Oproer tijdens en na wedstrijd ontsiert Roda JC – VVV

De Limburgse tweestrijd tussen Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo is vrijdagavond ontsierd door diverse opstootjes. Zowel tijdens als na de wedstrijd was het onrustig in en rond het Parkstad Limburg Stadion.

Ophef over de wedstrijd, die gezien de grote afstand tussen beide steden eigenlijk geen derby mag heten, ontstond al ruim voor aanvang. Een week voor het treffen besloot de gemeente Kerkrade om de autocombi voor VVV-supporters om te zetten in een verplichte buscombi. Daar was men in Venlo niet over te spreken. Tijdens de wedstrijd toonde het uitvak als reactie een spandoek met de tekst ‘Van Volendam tot Aken-Noord, angstcultuur het hoogste woord’.

Daarnaast werden de verhoudingen tussen beide ploegen op scherp gezet doordat Roda-supporters vorige week naar De Koel afreisden, om daar spelers en supporters van de Venlonaren op te wachten. Die keerden daar terug na de gewonnen uitwedstrijd tegen NAC Breda.

Fakkels
Dat de sfeer in aanloop naar de wedstrijd niet vriendelijk was, is dus een understatement. Bij de opkomst werd in het uitvak al wat vuurwerk afgestoken, maar pas na de 4-1 werd het echt onrustig. Toen vloog een fakkel van de VVV-supporters naar de Oosttribune. Als gevolg daarvan ontstond er wat gedoe bij het met 652 mensen gevulde uitvak, maar dat werd snel gesust.

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Marc Nagtegaal sloeg de onrust over naar buiten het stadion. Enkele Roda-supporters bestormden het afgezette gedeelte van de parkeerplaats, waar de VVV-bussen geparkeerd stonden. Venlonaren sloegen op de vlucht. Vervolgens werden de bussen bij vertrek bekogeld met enkele stenen. Op Twitter worden de nodige beelden hiervan gedeeld.

Gewonden vielen er gelukkig niet, wel zijn er vier mensen aangehouden. Twee bussen zijn beschadigd. Burgemeester Dassen van Kerkrade heeft Roda-fans inmiddels opgeroepen om de relschoppers aan te wijzen. De KNVB heeft nog niet over sancties gecommuniceerd.

Foto: Roda JC Live