Play-off-update | Maandag 11 mei

Vandaag beginnen de play-offs voor promotie en degradatie. Aan dit mini-toernooi nemen 8 Jupiler League-teams (onder meer Roda JC) en 2 Eredivisionisten deel. Almere City FC, De Graafschap, FC Oss en VVV-Venlo openen de nacompetitie vanavond.

NAC en Go Ahead Eredivisie-deelnemers
Sinds gistermiddag weten we welke twee Eredivisie-clubs zich via deze nacompetitie moeten zien te verzekeren van lijfsbehoud; door het gelijkspel van Excelsior bij FC Utrecht (2-2), de nederlaag van NAC Breda bij AZ (3-2) en de puntendeling tussen Go Ahead Eagles en SC Heerenveen (1-1), is nummer 15 Excelsior niet meer in te halen door zowel NAC Breda (16de) als Go Ahead (17de). De Bredanaars gaan de laatste speelronde in met één punt meer dan de Deventenaren (28 om 27), met respectievelijk NAC-Groningen en Heracles-Go Ahead als laatste reguliere competitieduel, komende zondag. Het is hierdoor dus nog niet geheel duidelijk welke van deze twee ploegen in de helft van het schema terechtkomt waar ook Roda JC zich in bevindt; virtueel is dat, op dit moment, NAC Breda.

In afwachting van de definitieve plaatsing van de Eredivisionisten, trappen de vier laagstgeplaatste Jupiler League-ploegen vanavond al af in de eerste play-off-ronde. Zoals we weten, mag Roda deze eerste ronde overslaan, omdat het tot de 4 hoogstgeplaatste Jupiler League-clubs behoort. Onder meer de andere Limburgse deelnemer, VVV-Venlo, dat zich afgelopen vrijdag op miraculeuze wijze alsnog plaatste voor de play-offs, mag vanavond wel al aan de bak:

Maandag 11 mei (ronde 1)
18:30 uur: Almere City FC – De Graafschap
De Graafschap (nummer 6 van de reguliere competitie) gaat vanavond op bezoek bij Almere City FC (nummer 10 van de reguliere competitie), op papier de zwakste broeder van de play-off-deelnemers. De Superboeren verzamelden in de Jupiler League 13 punten meer dan de ploeg van Fred Grim, die zich plaatste voor de play-offs via de winst van periode 2. Bovendien wonnen de Flevolanders slechts één van hun voorgaande 12 duels tegen het team uit de Achterhoek. De onderlinge wedstrijden in de Jupiler League eindigden dit seizoen in een 3-0 thuiszege voor De Graafschap en een 2-2 gelijkspel in Almere. De winnaar van dit tweeluik (de return op De Vijverberg is komende vrijdag) stuit in de volgende ronde op de nummer 17 van de Eredivisie, op dit moment Go Ahead Eagles.

20:45 uur: FC Oss – VVV-Venlo
Het had bijna een weerzien betekend voor (voormalig) FC Oss-coach Wil Boessen met één van zijn vorige werkgevers, maar de clubleiding van de Brabanders zette de oefenmeester vorige week vanwege ontoelaatbaar gedrag op straat. Bovendien zijn Oss’ resultaten van de afgelopen weken ook niet om over naar huis te schrijven; na vijf nederlagen op rij mocht het team afgelopen vrijdag voor het eerst sinds 3 april weer eens een punt bijschrijven (1-1 gelijkspel bij Jong Ajax). Met VVV-Venlo komt er vanavond een ploeg in vorm op visite. De Venlonaren verloren slechts 2 van hun laatste 12 wedstrijden en troefden vrijdag nog kampioen N.E.C. af met 3-1. Bovendien waren de geel-zwarten in de reguliere competitie tweemaal te sterk voor de rood-witten (2-3 in Oss en 2-1 in Venlo). Na de return van komende vrijdag neemt één van deze ploegen het op tegen de nummer 16 van de Eredivisie, waarschijnlijk dus NAC Breda.

Header: Roda JC Live