Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Feyenoord

Wegens omstandigheden iets later dan gebruikelijk, maar ook in het nieuwe jaar gaan we u weer wekelijks lastigvallen met de Top’s en de Flop’s van de laatst gespeelde wedstrijd. Vandaag staan Thanasis Papazoglou, de nieuwe linksbuiten van Feyenoord en de toeschouwers in de schijnwerpers.

TOP
Busje komt niet: De meest populaire bus was er in het afgelopen halfjaar geen van Veolia. En nee, ook niet van Arriva. De meest begeerde bus stond namelijk tweewekelijks geparkeerd binnen de lijnen van het Parkstad Limburg Stadion en werd bovendien het hele land doorgereden om daar 90 minuten lang andere speelsteden aan te doen. Die bus hebben we zondag niet gezien, ondanks dat dit vanuit het Feyenoord-kamp werd aangevoerd voor het stroperige eigen positiespel. Roda voetbalde weliswaar vanuit een organisatie, maar dat lijkt ons ook wel handig als de koploper op bezoek komt. Van daaruit werd op verschillende wijzen de aanval gezocht en dat had best een goal mogen opleveren.
Airforce Papazoglou: De Airforce One is vanaf komende vrijdag in het bezit van ene D.J. Trump (samen met zijn MC Pence), maar ook Roda heeft sinds kort de beschikking over een heerser in het luchtruim: Thanasis Papazoglou. Jan-Arie van der Heijden kon zo hoog springen als-ie zou willen, maar vrijwel ieder luchtduel was een prooi voor de Griekse Roda-spits. Hij bewees als targetman iets toe te kunnen voegen aan het spel van de Koempelclub. Zou alleen fijn zijn als hij ook vanaf de zijkanten in het zestienmetergebied in stelling kon worden gebracht.
Sfeer in de tweede helft: Dik 14.000 toeschouwers tegen Feyenoord. Da’s nie heul veul. Het door Collard geclaimde toeschouwersrecord van het afgelopen seizoen komt dit seizoen niet eens in zicht, durven wij zomaar te stellen. Desondanks ging de achterban op met name de Koempeltribune vooral in de tweede helft vol achter de ploeg staan. Het is een beginnetje om van het Parkstad Limburg Stadion weer een onneembare vesting te maken. Voor dat laatste is echter meer nodig. Hoe dan ook, de twaalfde man liet zich zondag weer eens horen.

Het gevaarlijkste Feyenoord-wapenfeit in de eerste helft wordt gepakt door Van Leer. Op de achtergrond de Koempeltribune. (ProShots)

FLOP
Wim Frijns en zijn geluidsinstallatie:  Wat te denken van het gebruikelijke kunstje dat Wim Frijns in de laatste minuten voor de aftrap opvoert? Het scanderen van de voornamen van de spelers – waarna de toeschouwers de achternamen moeten terugroepen – kwam niet voor het eerst totaal niet uit de verf: bevroren stembanden zullen de oorzaak zijn geweest deze keer. Wellicht dat onze geliefde stadionspeaker zich moet realiseren dat dit trucje wellicht geen doorslaand succes meer is. Vermoedelijk roept hij maar halve namen op om zo fouten van zijn eigen kant te voorkomen. Ellieroi Elia bleek immers de nieuwe linksbuiten van Feyenoord te zijn. Wat ook niet meehelpt, is geluidsboxen in het stadion die niet functioneren. Al met al ging het niet zo lekker, dus.
Gedoe op Oost: Los van de wedstrijd kregen de bezoekers van de wedstrijd dus het nodige voor hun kiezen, en dat werd er met Feyenoord-supporters in thuisvakken niet minder op. Het is een jaarlijks terugkerend probleem waar Roda maar niet mee weet te dealen. De vooruitgang ten opzichte van vorig jaar is dat er geen volledig vak met uitsupporters op Oost wordt neergezet; wel zaten er nu overal op Oost groepjes Feyenoorders, die tot de 0-1 betrekkelijk anoniem bleven maar vervolgens ging provoceren. Het feit dat de stewards niet voldoende maatregelen namen, resulteerde in een escalatie bij Feyenoord’s tweede treffer. Uiteraard moet je als Roda-supporter niet reageren, maar een aantal figuren solliciteerde daar behoorlijk naar. Ook kun je je afvragen waarom Roda-supporters met hun clubkaart kaarten kopen voor fans van de bezoekende club. Het gevolg was in ieder geval dat mede-supporters van hun plek moesten rennen toen er op twee plaatsen een handgemeen plaatsvond.
Roda geeft je (geen) vleugels: Ze staan er wel degelijk, de heren Rosheuvel en Boysen. Ze komen ook regelmatig in balbezit. Maar de voortzetting leidde zondag – niet voor het eerst – helemaal nergens toe. Deels ingegeven door de door technisch directeur Caanen aan Anastasiou opgelegde verplichting om met drie aanvallers te spelen, kun je je afvragen waarom er vleugelaanvallers opgesteld worden als ze vrijwel nooit een mannetje passeren, per wedstrijd plusminus één goede voorzet afleveren en daarmee hetzelfde rendement hebben als u en ik op zondagochtend op een achterafveldje.

De opkomst in het PLS. (Roda JC Live)

BEOORDELINGEN
Van Leer: 7,5 – Moest alleen in de tweede helft vól aan de bank. Pakte alles wat binnen handbereik kwam en uittrappen waren prima.
Milec: 6 – Positief: met name veel durf aan de bal in de eerste helft. Negatief: was Elia in de tweede helft driemaal volledig kwijt.
Kum: 7,5 – Onberispelijk in het hart van de verdediging. Stuurt, controleert, leidt en is meedogenloos. Geen twijfel in zijn spel.
Werker: 7 – Had zijn handen vol aan Jörgensen maar dat viel wel te verwachten. Wisselde mindere momenten af met overwegend goede acties.
Van Peppen: 6,5 – Voorlopig de laatste keer dat hij in de basis stond? Verboom klopt op de deur. Speelde overall een degelijk duel.
Auassar: 6,5 – Lekker actief, zeker in vergelijking tot zijn vorm in de weken vóór de winterstop. Bleek een prima spelverdeler in deze rol.
Van Hyfte: 6,5 – Mengde zich in de duels en kwam daar nog vaak als winnaar uit ook. Had zijn ploeg op slag van rust wel op 1-0 moeten zetten.
Rosheuvel: 5 – Bal aannemen ging lastig, bal voorzetten ging (op twee acties na) lastig. Kan wel behoorlijk hard rennen.
Ajagun: 7 – Zwierf weer eens tussen de linies en was daarmee een plaag voor Feyenoord. Wil wel soms acties te lang doorvoeren.
Boysen: 4 – Speelt met weinig vertrouwen en wist zelden het balbezit te houden: het kip-en-het-ei verhaal. Was niet erg hoopgevend.
Papazoglou: 6,5 – Zie ‘Top’.