Roda zoekt sportief succes na turbulente week

Na misschien wel de meest roerige week uit de clubhistorie, gaat Roda JC vrijdagavond in Velsen-Zuid op zoek naar drie broodnodige punten. Roda JC Live blikt vooruit op het duel met SC Telstar.

Qua commotie is de week die Roda JC achter de rug heeft nog het beste te vergelijken met een week in 2009, toen de fusieclub Sporting Limburg werd aangekondigd. Waar er toen twee kampen waren, richt nu alle woede zich op één man binnen de club: Mauricio García de la Vega. Supporters, medewerkers, overige beleidsbepalers, personen van buitenaf, iedereen lijkt van mening te zijn dat de Mexicaan moet vertrekken uit het Parkstad Limburg Stadion.

Alleen García de la Vega zelf weet van geen wijken. Het ziet ernaar uit dat hij vrijdagavond gewoon plaats gaat nemen op de hoofdtribune van het Rabobank IJmond Stadion in Velsen-Zuid. Hiermee verplaatst een soap, die zijn weerga niet kent in het Nederlandse voetbal, zich naar het piepkleine stadionnetje van een Noord-Hollandse cultclub. Daar zou het vanavond voor het eerst deze week weer over voetbal moeten gaan bij Roda JC.

Trainer Jean-Paul de Jong staat voor het loodzware karwei om de selectie weg te houden van alle onrust. Dat is een onmogelijke opgave, beseft hij ook, maar de coach doet zijn best en verdedigt zijn spelers waar nodig. Toen Iké Ugbo zijn salaris niet dreigde te krijgen, sprong hij in de bres. Alle trainingen zijn besloten geweest in de afgelopen week. Toch gaat het in de spelersgroep ongetwijfeld over de situatie en over de puntenaftrek waarmee Roda de afgelopen week geconfronteerd werd.

Die puntenaftrek zou ervoor zorgen dat de Kerkradenaren zichzelf terugvinden op de laatste plaats van de ranglijst. Dat is onder voorbehoud, want Roda kan nog in beroep tegen de straf. Op dit moment staat de ploeg derhalve zeventiende, ook een positie waar men vooraf niet op had gehoopt. Feit is dat er in het leeuwendeel van de wedstrijden meer in had gezeten dan verliezen en gelijke spelen. Alleen tegen FC Volendam (4-0) en Jong FC Utrecht (1-3) was Roda JC echt kansloos. Afgelopen vrijdag, tegen De Graafschap, verbleekte door al het tumult een uitstekende tweede helft, waarin Roda aanspraak maakte op de overwinning.

Witte Leeuwen

Telstar vindt zichzelf terug op de twaalfde plaats op de ranglijst. De Witte Leeuwen, die al sinds jaar en dag meedraaien op het tweede niveau, mikken wellicht weer op de play-offs, maar wanneer die niet gehaald worden, vindt iedereen dat ook prima. Een leuk seizoen is wat telt in Velsen-Zuid. Veel bekende namen telt de selectie niet, maar wat in het oog springt is dat middenvelder Marcus McGuane gehuurd is van FC Barcelona B. Achterin is Benaissa Benamar de nieuwe sterkhouder.

De start van het seizoen is voor Telstar wisselend geweest, met verliespartijen tegen ploegen die geacht worden om promotie te kunnen strijden, en voor de rest enkele verdienstelijke overwinningen. Met name de winst tegen Excelsior (3-0) springt daarbij in het oog. 

Opstelling

Bij Roda JC ontbreken Mitchel Keulen, Roshon van Eijma, Richard Jensen, Yann Bisseck en Livio Milts, allen vanwege blessures. Keulen, Van Eijma en Milts zijn tijdens de trainingen afgehaakt. Jean-Paul de Jong zal verdedigend derhalve moeten kiezen voor het blok dat ook tegen De Graafschap op het veld verscheen.

Verwachte opstelling Roda JC: Muyters – Schlösser, Werker, Verburgh, Durwael – Cotán, Klaasen, Souren – Croux, Ugbo, Rösch.