veilige haven.

Met de zege houdt Roda JC een goede reeks in stand: sinds de degradatie in 2018 werd de openingswedstrijd nog nooit verloren. Het brengt de Kerkradenaren na één avond in ieder geval samen met FC Groningen aan kop van de Keuken Kampioen Divisie.

Foto: Roda JC Live