Top/flop | Roda JC – VVV-Venlo

In de top/flop worden drie opvallende positieve en negatieve zaken uitgelicht. Wat was er top aan Roda JC tegen VVV-Venlo, en wat juist niet?

Top

Bij de top kan je niet heen om Dylan Vente. De spits voegde vrijdagavond twee doelpunten en twee assists toe aan zijn totaal. Daarmee bezorgde hij Roda JC eigenhandig drie punten. Inmiddels staat Vente na tien wedstrijden op evenveel doelpunten en ook nog vier assists. Het zijn uitstekende cijfers voor de Rotterdammer, die duidelijk uitstekend in zijn vel zit in Kerkrade. Tegen de pers zei hij vrijdagavond vrolijk “Adieë wa!”, hopelijk zegt hij dat voorlopig nog niet tegen de club.

Niet voor het eerst kwam Roda JC op achterstand, maar de ploeg toonde ditmaal veerkracht. Het team leek niet ondersteboven te zijn van de 0-1, maar ging juist direct op jacht naar de gelijkmaker. Die viel ook snel, waarna de thuisploeg het heft in handen nam. Een heel verschil met het duel in Almere van een week eerder.

Door dit resultaat, en doordat de resultaten op de andere velden mee zaten, heeft Roda bovendien weer aansluiting met de top gevonden. De zo gewilde tweede plaats, die recht geeft op rechtstreekse promotie, is nog maar twee punten weg. Toegegeven, het seizoen is nog lang, maar met een relatief gemakkelijk programma kunnen de Kerkradenaren ervoor zorgen dat iedereen bij Roda met een heel goed gevoel de WK-stop in gaat.

Flop

Bij de top ging het al even erover, maar opnieuw was sprake van een stroeve start. Dat lijkt geen incident meer. In zes van de laatste zeven wedstrijden kwam Roda JC op achterstand, en in vier van die wedstrijden gebruikte dat vrij snel. Het team van Jurgen Streppel zou zichzelf flink helpen door voortaan wat scherper uit de startblokken te schieten.

We kunnen er niet omheen, de wedstrijd tussen Roda JC en VVV werd flink ontsierd door de nodige relletjes. Daar wijdden we zaterdagochtend al een artikel aan, maar het verdient hier een aparte vermelding. Ruim 9.000 toeschouwers waren vrijdagavond aanwezig in het Parkstad Limburg Stadion, en maximaal een man of dertig (zowel bij Roda als bij VVV) verpesten voor die toeschouwers een fraaie voetbalavond. Hoe lang zijn uitsupporters überhaupt nog toegestaan? Die vraag hangt steeds nadrukkelijker boven de markt.

Ten slotte floot arbiter Marc Nagtegaal een behoorlijk matige wedstrijd. Niet dat Roda of VVV daar veel last van had, het was met name inconsequent over het geheel. Zo had Roda JC in de eerste helft wel rood kunnen krijgen, na twee overtredingen van Teun Bijleveld, maar gold dat evenzeer voor VVV’er Robert Klaasen in de tweede helft. Als speler is het niet fijn als er geen pijl op de scheidsrechter te trekken is, en dat was vrijdagavond het geval.

Header: Roda JC Live