Regenachtige fandag opgefleurd door zege op KV Oostende

Het vernieuwde Roda JC heeft zich op de fandag van zijn goede kant laten zien. In een vermakelijke oefenwedstrijd werd KV Oostende met 2-1 verslagen.

Prima bezocht
De prima bezochte fandag werd van tijd tot tijd geteisterd door flinke hoosbuien. De 3.500 bezoekers lieten zich daardoor niet tegenhouden bij het handtekeningen jagen, en toen het weer echt vervelend werd, kon de tribune van het Parkstad Limburg Stadion worden opgezocht. Om 16:00 uur stond immers de oefenwedstrijd tegen de Belgische degradant op het programma.

Bas Sibum stuurde voor die wedstrijd zijn momenteel sterkste elftal het veld in. Daarbij moet bedacht worden dat Nils Röseler en Metehan Güçlü niet fit waren en daarom op de tribune plaatsnamen. Met die sterkste elf kwam Roda JC prima uit de startblokken. Zo mocht Arjen van der Heide tot driemaal toe het doel van Oostende onder vuur nemen, maar zijn vizier stond niet op scherp.

Eerste spits
De Belgen, gesteund door 75 meegereisde supporters, wisten daar weinig tegenover te zetten. Oostende werd vooral gevaarlijk door gepruts achterin van Roda, dat vastbesloten leek om op te bouwen en zichzelf daarbij een paar keer in de problemen bracht. De grootste kans voor rust was wel voor de ploeg van Stijn Vreven, maar prima keeperswerk van Rody de Boer voorkwam de 0-1. De openingstreffer viel vervolgens aan de andere kant, toen Saydou Bangura met een geplaatst schot raak schoot. Door het aanstaande vertrek van Dylan Vente is Bangura vooralsnog eerste spits, maar Roda zoekt naarstig naar een vervanger. Dat is logisch: Bangura maakte ondanks de treffer geen onuitwisbare indruk en sluit pas voor het eerst aan bij de hoofdmacht.

Na rust kwam Roda meer in de verdrukking. Dat kwam onder andere doordat Oostende een aantal verse krachten bracht, terwijl de Kerkradenaren juist allemaal moesten proberen om de 90 minuten vol te maken. Alleen bij fysieke klachten wisselde Bas Sibum: zo werd Teun Bijleveld in de eerste helft vervangen door Oscar Solnørdal. De Noorse testspeler liet op de linksbackpositie niet zien een contract te verdienen.

Rode kaart
Nadat De Boer met enkele fraaie reddingen de gelijkmaker had voorkomen, moest hij diep in de tweede helft uiteindelijk toch buigen. Alessandro Albanese verschalkte de doelman van afstand met een prima schot. Bij Roda moet men zich vooral zorgen maken over het feit dat de middenvelder alle tijd en ruimte kreeg voor dat schot. Het enige serieuze wapenfeit van Roda in de tweede helft tot dan toe was een afstandsschot van Van der Heide, waarop Liam Bossin knap redding bracht.

De gelijkmaker was voor de Kerkradenaren het teken om nog één keer aan te zetten. Nadat Bangura vlak voor tijd een dot van een kans op de 2-1 miste, ging Roda JC er uiteindelijk alsnog met de zege vandoor. Diep in blessuretijd krulde Lennerd Daneels een vrije trap perfect in de hoek. Voordat scheidsrechter Robin Hensgens voor het laatst floot, mocht een speler van Oostende nog inrukken met een rode kaart, na een doldrieste overtreding op Boyd Reith. Die rode kaart betekende wel gelijk het einde van het tumultueuze oefenduel.

Opstelling Roda JC: De Boer – Reith, Didden, Koglin, Bijleveld (30. Solnørdal) – Kongolo, Ould-Chikh (70. Daneels), Spieringhs (90. Sposito) – Van der Heide (80. Zauner), Bangura, Ouaissa.

Foto: Roda JC Live