Telstar-index | Roda de grote verliezer van het weekend

De slotfase van de Eredivisie is aangebroken. In de Telstar-index kijkt Roda JC Live na elke speelronde naar de prestaties van de concurrentie in de degradatiestrijd. Dit weekend werd speelronde 28 gespeeld.

Sparta – verliest 0-2 van PSV

Met vijf punten voorsprong op nummer laatst, Roda, begint de degradatiestress bij Sparta. De Rotterdammers werden dit weekend relatief gemakkelijk naar de slachtbank geleid door landskampioen PSV. Die kon het zich alleen verwijten dat het niet sneller afstand nam van de Spangenaren. Buiten de nederlaag leed Sparta vrij weinig, want er werden geen kaarten uitgedeeld door scheidsrechter Makkelie, en de ploeg van Alex Pastoor kwam ook blessurevrij door de speelronde heen. Het zag de gevreesde zestiende plaats wel dichterbij komen.

Met een verschil van drie punten tot die play-offplek weet Sparta dat het dinsdagavond alweer aan de bak mag. Dan wordt er gespeeld op bezoek bij nummer acht sc Heerenveen. Een lastig affiche, maar wel tegen een ploeg die gruwelijk uit vorm is.

N.E.C. – verliest 2-1 van Vitesse

Ook nummer veertien N.E.C. wist geen punten toe te voegen aan haar totaal, dat gelijk is aan dat van Sparta. De immer beladen Gelderse derby stond op het programma. Dat betekende dat het GelreDome voor de verandering eens redelijk vol zat, en dat het sfeertje lekker was in Arnhem. Lange tijd leek N.E.C. op een punt af te stevenen, maar Vitesse won toch dankzij een late strafschop van Ricky van Wolfswinkel. Breinburg en Golla pakten geel, waardoor laatstgenoemde op scherp staat bij de volgende wedstrijd.

Die wedstrijd wordt woensdag afgewerkt en wel in het hoge Noorden. Dan mag N.E.C. op bezoek bij FC Groningen, dat in de laatste tien wedstrijden slechts één keer won.

Excelsior – speelt 1-1 gelijk bij PEC Zwolle

De andere club uit Rotterdam die met degradatiestress te kampen heeft, wist wel een klein resultaat te behalen. Bij Zwolle werd er een punt weggekaapt en dat was allesbehalve geflatteerd. Sterker nog: in de tweede helft mochten de Zwollenaren van geluk spreken dat ze niet met lege handen achterbleven. Excelsior, dat de afgelopen weken sowieso best aardig voetbal speelt, was beter dan de thuisploeg. Luigi Bruins pakte voor de verandering maar weer eens geel, zijn zesde van het seizoen, maar hij hoeft niet te vrezen voor een schorsing.

Dinsdag mag Excelsior weer aantreden en wacht een belangrijke wedstrijd. Op het eigen Woudestein komt FC Utrecht op bezoek. Een lastige tegenstander, maar ook geen onmogelijke opgave in het eigen huis.

ADO Den Haag – wint 4-1 van Roda JC

De echte winnaar van dit weekend is ADO Den Haag. Door een klinkende, en volledig terechte, 4-1-overwinning op Roda hebben de Hagenezen plots evenveel punten als nummer 15 Excelsior. Bovendien biedt het vertoonde spel wat houvast voor de ploeg van interim-trainer Alfons Groenendijk. Een gele kaart was er voor smaakmaker Sheraldo Becker, maar dat was pas zijn tweede van het seizoen. De ploeg wipte met dit resultaat over Roda heen en staat daardoor nu zestiende.

Tijdens de midweekse speelronde komt ADO in actie op woensdagavond en dan gaan ze op bezoek bij Willem II. De Tilburgers zijn in goeden doen, dus dat lijkt een lastige pot te worden voor de groen-gelen.

Go Ahead Eagles – wint 1-2 van FC Twente

De tweede grote winnaar van dit weekend in het rechterrijtje is Go Ahead Eagles. Interim-trainer Robert Maaskant kende een succesvol debuut. De Eagles waren negentig minuten lang de mindere van FC Twente, maar gingen wel met de volle buit weg uit de Grolsch Veste. Een bijzonder knap resultaat, en vooral ontzettend belangrijk: hierdoor stijgt Kowet naar plek 17, want het gaat op doelsaldo voorbij Roda JC. Punten stelen tegen betere tegenstanders is een belangrijke kwaliteit. Xandro Schenk staat door zijn gele prent op scherp.

Als de Eagles punten willen blijven afpakken van betere tegenstanders, kan het een interessante rol gaan spelen in de titelrace. Woensdag gaan zij namelijk op bezoek bij nummer 1 Feyenoord. Eerder dit seizoen wonnen ze daar al van. In De Kuip lijkt dat ook een schier onmogelijke opgave.

Roda JC Kerkrade – verloor 4-1 van ADO Den Haag

Over de wedstrijd is hierboven het meeste wel gezegd: een dramatische pot van de kant van Roda. Yannis Anastasiou zag zijn team volledig door het ijs zaken, waarbij het weinige, in de afgelopen weken opgebouwde krediet als sneeuw voor de zon verdween. Het doelsaldo is flink verslechterd, Roda zag ADO en Go Ahead langszij komen en bivakkeert daardoor weer op de laatste plaats. Als klap op de vuurpijl werden er niet minder dan vier gele kaarten geïncasseerd. Door zijn prent staat Adil Auassar de volgende wedstrijd op scherp.

Die wedstrijd wordt donderdagavond afgewerkt in het Parkstad Limburg Stadion. Dan zal de druk vol op de ketel staan, wanneer er gewonnen zal moeten worden van PEC Zwolle.

Header: Roda JC Live