Platform eist vertrek van Roda-kopstukken

Het Platform Roda JC heeft maandagochtend in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat wat haar betreft de maat vol is. De vertegenwoordiging van supporters en sponsoren verzoekt in een schriftelijk statement mede-eigenaar Aleksei Korotaev (en Nicolas Anelka en Stijn Janssen) in te grijpen in zowel de directie als de technische staf van de club.

Directe aanleiding is uiteraard de desastreuze 4-1 nederlaag die de club gisteravond leed in het zespuntenduel bij concurrent ADO Den Haag, waardoor de geel-zwarten zes speelrondes voor het einde afgezakt zijn naar de laatste plaats op de ranglijst. Het Platform, dat als vertegenwoordiger van supporters en sponsoren het verbindingsstuk met de Roda-clubleiding is waarmee zij regelmatig in overleg gaat, stelt al langere tijd de Roda-kopstukken kritisch te benaderen. “We hebben daarbij altijd wel degelijk de stem van de Roda achterban laten horen, zowel van supporters als sponsoren. Wij hebben echter ook altijd gemeend dat het beter voor de club was hier extern niet te veel ruchtbaarheid aan te geven, hoewel wij enkele malen op het punt gestaan hebben dit wel te doen. Steeds gebeurde echter weer iets cruciaals, waardoor wij dachten dat de club beter gebaat was bij rust naar buiten toe, dan veel onrust naar buiten toe.” Daarmee doelt het orgaan op de (gedeeltelijke) overnames door Frits Schrouff en Aleksei Korotaev.

Het Platform kan alleen adviseren, en géén verplichting opleggen. Opvallend is dat men haar hoop nu vestigt op ingrijpen van deeleigenaar Korotaev, en dat de Raad van Commissarissen in het verhaal niet voorkomt. Het vertrouwen vanuit het Platform in de RvC lijkt dan ook bijzonder broos. Wat men wil, is duidelijk:

“In een situatie waarbij onze club een mooie toekomst tegemoet lijkt te gaan met de ambitieuze Korotaev aan het roer, lijken onze spelers met een lamlendige instelling de ruiten voor de korte termijn vooruitzichten voor onze club volledig in te gooien. We staan laatste! Nog maar zes wedstrijden te gaan. Er moet iets gebeuren! Daarbij willen wij niet dat er nog meer belangrijke beslissingen genomen worden door de mensen die ons tot hier gebracht hebben. Zelfs na in de winterstop met een goed gevulde portemonnee spelers te hebben mogen halen is het alleen maar slechter gegaan. We weten dat onze nieuwe eigenaar en zijn gevolg liever het seizoen afgemaakt hadden met de huidige organisatie om zelf van de zijlijn mee te kijken en te beoordelen wat er gebeurt om vervolgens na het seizoen te kunnen gaan bouwen. Maar heren Korotaev, Janssen en Anelka, grijp in, neem het over, en svp nu! Zowel in de directie als in de technische staf moeten per direct ingrepen gedaan worden! Gebruik jullie eigen kennis en netwerk én dat van Sef Vergoossen om voor de komende weken een oplossing te zoeken.”

Daarnaast hekelt het Platform de instelling van de spelers die gisteren op het veld stonden, iets wat supporters gisteravond bij terugkomst bij het Parkstad Limburg Stadion eveneens duidelijk maakten aan de spelersgroep.

De benarde positie waarin de club zichzelf gewerkt heeft maakt het vrijwel onmogelijk dat er géén koppen zullen rollen in de komende dagen. De vraag is echter: wie ontdoet zich van wie? Hoofdtrainer Anastasiou, technisch directeur Caanen, algemeen directeur Collard én de Raad van Commissarissen staan individueel al tijden ter discussie, maar houden onderling elkaar in stand. Het is de vraag of Korotaev in staat is om zijn wil op te leggen. Als het aan het Platform ligt in ieder geval wel:

“Hou ons in de eredivisie. Gisteren waren ook weer bijna 600 Roda-fans in Den Haag. Zij waren de enigen die wél een ruime voldoende scoorden. Wij verdienen geen Jupiler League en jullie ook niet met de prachtige plannen die jullie hebben met onze club. Laat die niet afhangen van de mensen die ons brachten naar waar we nu staan.” 

Foto: Pro Shots