RJC Kort | Kortstam, Van de Graaf, Stock en Dijkhuizen

In de rubriek RJC Kort brengen we u de kleinere en kortere actuele berichten over Roda JC die we u niet willen onthouden. De editie van vandaag gaat over twee verdedigers die met vragen zitten, over de scheidsrechter van zondag én over Roda’s Supporter van het Jaar.

Geduld Kortstam raakt langzaam op
Verdediger Doriano Kortstam is de aanvoerder van Jong Roda JC en tevens international van Curaçao. Bij dat nationale elftal is hij een gewaardeerde kracht in een team waar ook onder meer Eloy Room (Vitesse), Cuco Martina (Southampton), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Jarchinio Antonia (Go Ahead) voor uitkomen. Roda geeft hem desalniettemin geen kans in het eerste elftal, iets wat de fysiek sterke verdediger volgens Tjerkstra Media aan het denken zet. “Ik maak mijn minuten voor Jong Roda JC, maar hoor eigenlijk een kans te krijgen in het eerste team. Althans, dat denk ik en denken ook andere voetbalkenners met mij. Ik wil mijn club of trainer niet de schuld geven hoor, want ik zie ook dat het eerste team dit jaar moet knokken voor lijfsbehoud in de Eredivisie”, aldus Kortstam. Schuld of niet, de verdediger is op z’n zachtst gezegd zelf wél ervan overtuigd van het feit dat hij hogerop moet. “Ik moet verder. Ik ben fysiek sterk en voetballend goed genoeg om mee te kunnen op een goed niveau. Nogmaals, het liefste in Nederland. Ik ben zeker niet te groot voor een Eerste Divisieploeg of ploegen die in de Eredivisie strijden voor lijfsbehoud, want daar voetbal je met een bepaalde druk. Dat voel ik bij Roda intern ook hoor. Maar als speler word je daar volgens mij alleen sterker van.”

Van de Graaf leidt N.E.C.-Roda JC
Scheidsrechter Edwin van de Graaf is aanstaande zondag de leidsman bij de wedstrijd N.E.C.-Roda JC, die in het Nijmeegse Goffertstadion afgewerkt wordt. De spelers zullen daarnaast de hete adem van de assistenten Dobre en De Nas in hun nek voelen. Vierde official Oostrom mag tussen de dug-outs gaan aanhoren hoe de beide coaches uit hun nek kletsen. De laatste keer dat Van de Graaf zijn nek uitstak bij een competitieduel van Roda was op 28 februari 2016. Hij had toen de leiding over een duel waar Roda JC een regelrechte nekslag uitdeelde aan Heracles Almelo door er met 0-5 de drie punten op te halen. We blijven er hardnekkig vertrouwen in houden dat zondag een soortgelijke eindstand op het scorebord zal staan.

Scheidsrechter Edwin van de Graaf (Pro Shots)

Leon Stock uitgeroepen tot Supporter van het Jaar
Leon Stock is door Roda JC uitgeroepen tot Supporter van het Jaar 2016. Stock, die u ongetwijfeld aan de hand van zijn typerende baard zult herkennen, kreeg ter gelegenheid van die ‘prijs’ voorafgaand aan het thuisduel tegen Feyenoord een wedstrijdshirt met de tekst ‘Supporter van het Jaar’ overhandigd door algemeen directeur Wim Collard. Ieder jaar wordt er een supporter op deze wijze in het zonnetje gezet: eerder kregen onder meer supportersgoeroe Henk Bakker (2009) en Eurocommissaris Frans Timmermans (2014) de titel.

Meetrainende Dijkhuizen weet nog niet waar toekomst ligt
Rechtsachter Henk Dijkhuizen scheurde driekwart jaar geleden een kruisband aan zijn knie af. De verdediger, die op dat moment net van Roda had vernomen dat zijn aflopende contract formeel niet verlengd zou worden, begon daardoor aan een lange revalidatieperiode en zag de interesse van mogelijke nieuwe werkgevers als sneeuw voor de zon verdwijnen. Roda gaf hem de gelegenheid om – zonder contract – in Kerkrade aan zijn herstel te werken. Sinds vorige week traint hij ook weer met de groep op het veld. “Ik heb nu de mogelijkheid om weer mee te trainen bij Roda JC. Daar ben ik heel erg blij mee, want als je in je eentje fit moet gaan worden, is het toch anders. Nu mag je weer trainen met een groep en misschien ook nog wedstrijden meedoen met het tweede. Dan krijg je toch weer wedstrijdritme. Dan heb je weer het gevoel dat je voetballer bent”, zegt de rechtspoot tegen RTV Rijnmond. Het is nog onduidelijk of de Koempelclub hem ook een contract gaat aanbieden.

Header: Roda JC Live