Wedstrijdverslag | Emmen bezorgt Roda flinke deuk in vertrouwen

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond het reguliere Jupiler League-seizoen op belabberde wijze afgesloten. FC Emmen, dat tevens Roda’s eerste tegenstander is in de play-offs, deelde de Kerkradenaren na rust een driedubbele tik uit en won in het Parkstad Limburg Stadion met 1-3. Ard van Peppen scoorde de ‘eretreffer’ pas in de 91e minuut.

Roda begon nochtans prima aan de wedstrijd. Nog voordat er 5 minuten gespeeld waren, zag Mitchel Paulissen zijn geplaatste schot net niet binnenvliegen, doordat het leerwerk via de onderkant van de lat terug het veld in stuitte. Ook Hicham Faik en Anco Jansen namen het doel van Emmen-goalie Meerits onder vuur, maar ook hun pogingen kenden geen succes. Emmen, dat zich in de eerste 25 minuten had beperkt tot verdedigen, beet vervolgens meer van zich af en was gevaarlijk via Bannink (2x, stuitte eerst op Roda-doelman Verbist en schoot nét naast) en Deul (vrije trap spatte uiteen op de lat). Desondanks zochten beide ploegen bij een 0-0 ruststand de catacomben op.

Waar Roda in de eerste helft nog veelvuldig het initiatief opeiste, was dat in de tweede helft nog nauwelijks het geval. FC Emmen kwam een stuk scherper uit de rust en na waarschuwingsschoten van Deul en Bergkamp, was het eerstgenoemde die na 51 minuten de score opende; zijn schot van dichtbij werd nog lichtjes getoucheerd door Roda-verdediger Biemans, waarna Verbist kansloos was. Nog voordat er een uur gespeeld was, verdubbelde Vossebelt de score in het voordeel van de gasten door ongehinderd binnen te koppen. De irritatie op de tribunes nam toe en de Drentenaren gingen vrolijk verder met aanvallen, maar op jacht naar de 3-0 trof Bergkamp de paal. Die derde treffer kwam er in de 79e minuut alsnog, via een rake kopbal van Bannink. Uiteindelijk zou Roda, waar met name Van Hyfte en Cicilia grote kansen verprutst hadden, toch nog op het scorebord komen; de 1-3 van Ard van Peppen in de 91e minuut was echter alleen van statistische waarde.

Ondanks de nederlaag sluiten de Limburgers de competitie af op de derde plaats op de ranglijst, met 69 punten uit 38 wedstrijden. Daardoor mag het, zoals we al een tijdje weten, de eerste play-off-ronde overslaan. In de tweede ronde staat de geel-zwarten een tweeluik te wachten met de nummer 4 van de eindrangschikking, namelijk dezelfde tegenstander als vanavond: FC Emmen. Deze wedstrijden worden afgewerkt op vrijdag 22 mei (in Emmen) en maandag 25 mei (in Kerkrade). Mocht Roda er dan wél in slagen om FC Emmen af te troeven, dan speelt het vervolgens de play-off-finale tegen VVV-Venlo, FC Oss óf de nummer 16 van de Eredivisie (op dit moment NAC Breda).

Roda JC – FC Emmen 1-3 (0-0).
Goals: 0-1 Deul (51′), 0-2 Vossebelt (59′), 0-3 Bannink (79′), 1-3 Van Peppen (90+1′)

Geel: –
Opstelling Roda JC: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik (64′ Rutjes), Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Jansen, Höcher (60′ Cicilia).

Foto: Pro Shots