Voorbeschouwing | Kerkraadse kelderkraker onder hoogspanning

Vrijdagavond ontvangt Roda JC Kerkrade, de nummer 17 op de ranglijst, in eigen huis Go Ahead Eagles, de nummer 15 op de ranglijst. Een duel dat, ondanks het feit dat er hierna nog 11 speelrondes op het programma staan, van groot belang kan blijken voor de manschappen van Yannis Anastasiou. Roda JC Live blikt middels een XL-voorbeschouwing vooruit.

Is het een voorteken dat uitgerekend deze wedstrijd op een vrijdag wordt afgewerkt? Het is een speeldag waarop zowel Roda als Go Ahead in de toekomst niet al te vaak in actie hoopt te komen. Op een verblijf in de Jupiler League zit namelijk niemand te wachten. De volgende stap richting het voorkomen van zo’n afdaling kan morgen gezet worden in een rechtstreeks duel met de concurrent. Geel-zwart tegen geel-rood, koempels tegen adelaars, Kerkrade tegen Deventer. Het is in de afgelopen jaren telkens een zwaarbeladen affiche gebleken. Daarover zometeen meer.

Hoe zit het met de vorm van beide ploegen? Dat valt bij Roda moeilijk te bepalen. In de vijf duels na de winterstop vergaarden de Limburgers in totaal vier punten. Dat is aan de lage kant als je een sprong op de ranglijst wil maken, maar daarbij moeten we wel aantekenen dat de duidelijke nummers 1 en 2 van de competitie (Feyenoord en Ajax) onder die vijf tegenstanders waren. Naast die twee ploegen verloor Roda ook op bezoek bij N.E.C (betrekkelijk kansloos, zelfs), kende het een uitstekende avond tegen concurrent Excelsior (4-0) en hield het slechts één punt over aan het uitduel bij Heracles (2-2). Inderdaad, ‘slechts’ één punt, want hoewel een gelijkspel in Almelo op zichzelf geen verkeerd resultaat is, was de wijze waarop de geel-zwarten afgelopen zaterdag een punt verspeelden behoorlijk teleurstellend te noemen. Met een 0-2 voorsprong op zak gingen de bezoekers in het slotkwartier kopje onder tegen de opportune speelwijze van Heracles, waarbij de Roda-wissels tamelijk verkeerd uitpakten, Armenteros zich een slimme spits toonde en het Roda-collectief als een kaartenhuis in elkaar donderde, met een 2-2 uitslag als gevolg. De negen versterkingen zijn daarnaast nog geen onverdeeld succes gebleken, buiten twee prima basisoptredens van Mohamed El Makrini en een handvol aardige acties van Gyliano van Velzen.

De tegenstander uit Deventer heeft sinds de jaarwisseling een betere reeks weten neer te zetten. Er werd weliswaar in eigen huis verloren van AZ (1-3) en FC Utrecht (0-1), maar tegen de opponenten uit het rechterrijtje bleef men knap overeind. Zo werd op Woudestein een punt gepakt tegen Excelsior (1-1), troefde men in Nijmegen N.E.C. af (1-2) en werd er vorige week in eigen stadion overtuigend gewonnen van ADO Den Haag. Zeven punten uit vijf wedstrijden, daar kun je als nummer laatst op de ranglijst mee thuis komen. Niet geheel verrassend heeft Go Ahead die laatste plek inmiddels ingeruild voor positie nummero 15, hoewel de onderlinge verschillen in de staart van de ranglijst natuurlijk klein zijn. De ploeg die al 15 speelrondes onder de beruchte ‘streep’ stond, heeft zichzelf als underdog dan ook wat lucht verschaft met de sterke prestaties in de afgelopen weken, en zal ook vastberaden te zijn om die serie een vervolg te geven in het Parkstad Limburg Stadion. Een ploeg die sinds de start van de competitie al wordt aangewezen als topkandidaat om rechtstreeks af te zakken naar de Jupiler League, maar zeker niet onderschat mag worden. Vraag dat maar aan koploper Feyenoord, dat haar enige competitienederlaag in dit seizoen leed tegen… u raadt het al.

Stand onderin
14. Excelsior | 22 w – 19 p (-15)

15. Go Ahead | 22 w – 19 p (-15)
16. Sparta R. | 22 w – 18 p (-12)
17. Roda JC  | 22 w – 17 p (-15)
18. ADO D. H. | 22 w – 17 p (-23)

Vorige onderlinge duels
Zoals gezegd leverden de meest recente confrontaties tussen Roda en Go Ahead altijd de nodige gesprekstof op. Zo ook de wedstrijd eerder dit seizoen. Met een verrassend basiselftal probeerde Roda JC op 11 september in de Adelaarshorst van zich af te bijten, maar dat lukte amper. Sterker nog, er ging wel héél veel fout voordat het doel van Theo Zwarthoed in beeld kwam. Ook Go Ahead speelde zijn bepaald niet beste wedstrijd van het seizoen, maar het geluk was aan de zijde van de thuisploeg. Scheidsrechter Ed Janssen hielp immers een handje door een kopbal van Simon Church als handsbal te beoordelen, en kende een penalty toe aan de Deventenaren. Een beslissing die bepalend zou blijken, want na de benutte strafschop van Brands was het alleen de 2-0 van Maatsen in de slotfase die op het scoreformulier kwam. Nog pijnlijker was de daarvóór meest recente onderlinge wedstrijd. Op 3 mei 2014 voltrok zich een van de meest zwarte dagen in de Roda-geschiedenis in de Adelaarshorst. Roda moest zelf winnen om rechtstreekse degradatie af te wenden, en troefde Go Ahead daadwerkelijk af met 0-1 door een goal van Davy de Beule. Het schrijnende leedvermaak in de thuisvakken was echter een feit toen bleek dat kampioen Ajax in de ArenA haar sportieve plicht had verzaakt, met een totaal onnodig 2-2 gelijkspel tegen N.E.C., waardoor Roda alsnog rechtstreeks degradeerde. De laatste keer dat Roda en Go Ahead elkaar troffen in het Parkstad Limburg Stadion, was logischerwijs eerder in dat seizoen. Ook dat bleek een desastreuze wedstrijd voor de Kerkradenaren, die na 10 minuten al tegen een 0-2 achterstand aankeken door twee goals van Jarchinio Antonia. Nadat Mitchell Donald de 1-2 binnenkopte koos toenmalig coach Ruud Brood na amper een halfuur spelen voor een onorthodoxe wissel door verdediger Bart Biemans te vervangen door stormram Frank Demouge. Daarmee gingen de sluizen in de Kerkraadse defensie verder open en zette Houtkoop al snel de 1-3 op de borden, en tot overmaat van ramp kreeg de door Antonia volledig zoekgespeelde Ard van Peppen vlak na rust zijn tweede gele kaart van het duel. Een hopeloos duel dat uiteindelijk in 1-4 zou eindigen door een treffer van Falkenburg; bovendien een duel dat het uiteindelijke ontslag van coach Brood zou inleiden. In de dik drie jaar daarna volgden Vrede, Plum, Tomasson, Trost, Kalezic en huidig hoofdtrainer Anastasiou. Laatstgenoemde ziet de druk alsmaar groter worden, zeker komende vrijdag onder het toeziend oog van de heren Korotaev en Anelka.

Wedstrijdinformatie

Bij Roda JC Kerkrade keert Christian Kum waarschijnlijk terug in de basis. De verdediger viel tegen Heracles uit in de warming-up, maar is nu weer fit. Dat gaat dan ten koste van Daryl Werker. Ook Beni Badibanga lijkt klaar om zijn debuut te maken, want hij traint volop mee. Hij zal dat echter als invaller moeten gaan doen, want er zal verder niet aan de basisopstelling worden gesleuteld.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – Ajagun, El Makrini, Van Hyfte – Van Velzen, Schahin, Paulissen.

Go Ahead Eagles wordt vrijdagavond gesteund door 330 meereizende Deventenaren. Zij zullen een gewijzigd elftal zien voetballen. Elvis Manu keert allereerst terug van zijn – onterechte – schorsing. Sander Duits haakte tijdens de training geblesseerd af en wordt waarschijnlijk vervangen door Locigno.

Verwachte opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed – Groenbast, Fischer, Schenk, Ritzmaier – Locigno, Crowley, Chirivella – Antonia, Hendriks, Manu.

De scheidsrechter bij de wedstrijd, die om 20:00 aanvangt, is Pol van Boekel. Een live-verslag vindt u op ons Twitter-account!

Foto: Roda JC Live