Play-offs zeker voor Roda JC na moeizame overwinning

Na twee seizoenen absentie keert Roda JC terug in de play-offs om promotie en degradatie. Dat kwam door resultaten op de andere velden; de Kerkradenaren zelf kenden een moeizame avond tegen FC Eindhoven, maar wonnen uiteindelijk wel met 2-1.

Na de verliespartijen tegen FC Den Bosch en Jong AZ leek Roda JC er veel aan gelegen om in eigen huis iets recht te zetten. Vanaf het begin koos de thuisploeg de aanval en de ploeg reeg in de eerste helft de kansen aaneen. Dat deed Roda zonder Benjamin Bouchouari, die met het oog op het drukke speelschema en de ramadan een avondje rust kreeg. Omdat daarnaast Stefano Marzo aanwezig was, mochten routiniers Niek Vossebelt en Kees Luijckx weer eens in de basis starten.

Dat Roda een hoop kansen creëerde, lag overigens niet zo zeer aan het goede veldspel, maar vooral aan het matige verdedigen van FC Eindhoven. De nummer 15 van de Keuken Kampioen Divisie zat vanaf het begin niet in de wedstrijd, maar kwam vlak voor rust wel op voorsprong. Een van richting veranderd schot van Jort van de Sande belandde pardoes achter Jan Hoekstra. Het was pas de tweede keer dat Eindhoven in de zestien opdook, terwijl vlak daarvoor Dylan Vente juist nog twee grote kansen voor Roda om zeep had geholpen.

In de tweede helft leek Roda nog tijd nodig te hebben om die mentale tik te moeten verwerken, maar een gelukkige gelijkmaker hielp daarbij. Vente kreeg de bal na een mislukte voorzet terug via een Eindhoven-speler en gaf daarna wel goed voor, waardoor Erik Falkenburg alweer zijn negende doelpunt van het seizoen kon intikken. De grensrechter vlagde voor buitenspel, maar scheidsrechter Rob Dieperink lette goed op en overrulede zijn assistent.

Na de gelijkmaker kreeg FC Eindhoven de grootste kansen op een tweede doelpunt. Van de Sande kreeg een dot van een kans na een slechte terugspeelbal van Falkenburg, maar schoot over, en een kopbal van Joey Sleegers ging rakelings naast. Aan de overkant had Roda juist maar één serieuze mogelijkheid nodig om de winnende te scoren: een verlengde hoekschop werd door Luijckx in het doel getikt.

Door de overwinning en door de resultaten op de andere velden verzekerde Roda JC zich vrijdagavond van een plek in de play-offs. Die beginnen op zaterdag 15 mei, maar eerst wacht woensdag nog de laatste speelronde van de competitie.

Foto: Roda JC Live