Pikante opening tegen angstgegner voor vernieuwd Roda

Voor Roda JC Kerkrade begint het tweede achtereenvolgende seizoen in de Keuken Kampioen Divisie vrijdagavond. Almere City FC komt op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion, waar om 20:00 uur afgetrapt wordt. Roda JC Live blikt vooruit op het duel in de eerste speelronde.

Ruim een jaar geleden, in mei 2018, verliet Roda JC het Eredivisie-toneel door een droevige nederlaag tegen Almere City FC (1-2). Trainer Robert Molenaar sprong na afloop van de wedstrijd letterlijk de trap af, rechtstreeks de catacomben in. Ongeveer een half jaar geleden haalde scheidsrechter Clay Ruperti zich de woede van de aanwezige toeschouwers in Kerkrade op de hals, door in blessuretijd geen penalty te geven aan Roda JC. Hierdoor eindigde het duel tussen beide ploegen in een 1-2-overwinning voor Almere. Trainer bij Roda JC: Robert Molenaar.

Nu gaan Roda JC en Almere City weer de degens kruisen in Kerkrade. Weer staat Robert Molenaar daar aan de zijlijn, maar ditmaal als trainer van de bezoekende partij. Molenaar, die nog maar enkele maanden geleden de laan werd uitgestuurd in Zuid-Limburg. Molenaar, die afgelopen week aangaf “er steun uit te halen” dat het na zijn ontslag slechter ging bij alle clubs waar hij weggestuurd was. Molenaar, die bakken kritiek van supporters kreeg te verduren; supporters die daarna zagen hoe het onder Eric van der Luer nog eens een partij slechter ging.

Het zorgt voor een saillante ontmoeting in Kerkrade. De koers die door Roda JC is ingeslagen sinds de komst van beoogd grootaandeelhouder Mauricio García de la Vega is er een die niet past bij de rustige persoon Robert Molenaar. Ook diens voormalig compagnon Harm van Veldhoven is inmiddels vertrokken bij de Koempelclub. Desondanks lijken er onder Garcia de la Vega tot nu toe geen onverantwoorde zaken te gebeuren.

Door het vertrek van absolute grootverdieners Gyliano van Velzen en Mohamed El Makrini is de nodige salarisruimte vrijgekomen in de financiële huishouding. Hier lijken de Kerkradenaren goed op te hebben ingespeeld door de komst van ervaren spelers als Robert Klaasen, Jordy Croux en Roland Alberg. Daarmee lijkt het middenveld sterk bezet. De vraag is hoe trefzeker Roda’s spitsen zijn; de belangrijke ‘nummer 9’-positie moet dit seizoen worden ingevuld door Ivan Prtajin of Iké Ugbo, twee onbekenden. Ook centraal achterin is de spoeling dun, zeker aangezien Richard Jensen nog niet fit is. Dat is dan ook de enige positie waarvoor Roda gericht op zoek is naar versterking.

Tot spetterende resultaten in de voorbereiding heeft het niet geleid. Alle ontmoetingen met profclubs werden door Roda JC verloren, waaronder een wedstrijd tegen competitiegenoot FC Eindhoven. Zeges werden er ook geboekt, onder andere tegen Borussia Mönchengladbach II.

In de Flevopolder zijn er hoge verwachtingen van het nieuwe seizoen. Opnieuw is het behalen van een plek in de play-offs het doel, een promotie lijkt al seizoenenlang dichter- en dichterbij te komen. Met Dico Koppers en Thomas Verheydt heeft Almere zich gericht versterkt. Bovendien zijn sterkhouders James Efmorfidis en Damon Mirani in Almere gebleven.

In de oefencampagne werden gelijke spelen geboekt tegen FC Emmen en N.E.C., gewonnen werd er van de nationale elftallen van Suriname en Qatar. Daartegenover stond echter ook een verliespartij tegen Jong AZ.

Al met al wordt het vrijdagavond pas duidelijk hoe de krachtverhoudingen echt liggen. De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion staat onder leiding van scheidsrechter Stan Teuben. Het duel is live te volgen via www.twitter.com/RodaJClive.

Roda JC Kerkrade   Almere City FC
3 Gespeeld 3
0 Gewonnen 3
0 Gelijk 0
3 Verloren 0
3 – 8 (-5) Doelsaldo 8 – 3 (+5)

Foto: Roda JC Live