Pijnlijke nederlaag voor Roda JC bij Jong AZ

Op het AFAS Trainingscomplex heeft Roda JC een frustrerende maandagavond beleefd. De beloften van AZ bleken met 1-0 te sterk. Doelpuntenmaker was Tom Kerssens, die het laatste kwartier van de wedstrijd tevens doelman was bij de Alkmaarders.

Zoals wel vaker waaide het flink in Wijdewormer, waar het trainingscomplex van AZ gevestigd is, maar op deze maandagavond 5 februari was het wel erg extreem. Een goede windkracht zeven raasde over het veld, waarlangs 550 warm ingepakte toeschouwers zagen hoe beide ploegen worstelden met de omstandigheden. In het eerste half uur van de wedstrijd waren zowel AZ als Roda dan ook zoekende, zonder kansen te creëren, totdat een slippertje van Calvin Raatsie de wedstrijd openbrak. Een slechte inspeelpass van de doelman richting debutant Joey Müller leidde tot balverlies, waar Kerssens dankbaar gebruik van maakte: 1-0.

De klap van die 1-0 is Roda eigenlijk de hele wedstrijd niet meer teboven gekomen. Het duurde sowieso tot de tweede helft voordat de Kerkradenaren weer tot kansen kwamen. De gehanteerde 3-5-2-tactiek, waarbij Roda over het hele veld één op één speelde, leidde daarmee niet tot het gewenste resultaat. Toch kwamen de kansen op een gelijkmaker er wel degelijk in de tweede helft, onder andere via Enrique Peña Zauner, Boyd Reith en Lennerd Daneels. Zij misten echter, terwijl Daneels stuitte op doelpuntenmaker Kerssens.

Die moest in een knotsgekke slotfase het doel gaan verdedigen bij de beloften, omdat doelman Kiyani Zeggen geblesseerd raakte en trainer Leeroy Echteld al vijfmaal gewisseld had. In die slotfase kreeg Zauner bovendien een tweede gele kaart, na een onnodige tackle op het middenveld. Eerder in de wedstrijd kreeg de Venezolaan al geel voor commentaar op de leiding. Maar ook met elf (!) minuten blessuretijd én een middenvelder op doel wisten de Kerkradenaren niet meer tot scoren te komen. Extra tegenvaller was dat verdediger Matisse Didden vlak voor rust uitviel met een ogenschijnlijk pittige blessure.

Foto: Roda JC Live